Otthon / Háztartás

Újítsd fel a kopott, foltos, öreg szőnyeget: szebb lesz, mint új korában

Egy kisebb vagy nagyobb szőnyeg egészen megváltoztathatja a szoba hangulatát, otthonosabbá, vidámabbá, vagy éppen modernebbé teheti azt – persze, csak akkor, ha a szövet szép állapotban van. Tippjeinkkel a régi kárpitot is felfrissítheted, és még a foltoktól is megszabadulhatsz.

Szőnyegtisztító por helyett

A szőnyegtisztító porok felfrissítik a szőnyeg illatát, és a mélyebben lapuló szennyeződéseket is a felszínre hozzák, amiket aztán már egyszerűen csak össze kell porszívóznod.

A drága porok helyett azonban nyugodtan használhatsz szódabikarbónát is, amihez esetleg mentalevelet, citromfüvet vagy szárított levendulát keverhetsz néhány nappal a használat előtt, ha illatosítani is szeretnéd a szőnyeget.

A port egyenletesen terítsd el, hagyd egy órán át állni a szőnyegen, amíg minden szagot és szennyeződést magába szív, majd alaposan porszívózd át a szőnyeget.

Friss színek, mintha új lenne

A szőnyegek szép színe vagy szemet gyönyörködtető mintája idővel megfakulhat, és így a szőnyeg már nem nyújt olyan szép látványt.

Legközelebb, miután alaposan összeporszívóztál, keverj el egy rész ecetet három rész vízzel, majd az oldatba márts egy puha kefét, és alaposan dörzsöld át vele a szőnyegedet.

Nem kell aggódnod, az ecet erős illata egy gyors szellőztetés után gyorsan elszáll, a szőnyeg színe azonban olyan friss lesz, mintha csak tegnap vetted volna.

Ez a módszer akkor is segít, ha például egy bútort tolsz arrébb, és a szőnyegen meglátszó különbségeket szeretnéd eltüntetni.

Régi szőnyegre tealevelet

Állítólag ezt a trükköt még a régi, értékes, keleti szőnyegek felfrissítésére is előszeretettel használják, de az biztos, hogy egy hétköznapi szőnyegnek is jót tesz, ha felfrissíted.

Legközelebb, ha egy nagyobb adag zöld teát főzöl, akkor a filtert ne dobd ki, hanem nyisd fel, terítsd ki az ázott tealeveleket, és amikor már éppen csak nedvesek, hintsd el őket a szőnyegen.

Egy puha szivaccsal óvatosan dörzsöld át a szőnyeget, majd porszívózd össze a leveleket, hogy a kárpit friss, tiszta és élénk színű legyen.

A trükköt erősre főzött zöld teával is kipróbálhatod, ekkor flakonból spricceld a szőnyegre a keveréket, és 10 percig hagyd hatni, mielőtt felporszívózol.

Régi, beszáradt foltokra

Ha már lehetetlen úgy forgatni és húzogatni a bútorokat, hogy minden foltot eltakarjanak, akkor itt az ideje leszámolni azokkal a szennyeződésekkel is, amelyekről azt hitted, már örökre egybeforrtak a szőnyegeddel.

Egy csésze szalmiákszeszt oldj fel két liter vízben, majd ebbe márts egy rongyot, és dörzsöld át vele a foltot.

Várj, amíg a szőnyeg teljesen megszárad, ekkor ismételd meg a műveletet.

Lehet, hogy néhány napon keresztül eltart a dörzsölés-száradás-dörzsölés-száradás metódus, de végül minden folt megadja magát.

Gyümölcslé a szőnyegen

Ha a gyerekek uzsonnája nem múlt el nyomtalanul, és esetleg gyümölcslé került a szőnyegre, még nem kell keresztet vetni a textíliára.

Ha a folt friss és nedves, szórj rá gyorsan szódabikarbónát, de babáknak való törlőkendővel is gyorsan felitathatod.

Ha a folt már elkezdett megszáradni, nedvesítsd meg egy szivaccsal, majd fújj rá egy kis borotvahabot, végül egy nedves ruhával töröld tisztára a foltot.

A gyümölcslének nyoma sem marad, és a szőnyeged maradandó sérülés nélkül vészelheti át a balesetet.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást