Életmód / Egészség / Lélek

Így vedd észre, ha érzelmileg zsarolnak

Egészséges mentalitású embernek nincs szüksége arra, hogy érzelmi zsarolással érje el célját. Az érzelmi zsaroló szájhős, nem bírja elviselni a visszautasítást, rettegésben él, hogy elveszti azt, amije van, beteges önbizalom hiányban szenved. Saját tulajdonságát vetíti ki a zsarolt félre. Különös ismertetőjegye, hogy hisztis kisgyerekként viselkedik. 

Ki az érzelmi zsaroló?

Az érzelmi zsaroló önmaga sincs sokszor tisztában azzal, hogy játszmázik. Megakadt lelki fejlődésében valahol a gyerek- és felnőttkor között, legalábbis ami a problémamegoldást illeti. A helyzetet kifinomult lélekkel, mesterien uralja, irányítja. Mindenbe belekapaszkodik, amivel a másik ember fölé, nyert helyzetbe emelheti magát.
Mindig képes magyarázatot adni, a felelősséget ezzel a másikra hárítani. Mivel az érzelmi zsarolók krónikus önbizalom hiányban szenvednek, folyamatosan kompenzálnak. Extrémebb esetben nem ritka, hogy alkoholt isznak, drogoznak.

Az érzelmi zsarolás fegyvertára

Személyisége és a vele való kapcsolatunk rengeteg érzelmi zsarolási fajtát eredményez. A zsaroló a fegyvertárát folyamatosan változtatja, aszerint, hogy épp mit kíván meg a helyzet.

– bűntudat keltése
– fenyegetőzés 
– látványos, külvilágnak szóló szenvedés
– hisztéria, drámázás és sértődés
– rideg viselkedés, szex megtagadása

Miért kell komolyan venni az érzelmi zsarolást?

Bár mindenki – tudatosan vagy tudattalanul – használja valamennyire ezt az eszközt, hogy megkönnyítse vele saját életét, célt érjen, mégis komolyan kell venni.
Egy idő után betegessé – lelki terrorrá – fajulhat a helyzet, oly annyira, hogy akár bántalmazás is történhet, amennyiben a zsaroló elveszti az önkontrollt. A birtoklás mindig szerepet játszik, ami, ha nincs a helyén kezelve, tönkre teszi az egész család életét. 

Az érzelmi zsarolás fajtái

– a büntető – ha nem viselkedsz úgy, ahogy én akarom, akkor ez meg az lesz, te fogsz rosszul járni
– az önbüntető – saját testi és lelki épségével tart minket sakkban
– a szenvedő – ő maga a látványos és hatalmas világfájdalom
– a mézesmadzag húzogató – egyik kezével ad, a másikkal kétszer annyit vesz el, akaratát olyan mesterien erőlteti ránk, hogy mi magunk akarjuk azt, amit valójában nem is.

Vedd a kezedbe az irányítást

Csak akkor vagy zsarolható, ha belemész a játékba. Tudd, hogy ki vagy, mit érsz, és ne hagyd magad meggyőzni az ellenkezőjéről. Soha ne gyengülj el. Van az a pont, amikor azzal kell foglalkoznod, hogy te mit érzel, nem azzal, hogy a zsaroló mit érez – hisz ez neki csak eszköz.
Ne akard legyőzni viszontzsarolással – ez egy társasjáték, amiben ő sokkal gyakorlottabb. Kész válaszai vannak. Legyél higgadt, vedd fel ,boldog-mosoly’-odat, és egyszerűen válaszolj, ne adj kapaszkodási felületet plusz szavakkal. Nagyon figyeljünk a hangsúlyra, ne legyünk ironikusak.

Gyárts helyzetekre te is kész válaszokat

– Őszintén sajnálom, hogy rosszul érzed magad a bőrödben. 
– Sajnos most dolgom van, beszéljük meg ezt kicsit később.
– Minden ember másképp látja a dolgokat, ettől szép és változatos az élet.
– A saját döntéseidért csak te vagy a felelős, hisz felnőtt ember vagy.
– Mindenki a saját boldogságáért felelős, te is próbáld meg kicsit boldogabbá tenni az életedet.

Kezeld a helyzetet!

Érzelmi zsaroló bárki lehet, akihez kötődünk. A mi érzelmeinkből, bizonytalanságunkból táplálkozik, ösztönösen találja meg a rést a pajzson. Minden egyes zsarolás alkalmával egyre jobban megismeri reakcióinkat, jellemvonásainkat, hibáinkat. A fokozatosság és óvatosság elve alapján építi fel taktikáját.
Apellál arra, hogy szeretik őt, ezért fontos, hogy mint szeretett személy boldog és elégedett legyen. De ettől még nem ő az Anti-Krisztus. Meg kell tanulni kezelni a helyzetet, és ha ez nem megy, ki kell szállni a ,társasjátékból’ saját védelmünk, mentális – és későbbiekben a fizikai – épségünk érdekében.