Unod a rántottát? 5 szuper recept, amivel feldobhatod a tojásos ételt

Unod a rántottát? 5 szuper recept, amivel feldobhatod a tojásos ételt

Címlap / Életmód / Receptek / Unod a rántottát? 5 szuper recept, amivel feldobhatod a tojásos ételt

Szinte biztos, hogy te is gyakran készítesz rántottát, ha nincs sok időd vacsorát vagy reggelit összedobni a családnak. Az alap receptet mindenki ismeri, de még ebből is ki lehet hozni többet, hogy minden alkalommal egy kicsit más, egy kicsit új legyen. Mutatunk is néhány klassz receptet és trükköt, amivel feldobhatod a már megszokott rántottát!

Az alapok tisztázása

Az első “recept” során nem lesz szükséged olyan hozzávalókra, amelyek nem túl gyakoriak a háztartásokban. Sokkal inkább a megfelelő módszer bemutatása következik, hiszen a rántottát is el lehet rontani apróságokkal. Első körben minden szakács egyetért abban, hogy a megfelelő hozzávalók a siker kulcsát jelentik. Vagyis nem érdemes spórolni az összetevőkön, és mindenből az olcsóbbat megvenni, hiszen így az íze sem lesz különleges. Használd fel a tojásokat a lehető legfrissebb állapotukban!

A második lépés, hogy verd fel a tojást alaposan. Sokan hajlamosak arra, hogy pár másodperc alatt nagyjából felkeverik, és így kezdenek neki a sütésnek. Ez a probléma! Amikor ugyanis alaposan, akár pár percig vered fel őket, egy lágyabb, áttettszőbb alapanyagot kapsz: ezt szórd meg egy kevés sóval. Felejtsd el az olajat, helyette használj egy kis vajat! Ez ugyanis sokkal jobb szószt képez, és nem ragad le tőle a tojás sem.

A gáztűzhelyen sose állítsd be a legerősebb fokozatot csak azért, hogy minél gyorsabban elkészült a rántottával. Mindig közepes vagy alacsony lángon süsd őket: az alacsonyabb fokozat jobb, mint a magas! Ez azért fontos, mert ha túl nagy lángon sütöd, a tojás kiszárad, a fehérje megkeményedik, míg ezzel szemben az alacsonyabb lángon puha, omlós rántotta lesz belőle.

És a végén következik a fűszerezés.

Több opcióból is választhatsz: szórhatsz rá parmezán sajtot és bazsalikomot, szóját és mogyoróhagymát, vagy krémsajtot és metélőhagymát. Ezek a kombinációk egészen újszerű ízesítést adnak a már jól megismert rántottának!

Tejszínes, lágy rántotta

A következő recept sem fog nagy nehézségeket okozni, hiszen nem kell hozzá sok összetevő, de egészen más ízt ad az ételnek, mint amit már megszoktál tőle.

Törj fel két nagyobb tojást, adj hozzá hat evőkanálnyi tejszínt és egy csipetnyi sót, majd keverd össze addig, míg össze nem áll az egész (persze az arányokon változtathatsz annak függvényében, hogy hány főre főzöl, és mennyire szeretitek az erős ízeket). Ezek után jöhet a sütés: válassz tapadásmentes serpenyőt, és tegyél bele vajat.

Hagyd, hogy megolvadjon, de ne túl sokáig: figyelj arra, hogy ne barnuljon meg. Ezek után öntsd rá a tojáskeveréket, és várj 20 másodpercet, mielőtt elkezdenéd kavargatni.

Miután kész van, vedd le a tűzről, és várj egy fél percet, mielőtt ismét hozzányúlsz. Ezek után már kész is a finom, krémes, lágy ízű rántotta! Az már csak ízlés kérdése, mivel fűszerezed ezek után: piros paprika, sajt, bors egyaránt szóba jöhet.

 

Spenótos rántotta

Egy közepes nagyságú, tapadásmentes serpenyőben olvassz fel másfél evőkanálnyi vajat, közepes vagy alacsony lángon.

Adj hozzá egy maréknyi spenótot, és magasabb lángon süsd 2 percig.

Közben verj fel három nagyobb tojást, míg egységes sárga színe nem lesz a keveréknek.

Ezek után add hozzá a már megsült spenóthoz, és szórj rájuk egy evőkanálnyi fetasajtot.

Ezek után körülbelül 4-5 percig süsd és kevergesd őket, míg el nem készül megfelelő mértékben a tojás.

Végül szórd meg sóval és borssal, ha pedig kedved támad hozzá, akár egy kis fetát is tehetsz még a tetejére az ízek erősítéséért.

 

Pesztós rántotta

Ugyancsak tapadásmentes serpenyőben olvassz fel fél evőkanálnyi vajat, közepes-alacsony lángon.

Verj fel egy edénybe három tojást, míg egységes sárga színe lesz, majd öntsd rá őket a vajra, és süsd meg a már jól ismert módon.

Mielőtt viszont teljesen átsülne (úgy kábé egy perccel előtte) önts rá egy-két evőkanálnyi pesztót, keverd meg alaposan, és süsd, míg a tojás teljesen el nem készül.

Ezek után sózd meg, szórj rá borsot, valamint reszelj rá parmezán sajtot (de ha nem szereted a parmezánt, bármilyen sajt megteszi).

Így semmivel sem tart hosszabb ideig elkészíteni a rántottát, mégis teljesen más lesz az íze, mint amihez már hozzá van szokva a családod.

 

Krumplis, baconös rántotta

Ez a módszer kicsit több előkészületet vesz igénybe, ám nem véletlenül szolgál az egyik legfinomabb végeredménnyel.

Egy lábosban forralj fel vizet, és nagyjából főzz meg egy krumplit, már felszeletelt állapotban. Közben egy serpenyőben süss bacont, majd tedd félre, hogy lehűljön; ezek után pedig törd apró darabokra a már keményebb, megsült bacont.

Ha maradt zsíradék, azon kezdd el megsütni a főtt krumplit (ha nem, akkor tegyél hozzá egy kis olajat), magas lángon, két percig. Ezek után három felvert tojást adj hozzá, vedd alacsonyabbra a lángot, és folyamatosan kevergesd körülbelül 4-5 percig.

A végén szórd meg sóval és borssal, majd add hozzá a bacont. Isteni lesz így a végeredmény!

 

Almás, kék sajtos rántotta

Ez a recept elsőre talán furcsának tűnhet, de megéri kipróbálni, hiszen nem mindennapi aromát ad a rántottának. Egy közepes serpenyőbe tegyél fél evőkanálnyi olíva olajat, majd melegítsd fel közepes lángon.

Adj hozzá felszelt vöröshagymát, és magas lángon süsd, míg el nem kezd barnulni. Ezek után adj hozzá egy fél meghámozott, vékonyra szeletelt almát, és még 5 percig süsd őket.

Most jöhet hozzá a három nagy, felvert tojás, amit folyamatos keverés mellett süss. Mielőtt elkészülne a rántotta, adj hozzá egy evőkanálnyi kéksajtot, kevergesd őket, majd a végén sózd és borsozd.

Isteni!

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást