Egy válóperes ügyvéd 5 spirituális leckéje a házasságról

Egy válóperes ügyvéd 5 spirituális leckéje a házasságról

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Egy válóperes ügyvéd 5 spirituális leckéje a házasságról

Tejal Patel indiai emigráns szülők gyermekeként látta meg a napvilágot az Amerikai Egyesült Államokban, az ígéret földjén. Mivel a párok problémái világszerte hasonlóak – így a válóokok is – számodra ugyancsak hasznosak lehetnek a tapasztalt ügyvédnő meglátásai, melyeknek a segítségével egyre jobban megérti klienseit.

Minden a kommunikáción múlik

„Sok házasság azért megy tönkre, mert a felek kommunikációja nem alkalmazkodik a másikéhoz.

A sikeres eszmecsere pedig nem azon múlik elsősorban, hogy milyen érzékletesen közöljük a mondanivalónkat, hanem azon, hogy a partnerünk mit ért meg belőle.

A legtöbb ügyfél esetében segítenem kell egymás megértését, hiszen azért sem tudnak dűlőre jutni, mert fogalmuk sincs, mit szeretne a másik.

A végén általában meg szokták jegyezni, hogy ha még időben megtanulnak így szólni egymáshoz, valószínűleg sosem kerül sor válóperre közöttük” – magyarázza Tejal, aki nem azt tartja a legfontosabbnak, hogy az óradíj bezsebelésének kedvéért minél tovább ketyegjen az óra.


A boldog házasság 6 titka – hús-vér párok tollából


Nem a válás teszi tönkre a gyereket, hanem a szülők

„Maga a válás mint esemény nem szokta traumatizálni a csemetét. A szülők közötti harag és viszály azonban tényleg maradandó sebet ejthet rajta.

A válóper során egymással tiszteletlenül bánó felek maguk is hosszú időn keresztül hordozzák a meg nem oldott problémák okozta sérüléseket, amelyeket a kicsi értelemszerűen megérez.

Tapasztalataim szerint a békés, sikeres kommunikáció mellett zajló válás zökkenőmentes gyermekelhelyezéssel jár, amihez nem kell bírósági végzés.

Így a gyerek mindkét szülővel tartalmasabb kapcsolatot tud kialakítani, mintha azok egy háztartásban maradva továbbra is vegetálnának” – teszi hozzá Tejal, aki pontosan tisztában van vele: ennek a kivitelezése nem könnyű feladat.

Empátia kell a megoldáshoz

„Az a feleség, aki elképesztő összeget akar a férjétől bevasalni, gyakran csupán arra vágyik, hogy valaki elismerje: jó anya és társ volt a házasság alatt.

Az a férj pedig, aki hetente legfeljebb három napra akarja átadni a feleségének a gyerekeket, retteg tőle, hogy igazából szükségtelenné válik a jelenléte, ha nem ő van velük többet.

A követelések mögött meghúzódó félelmeket muszáj felfedni és megérteni, ami a közvetítő szerep betöltésének során az én dolgom.

A kötelességem, hogy a párok felismerjék: az ideális gyermekelhelyezés és vagyonmegosztás közös cél” – taglalja az ügyvédnő.

Néha el kell engedni a másikat

„Volt már olyan esetem, amelynél a házaspár tagjai kölcsönös tiszteletet és udvariasságot tanúsítottak egymás iránt.

Mindent megtettek, hogy a procedúra igazságos, gyors és békés legyen. Valójában sohasem értettem, hogy ezek a párok, akik ennyire jól együtt tudnak működni, egyáltalán miért válnak el.

Látszik rajtuk, hogy a kapcsolatuk alapja valami mélyebb, spirituális dolog. Megértik, hogy bizonyos embereket azért sodor az utunkba a sors, hogy megtanuljanak méltósággal elengedni.

Náluk akár baráti viszony is fennmaradhat, miután sikerül a papírokat elintézni” – számol be róla mosolyogva Tejal.

A válás tiszteletet érdemel

„A váláshoz bátornak és erősnek kell lenni. Sokan kudarcnak és a legyőzöttség beismerésének látják, ha egy házasság véget ér.

De miért is ne léphetne az ember tovább valamin, ami már nem szolgálja a fejlődését? Támogatnunk és tisztelnünk kell azokat, akik képesek lezárt útként tekinteni a kapcsolatukra ahelyett, hogy fuldokolva benne maradnának.

A válás arra kényszeríti őket, hogy megnyíljanak, elengedjék a múlt sérelmeit és új életet kezdjenek.

A válóperek során szerzett tapasztalataimat mostanság arra fordítom, hogy váratlan élethelyzetbe került gyerekeknek segítsek kifejezni az érzelmeiket” – teszi hozzá Tejal, ezzel is bizonyítva, hogy nem tipikus tárgyalótermi cápa.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást