Valentin napi szokások a világban régen és most

Valentin napi szokások a világban régen és most

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Valentin napi szokások a világban régen és most

A világ rengeteg országában ünneplik a Valentin napot, mégis mindegyikben kicsit más szokások terjedek el.

Egyesült Államok

Az USA-ban ma leginkább lapokat küldenek és apró ajándékokkal lepik meg egymást a szerelmesek.
Ott sem volt azonban ez mindig így: korábban február 14-e volt az a nap, amikor pótolhatóak voltak az elmaradt születésnapi és névnapi jókívánságokat és a haragosainkat is kötelező volt ezen a napon meghallgatni.

Anglia

Az angoloknál a Valentin napi legjellemzőbb szokás az volt, hogy azt a személyt, aki aki ellenkező nemű reggel először szembejött velük, Valentinnak kellett szólítani.
Mindez hetekig megmaradt, sőt az is gyakori volt, hogy egész évben kitüntetett figyelmet szenteltek egymásnak az így kialakult párok.

Finnország

A finnek nem tartják kifejezetten a szerelemesek napjának február 14-ét, sokkal inkább a szeretet napjának, hiszen a barátokkal való szoros kapcsolat az, amire ilyenkor emlékeznek.
Ezen a napon kis kártyákkal és kedves üzenetekkel tudatják a másikkal, hogy mennyire fontos számukra a barátságuk.

Franciaország

A franciáknál a Valentin nap korábban nem csak a szeretetről és a szerelemről szólt, de ez a nap volt kikiáltva a flörtölés ünnepnapjának is.
Elhíresült az a középkori szokásuk, miszerint ilyenkor a férjes asszonyok szabadabban flörtölhetnek, a férfiaknak pedig ezt meg kellett bocsájtani nekik.

Olaszország

Olaszországban a Valentin nap megünnepléséhez egy igazán romantikus hagyomány társul.
A szerelmesek egy lakattal szimbolizálják összetartozásukat, a lakat mindkét kulcsát pedig a vízbe dobják, ezzel jelképezve, hogy a köztük lévő köteléket nem bonthatja fel semmi és senki.

Japán

Japánban az a szokás, hogy február 14-én a lányok kis ajándékokat adnak , általában csokoládét, a hozzájuk közel álló férfiaknak.
Náluk a tisztelet és a nagyrabecsülés jelképe ez a nap, nem csak a párjukat, de a család férfi tagjait is megajándékozzák, akik ugyanezt teszik a nőkkel március 14-én.

Magyarország

Manapság nálunk is inkább a virágajándékozás és a kedves üzenetek küldése vált szokássá, de ez inkább csak az elmúlt 20 évben lett így.
Korábban inkább vallási színezete volt ennek a napnak, amikor is a házasság szentségéért mártír halált halt papot ünnepelték a templomokban országszerte.
 

A “nyavalyatörésben”  szenvedő betegek gyakran viseltek a nyakukban úgynevezett bálintkeresztet, vagy más néven frászkeresztet, hogy távol tartsák a betegséget.
A népi hiedelmek szerint, ha Bálint-napon száraz, hideg az idő, akkor jó lesz a termés.
Úgy tartották, hogy ezen a napon választanak párt a verebek, és ekkor jönnek vissza a vándorló vadgalambok.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást