Az ülőmunka veszélyei

Az ülőmunka veszélyei

Címlap / Életmód / Egészség / Az ülőmunka veszélyei

Az ülőmunka nem a legkellemesebb tevékenység, ráadásul még sok veszélyt is rejthet magában. A gondok elkerülése érdekében ne tekintsük üres frázisnak, amit az orvosok és a cikkek is folyton mondanak: óránként néhány percre álljunk fel, hagyjuk ott a monitort, és csináljunk valami egészen mást.

Ínhüvelygyulladás

Az egyik leggyakrabban előforduló betegség, ami az irodai munkavégzéshez köthető. Természetesen nem csak a számítógéppel dolgozók szenvedhetnek tőle, hanem mindenki, aki erős megterhelésnek teszi ki a kezét, a könyökét, vagy egy érzékenyebb izületét.
Lényegében arról van szó, hogy a mozgató inak a túlterhelés miatt megduzzadnak és begyulladnak. Ez azonban érinti a környékükön lefutó idegeket is, olyan formában, hogy nyomhatja őket. Ennek következtében a mozgatás fájdalommal is jár, és nagyon nehézkes is.
Sajnos, hathatós ellenszere nincs, az egyetlen megoldás, ha pihentetjük. Ezt azonban nem szabad elhanyagolni, mert akkor a betegség hosszan, akár hónapokig is elhúzódhat, vagy krónikussá válhat.

Visszér

Amikor a vénákban a visszaáramlás megakadályozásáért felelős billentyűk nem működnek megfelelően, vagy egyszerűen az ér fala erősen meggyengül, akkor visszér alakul ki.
Ennek kockázatát nagyban növeli a mozgásszegény életmód, és a tartós ülő, esetleg álló munka. Sajnos, az esztétikai probléma mellett fájdalommal, és nehézláb érzéssel is járhat, valamint előjele lehet komolyabb betegségeknek is.

Fejfájás

Szintén kifejezetten gyakori képlet, hogy azoknak, akik számítógéppel dolgoznak, elég gyakran megfájdul a fejük. Ennek több oka is lehet. Egyrészt, mindegy, milyen modern a monitor, előbb – utóbb elfárasztja a szemet, amely az erőltetéstől fájdalmat is generálhat az agyban. 
Másrészt a nem megfelelő tartás – a klasszikus kérdőjelként való ülés – sem tesz kifejezetten jót, hiszen a nyaki és a vállizmok görcse is fejfájáshoz vezet. Gyors masszázzsal, vagy egy 10-15 perces plusz szünettel az esetek többségében elmulasztható.

Elhízás

Bár nem közvetlen kiváltó ok az ülőmunka, az elhízás esélyét nagyban növeli. Ez nagyon is logikus, tekintve, hogy enni kell, hiszen nem lenne erőnk dolgozni. Azonban a mozgás már nem része olyan mértékben a mindennapjainknak amennyire kellene, így a táplálékot a test raktározni is fogja.
Ráadásul munka közben elfogyasztott nasik sem tesznek éppen jót az embernek. Egyetlen ellenszere a megelőzés, ezért figyeljünk oda, mit eszünk, és legalább hetente 3-szor menjünk el sportolni valamit.

Trombózis

A rengeteg ülés és a gyenge vénafalak együtt trombózishoz is vezethetnek. Ilyenkor egy rög elzárja a vér útját a testben, és akár katasztrófát is okozhat. A folyamat nem csak fájdalmas, de attól függően, hogy a rög hol áll meg, akár halálos is lehet.

Aranyér

Sajnos, az ülőmunka az aranyér kockázatát is megnöveli. Ez a betegség tulajdonképpen olyan vénák tágulata, melyek a végbél, vagy a végbélnyílás falában találhatóak.
Alapvető probléma velük, hogy nagyon meg tudják keseríteni az életünket, mert egy idő után már az is fájdalmat okoz, ha egyszerűen csak le akarunk ülni. Az orvos sokat segíthet a problémán, gyorsan megszüntetheti a panaszokat, ezért győzzük le szégyenérzetünket, és kérjük a segítségét, ha szükséges.

Bélrák

Egyes kutatások szerint a hosszan (vagyis évekig) végzett ülőmunka közel duplájára emeli a bélrák kialakulásának kockázatát. Ezek a kutatások egy másik elkeserítő tényt is feltártak: a kockázat növekedésére nincsen befolyással a rendszeres sport sem.
Ahhoz, hogy elkerüljük a következményeket, ne üljünk egyhuzamban órákat, hanem igenis mozogjunk, óránként legalább 10 percet sétálunk, vagy pihenjünk, de ne gubbasszunk.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást