Válasszunk együtt mosogatótálcát

Válasszunk együtt mosogatótálcát

Címlap / Otthon / Háztartás / Válasszunk együtt mosogatótálcát

Sokféle mosogatótálcát kipróbáltam már, gyerekkoromban még a zománcozottat is. Ha véletlenül beleejtettünk egy edényt, a zománc lepattant és az egész mosogatótálca gyakorlatilag használhatatlanná vált. Többé nem volt higiénikusan tisztán tartható és a sérülés helyén megjelent a rozsda, ami a lyukadásig ette volna a fémlemezt, ha nem cseréltük volna ki az akkoriban újdonságnak számító rozsdamentes acélra. (x)

Ennek tartósságához kétség nem fért, hosszú ideig szolgált megbízhatóan, leszámítva azt, hogy az anyag vékonysága és az alátámasztás hiányosságai miatt nem éreztem elég stabilnak. Ettől függetlenül talán ez a típus volt a leghosszabb ideig jelen az életünkben, és elviseltük azt a kis bosszúságot, hogy a kezdeti fénye hamar megkopott, folyton cseppfoltos volt. Ezek a modellek akkoriban nem voltak elég mélyek, ezért kevés edény fért bennük – ez azért volt gond, mert még nem terjedtek el olyan széles körben a mosogatógépek, amiket az egyszerre keletkező nagy mennyiségű mosatlan elmosogatására használhattunk volna. A kis méret a gyártás technológiájából adódott, húzással 20 cm körüli mélységet lehet legfeljebb elérni az anyag szakadása nélkül. Később jelentek meg a más gyártási eljárással készülő mélyebb és nagyobb méretű rozsdamentes mosogatók a háztartások számára, de ezek jóval drágábbak voltak.

Első saját lakásom kialakítása során elhatároztam: mosogatóban nem adom alább, óriási méretűt akarok; férjen bele a tepsi, lehessen benne több kiló zöldséget mosni a lecsó befőzésekor. Ekkor fedeztem fel a kerámia mosogatót egy népszerű lakberendezési áruház kínálatában. Nagyon szép fényes fehér volt, óriási méretű és vagy 60 kiló – be is szereztem, és örültem hogy a szállítást és beszerelést megúszta törés nélkül. Mindjárt az első héten belefordult a csepegtőről egy jénai (ki nem pakolja púposra a csepegtetőt – őszintén?) és eltört. Ekkor arra gondoltam, hogy a rozsdamentes acél mosogatóba beejtett poharak például nem mindig törtek el… Csak később vettem észre hogy a mosogatótálcáról is lepattant egy darab, ahogy a mázatlan rész elkezdett elkoszolódni. Csak azért nem keseredtem el nagyon, mert addigra már egy eltávolíthatatlan rozsdafolt is keletkezett a mosogató aljában, illetve a máz mindenhol karcossá kezdett válni és el is vékonyodott. Fel kellett ismernem, hogy a fajansz egész egyszerűen nem ilyen igénybevételre való, a fürdőszobában van a helye, nem a konyhában.

Most újra a mosogatótálca cseréjéről álmodozom. Mivel időközben beszereztem egy mosogatógépet, az óriási méret  már nem szempont, viszont fontosnak tartom, hogy hosszú ideig ugyanúgy nézzen ki. Ne kelljen fényesíteni, sikálni ahhoz, hogy higiénikusnak nézzen ki, és a színválasztásban is nagyobb szabadságot szeretnék. A gépesítés ellenére a mosogatótálca még mindig a konyha egyik legfontosabb eleme, innen vesszük a vizet a főzéshez, itt mossuk a gyümölcsöt, szűrjük a tésztát… mi lenne ha még hozzá illő kiegészítőkkel is felszerelhetnénk? A gránit mosogató rendszerek mindezt tudják, és az áruk is kedvező lett az idők során.

A másfél medencés mosogatók egyik előnye, hogy van hová kiönteni a poharakban maradt italt akkor is, ha nagyobbik medencében lévő edényeket nem szeretnénk nyakon önteni, de elsősorban gyümölcs és zöldség mosására szolgálnak – a másik előnyük, hogy kisebb konyhában is jól elférnek. Két teljes méretű medence csepegtető nélkül is 80 cm helyet foglal, ehhez számoljuk hozzá az edényszárítót 50 cm-rel – ennyi helyi a legtöbb konyhában nem áll rendelkezésre. Ezzel szemben egy másfél medencés, csepegtetőtálcás változat 1 m hosszon elfér.

Legyen benne dugóemelő is, hogy a leeresztéshez ne kelljen könyékig belenyúlni a vízbe, és egy igazán magas állású csaptelep, hogy a vízszűrő kancsó aláférjen a megtöltéshez. Szeretném, ha lenne hozzáépítve csepegtetőtálca – hogy az edényszárítóm és az egész konyhapult ne tocsogjon folyton vízben – és egy mosogatószer adagoló is jól jönne. Jobbkezes vagyok, mosogatáskor balról jobbra szeretek haladni, ezért jobbos változatot szeretnék. Szerencsére a mai tálcák ilyen szempontból univerzálisak, mindkét irányban beszerelhetők. Színben szeretnék valami újat, vagyis ne legyen fehér vagy szürke, és szeretném, ha beleolvadna a munkalap színébe az egységes megjelenésért. Mivel elegáns, bárokra emlékeztető, kreatív konyhát szeretnék – ahol a vendégek mellett a színes ételeké és italoké a főszerep – legyen a mosogatóm szemcsés fekete.

Akár a konyha felfrissítéséről, akár egy teljesen új konyha építéséről legyen szó, a miniwebshop kínálatában a beépíthető mosogatóktól a konyhai kiegészítők széles választékáig nagyon sok mindent megtalálsz, jó minőségben, igazán elérhető áron.

Válogass Te is kedvedre!

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!