Párna alatt babérlevél: különös Valentin-napi hagyományok

Párna alatt babérlevél: különös Valentin-napi hagyományok

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Párna alatt babérlevél: különös Valentin-napi hagyományok

A legenda

Az egyik legenda szerint Claudius császár megtiltotta a fiatal férfiaknak, hogy összeházasodjanak, ugyanis meg volt róla győződve, hogy a nőtlen katonák elhivatottabban szolgálják őt. Valentinus azonban titokban összeadott a császár engedélye nélkül párokat és ezért halállal lakolt.

Egy másik legenda szerint Szent Valentin időszámításunk után 269. vagy 270. ( az év jelenleg sem tisztázott) február 14-én halt mártír halált. Halálának oka az volt, hogy nem volt hajlandó feladni a kereszténységet. Rabsága alatt leveleket írt barátainak, amiben szeretetét fejezte ki feléjük és kérte őket, hogy soha ne feledjék el.

A levelek küldésének eredete arra a történetre csatolható vissza, hogy Valentinus a bebörtönzése alatt megismerkedett a börtönőr vak lányával, akinek csodát művelt a szemével és visszaadta a látását.

Kivégzése napján egy levelet küldött neki, amiben a „Te Valentinod” köszönés volt olvasható.

Magyarország

A magyar ember több forrás szerint a 90-es évek elején vette át a szerelmesek ünnepének tradícióját, azonban a középkorban már számos hagyományt alakítottak ki, amit Bálint-napi népszokásokként tartanak számon.

Ezek a „játékok” a fiatal lányokat segítették, hogy megtalálják a párjukat.

Például a párna alá helyezett babérlevél álmukban megmutatta a jövendőbelijüket, vagy éjfél előtt a temetőbe tartózkodva megláthatták leendő férjüket.

Bár Valentinus (Szent Bálint) a szerelmesek, a lelkibetegek és az epilepsziával élők védőszentje is volt a történelem szerint, mi idehaza csak a szerelmesekének tekintjük, mivel itthon az angol kifejezés magyarosított fordításával terjedt el és vallási eredete többek között Magyarországon is elhomályosult.

Magyar menyecske
istokphoto

Japánban a nők lepik meg a férfiakat

Érdekességként megemlítendő, hogy Japán, habár tartja a Valentin-napot, de a nyugati szokásoktól eltérően a nők lepik meg nem csak a kedvesüket, de férfi munkatársaikat és ismerőseiket is csokoládéval. Ennek viszonzása egy hónap múlva történik meg a nők részére az úgy nevezett White Day-en, ahol aprósüteményeket kapnak.

Valentin nap Japánban
istockphoto

Továbbá Amerikában ezen a napon több, mint egymilliárd levél talál gazdára, ami a karácsonyi szezon utáni második legforgalmasabb nap a posta számára.

Kell nekünk ez a nap?

Sokan látják ebben pusztán a marketing fogást, ami fellendíti a virágok, az édességek és az ajándékok bizniszét. Kiábrándító továbbá, hogy az árak is emelkednek ezen a napon, a nagyobb profit reményében. Bár már akkora a verseny az eladók között, hogy kénytelenek kedvezményekkel is kedveskedni a potenciális vevők részére. 

Mások erőltetett és felesleges ünnepnek tartják. Nem értik, hogy miért csak egy napot kell csupán kiemelni a 365 napból. Úgy vannak vele, hogy ők nagyobb figyelmet szentelnek a szerelmük kimutatására a hétköznapokban is.

Vannak azok a szinglik, akik vágynak a szerelemre, egy megértő társra, unják a magányt, de valamilyen oknál fogba nem sikerül megállapodniuk. Nem tudják senkivel sem megélni ezt a napot és ezért bennük érdektelenség, vagy szomorúság alakul ki e ünnep kapcsán.

S vannak azok az emberek, akik eufóriával várják minden évben, hogy a szerelmüket Valentin-nap alkalmából újra és újra megajándékozhassák valamivel.

Te melyik csoportba tartozol?

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást