Életmód / Család

Intelligensebb a gyerek, ha zöldterület mellett nő fel

Intelligensebb a gyerek, ha zöldterület mellett nő fel

A világ urbanizálódik

Az ENSZ becslései szerint 2050-re a világ csaknem 70 százaléka fog városban élni és ennek a tendenciának a kutatók nem örülnek. A felmérések ugyanis egyértelműen mutatják, hogy a városi lakosság nagyobb eséllyel szenved mentális, szív- és érrendszeri, illetve a tüdőt érintő betegségekben, továbbá alvászavarokkal is többen küzdenek, mint a vidéki emberek. Ha ez nem lenne elég, a városokban való tömörülés az embereknél alacsonyabb boldogságszintet is eredményez. 

Eddig is tudtuk, hogy a zöldterület hasznos

A városi és vidéki lakhelyeket leginkább – a légszennyezettségen kívül – a zöldterületek hiánya különbözteti meg. A természetben töltött idő csökkenti a stresszt, szorongást és depressziót, ezen kívül pedig a kognitív funkcióinkat is javítja, ezt mind kutatások támasztják alá.

Ikreket vizsgáltak

A nagyszabású kutatás során 310 belga ikerpárt vizsgáltak, akik 10 és 15 év közöttiek voltak. A gyerekek az ország különböző területein laktak és a kutatók műholdas képek alapján vizsgálták a lakóhelyük közelében található zöldterületek nagyságát. Ezután összehasonlították a városi, kertvárosi és vidéki gyerekek intelligenciáját, melyet kor, nem és anyagi háttérre is leszűrtek.

Az eredmény szerint a több zöldterület magasabb IQ-t és kevesebb viselkedési problémát jelentett.

A különbség az intelligenciaspektrum alacsonyabb részében volt jelentős. Ha a zöldterület nagysága 3,6 százalékkal nagyobb volt, az intelligenciahányados 2,6 ponttal nőtt, a viselkedési zavar viszont 2 ponttal kevesebb volt az Achenbach-féle skálán.

35007/istockphoto.com

Meglepő eredmények

A kevés zöldterülettel rendelkező részeken élő gyerekeknél több volt az, akinek IQ-ja 80 alatt volt és míg a „zöldebb” gyerekek majdnem 12 százaléka tartozott a kiemelkedően magas intelligenciájú kategóriába. Ugyanez a „nem-zöld” gyerekeknél mindössze 4,2 százalék volt. A kutatók az alábbi következtetéseket vonták le:

  • A zajártalom és a légszennyezettség árt a gyerekek kognitív fejlődésének
  • A több zöldterület hosszabb konventrációképességet és jobb memóriát eredményez
  • A parkokban és a természetben a gyerek többet mozog, csökken benne a stressz és másokkal is találkozik, ezáltal közösségi kapcsolatait fejleszti

A kutatás ugyanakkor nem azt jelentette, hogy a kevés zöldterület alacsonyabb intelligenciaszintet eredményez a gyerekeknél, mindössze a különbségekre mutatott rá. Ennek ellenére egyértelmű, hogy a fejlődésben nagy szerepet játszik a természet közelsége, a zajártalom és a légszennyezettség. 

Levont tanulságok

Eddig is tudtuk, hogy a nagyvárosi élet nincs jó hatással a szervezetünkre. Az embernek a természetben lenne a helye, ehelyett azonban egyre a világ egyre nagyobb része él urbánus területeteken. Itt kis helyen él összezsúfolva sok ember.

Az autók okádják a füstöt, tülekedünk és stresszelünk a dugóban. Rosszul alszunk a szomszédok és az utca zaja miatt és alig látunk fát vagy füvet.

A várostervezők számára egyértelmű az üzenet, hogy a városokban több zöldterületre van szükség, mert már gyerekkorban mérhető a parkok és fás ligetek előnye, ami hosszú távon az összes lakos fizikai és mentális egészségére jó hatással van.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást