Jelek, hogy érzelmileg zsarolnak – És 5 mondat, amit ilyenkor mondhatsz

Jelek, hogy érzelmileg zsarolnak – És 5 mondat, amit ilyenkor mondhatsz

Címlap / Életmód / Lélek / Jelek, hogy érzelmileg zsarolnak – És 5 mondat, amit ilyenkor mondhatsz

Ki az érzelmi zsaroló?

Az érzelmi zsaroló önmaga sincs sokszor tisztában azzal, hogy játszmázik. Megakadt lelki fejlődésében valahol a gyerek- és felnőttkor között, legalábbis ami a problémamegoldást illeti. A helyzetet kifinomult lélekkel, mesterien uralja, irányítja. Mindenbe belekapaszkodik, amivel a másik ember fölé, nyert helyzetbe emelheti magát.

Mindig képes magyarázatot adni, a felelősséget ezzel a másikra hárítani. Mivel az érzelmi zsarolók krónikus önbizalom hiányban szenvednek, folyamatosan kompenzálnak.

Extrémebb esetben nem ritka, hogy alkoholt isznak, drogoznak.

Az érzelmi zsarolás fegyvertára

Személyisége és a vele való kapcsolatunk rengeteg érzelmi zsarolási fajtát eredményez. A zsaroló a fegyvertárát folyamatosan változtatja, aszerint, hogy épp mit kíván meg a helyzet.

 • bűntudat keltése
 • fenyegetőzés 
 • látványos, külvilágnak szóló szenvedés
 • hisztéria, drámázás és sértődés
 • rideg viselkedés, szex megtagadása.

Miért kell komolyan venni az érzelmi zsarolást?

Bár mindenki – tudatosan vagy tudattalanul – használja valamennyire ezt az eszközt, hogy megkönnyítse vele saját életét, célt érjen, mégis komolyan kell venni.

Egy idő után betegessé – lelki terrorrá – fajulhat a helyzet, oly annyira, hogy akár bántalmazás is történhet, amennyiben a zsaroló elveszti az önkontrollt. A birtoklás mindig szerepet játszik, ami, ha nincs a helyén kezelve, tönkre teszi az egész család életét. 

Az érzelmi zsarolás fajtái

 • A büntető – ha nem viselkedsz úgy, ahogy én akarom, akkor ez meg az lesz, te fogsz rosszul járni
 • Az önbüntető – saját testi és lelki épségével tart minket sakkban–
 • A szenvedő – ő maga a látványos és hatalmas világfájdalom
 • A mézesmadzag húzogató – egyik kezével ad, a másikkal kétszer annyit vesz el, akaratát olyan mesterien erőlteti ránk, hogy mi magunk akarjuk azt, amit valójában nem is.

Vedd a kezedbe az irányítást!

Csak akkor vagy zsarolható, ha belemész a játékba. Tudd, hogy ki vagy, mit érsz, és ne hagyd magad meggyőzni az ellenkezőjéről. Soha ne gyengülj el. Van az a pont, amikor azzal kell foglalkoznod, hogy te mit érzel, nem azzal, hogy a zsaroló mit érez – hisz ez neki csak eszköz.

Ne akard legyőzni viszontzsarolással – ez egy társasjáték, amiben ő sokkal gyakorlottabb.

Kész válaszai vannak. Legyél higgadt, vedd fel boldog-mosoly-odat, és egyszerűen válaszolj, ne adj kapaszkodási felületet plusz szavakkal. Nagyon figyeljünk a hangsúlyra, ne legyünk ironikusak.

Gyárts helyzetekre te is kész válaszokat

Őszintén sajnálom, hogy rosszul érzed magad a bőrödben. 

Sajnos most dolgom van, beszéljük meg ezt kicsit később.

Minden ember másképp látja a dolgokat, ettől szép és változatos az élet.

A saját döntéseidért csak te vagy a felelős, hisz felnőtt ember vagy.

Mindenki a saját boldogságáért felelős, te is próbáld meg kicsit boldogabbá tenni az életedet.

Kezeld a helyzetet!

Érzelmi zsaroló bárki lehet, akihez kötődünk. A mi érzelmeinkből, bizonytalanságunkból táplálkozik, ösztönösen találja meg a rést a pajzson. Minden egyes zsarolás alkalmával egyre jobban megismeri reakcióinkat, jellemvonásainkat, hibáinkat. A fokozatosság és óvatosság elve alapján építi fel taktikáját.

Apellál arra, hogy szeretik őt, ezért fontos, hogy mint szeretett személy boldog és elégedett legyen. De ettől még nem ő az Anti-Krisztus. Meg kell tanulni kezelni a helyzetet, és ha ez nem megy, ki kell szállni a társasjátékból saját védelmünk, mentális – és későbbiekben a fizikai – épségünk érdekében.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

  Írj egy hozzászólást