Változik a nemi vonzalom a házasság során – Érdekes kutatás

Változik a nemi vonzalom a házasság során – Érdekes kutatás

Címlap / Szerelem / Szex / Változik a nemi vonzalom a házasság során – Érdekes kutatás

Mindez azonban a házassággal megváltozik – legalábbis erről szólnak a viccek, és ezt támaszthatja alá egy kutatás is.

A férfiak vágya töretlen marad

Egy 2019-es tanulmány szerint a szexuális vágy az idő előrehaladtával valóban csökkenhet a kapcsolatokban, ám ez nem feltétlenül egyformán érinti mindkét nem képviselőit. Az Archives of Sexual Behavior-ban közzétett cikk szerint a nők azok, akik az esküvő után kisebb szexuális vágyat éreznek, míg a férfiak a kapcsolat elején éppen olyan lelkesek, mint akár 10 év házasság után.

A kutatás kitért arra is, hogyan befolyásolhatja a gyermekvállalás a párok szexuális vonzalmát: bár a vizsgálatot viszonylag kis mintán végezték, úgy találták, hogy a gyermek születése után a nők szexuális vágya még meredekebben zuhant, míg a férfiaké ekkor is állandó maradt.

Fontos megjegyezni, hogy az önbevallásos kérdőíveken a nők nem csak a partnerük iránt érzett szexuális vágy csökkenéséről, hanem a szexuális vágy csökkenéséről általánosságban számoltak be, a kutatók pedig megemlítik, hogy elképzelhető, hogy valamilyen csökkenés a férfiak érdeklődésében is bekövetkezik, de a társadalmi konvenciók miatt ők ezt sokkal kevésbé vallják be szívesen.

Kép: bernardbodo/depositphotos.com

30 év múlva jobb lehet, mint 5 év után

Bizakodásra adhat ugyanakkor okot a Huffington Post riportja – ezek szerint ugyanis a régebb óta házasságban élők életébe visszatér az intimitás. Míg a néhány éve házas, kis gyereket nevelő párok azt mondták, hogy havonta csak néhány alkalommal tudnak együtt lenni, azok, akik már 10 éve voltak házasok, jellemzően heti néhány alkalomról számoltak be.

Ha a gyerekek nem is nőttek még fel, miután kicsit idősebbek lettek, beállt a rutin és a párok ismét tudtak a szexre, mint prioritásra koncentrálni, ha kevesebb spontaneitással is, de úgy érezték, találtak helyet az életükben a házaséletnek.

Még a 30 éve házasságban élők is azt mondták, hogy havonta, jobb időkben hetente néhány alkalommal tudnak együtt lenni, és jónak, kielégítőnek ítélték meg a saját szexuális életüket.

Abban viszont minden pár egyetértett, hogy a mindennapi rutin mellett időt találni a másikra nem mindig egyszerű, és erre energiát kell fordítani. Szintén fontosnak érezték, hogy kimondják és elfogadják, elfogadtassák a saját szükségleteiket, ugyanakkor tiszteletben tartsák azt is, ha a másik életében kevésbé fontossá válik egy idő után a nemiség.

Ugyan azok a párok, akik valamilyen élethelyzet, körülmény miatt tudtak kevesebbet együtt lenni – például kisgyermek érkezése, egy idős családtag gondozása, balesetből való lábadozás – hiányolták azt az intim köteléket, amit a szex ad nekik, ugyanakkor azt is mondták, hogy az apró figyelmességek, kedvességek és a másik támogatása segített nekik keresztüljutni ezen az időszakon. Elvégre, bár a szex kétségtelenül fontos része lehet az életünknek, partnerünket ennél sokkal többre választjuk, ha pedig az élet minden más területét megosztjuk, a bensőséges kötelék továbbra is megmarad.

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást