7 varázslatos magyar táj, amit tavasszal látni kell

7 varázslatos magyar táj, amit tavasszal látni kell

Címlap / Kikapcsolódás / Utazás / 7 varázslatos magyar táj, amit tavasszal látni kell

Lenyűgöző természeti képződmények, tavak, szurdokok, tavaszi virágföldek – egzotikus tájak Magyarországon, amelyekről nem is gondolnád, hogy itt vannak a közelben. Íme a legvarázslatosabb magyar helyszínek, amelyeket tavasszal látni kell.

1. Fülöpházi homokbuckák

Az Ős-Duna hordalékkúpjainak maradványa Kecskeméttől csupán 20 kilométerre található, a Kiskunsági Nemzeti Parkban. A Duna elhagyott területén a szél által mozgatott homoküledék európai viszonylatban is egyedülálló tájat hoztak létre, ezért UNESCO-védettséget is élvez 1979 óta. A buckavidék legnagyobb részét mára már nyílt homoki gyepek fedik, de nyílt homokfelületű vándorló buckákat is találni még.


Kép forrása: knp.nemzetipark.gov.hu

A buckavidéken két tanösvényt is kialakítottak: a rövidebb, Báránypirosító tanösvény 2,6 km hosszú túrán mutatja be a vidék kialakulását, növény- és állatvilágát, a Garmada tanösvény pedig közel 8 km hosszú gyalogtúrát kínál.

2. Repceföldek a Bakony lábánál

A Káli-medence lankáin különleges látványt kínálnak a repceföldek – a rikító sárga földek több kilométer hosszan borítják be a vidéket, mediterrán hangulatot kölcsönözve neki. Nem véletlen, hogy a magyar Toszkánaként is emlegetik e tájat.

amagyartermek.hu

3. Babócsai Basa-kert

Európa legnagyobb kiterjedésű nárciszmezeje nálunk, Magyarországon található a Duna-Dráva Nemzeti Parkban. A Babócsa határában húzódó, 13 hektáros kert tavasszal fehérben pompázik. A csillagos nárcisz alkotta virágszőnyeg állítólag a török időkből maradt meg, amikor a hagyomány szerint a babócsai várat ostromló török basa egyik felesége nárciszokkal ültette be a területet.

Az 1977 óta védett tanösvény mellett érdekes kultúrtörténeti emlékek is várnak: egy Árpád-kori templom, valamint egy török korból megmaradt fürdő romjai.

Sokszinuvidek.24.hu

4. Kazár riolittufa

Egyedülálló geológiai képződmény a Mátrában, Kazár közelében a riolittufa, amely legközelebb hozzánk Törökországban, Kappadókiában látható. Ilyen fehér, mélyen barázdált, növényzet nélküli képződmény a világon alig több mint hat helyen található. Mintegy 20 millió évvel ezelőtt, a Mátra vulkáni kitörései nyomán keletkezett, és a könnyen málló talajfelszínt a víz eróziós munkája formálta.

Kép forrása: wikimedia.org

5.
Kardoskúti Fehértó

A Tiszántúl déli részén található tó színes madárvilágáról híres: nyáron a bíbicek és az igen ritka széki lile fészkelőhelye, hóolvadás idején vadludak és récecsoportok gyülekeznek itt az észak felé tartó útjukon, a tavasz beköszöntével pedig gulipánokat figyelhetünk meg, amint építik a fészküket.

flickr/cspeter

6. Megyer-hegyi tengerszem

Sárospataktól néhány kilométerre, egy elhagyott malomkő-bánya helyén található a Megyer-hegyen lévő tengerszem. A körülbelül 6,5 méter mély tó partján a sziklafalak helyenként 70 méter magasak. A 15. századtól 1907-ig működő malomkő-bánya helyét esővíz töltötte fel.

A tó mellett látszanak a bányászok vulkanikus riolittufába vájt szállásainak maradványai is.

7. Gaja-szurdok

A Bakony legkeletibb csücskében, Fehérvárcsurgó és Bodajk között található az egyik leghangulatosabb patakvölgy, a Gaja-szurdok. A szurdokvölgy kora tavasszal a leglátványosabb, miután elolvadt a hó. A Gaja-patak ilyenkor bővizűen zuhog bele egy sziklákkal körbevett tavacskába. A lenyűgöző sziklaormok és természeti képződmények között, madárdalos útvonalon haladhatunk a szurdok közel 4 km-es hosszában. Kényelmes tempóban, megállók nélkül körülbelül 1 óra alatt végigjárható a szurdokvölgy, akár babakocsival is. A 2016-ban átadott, fémből épült Károlyi-kilátóból csodás panoráma nyílik a környékre.

kirandulastippek.hu

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást