Egy újabb ok, hogy ne félj a szénhidrátoktól

Egy újabb ok, hogy ne félj a szénhidrátoktól

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Egy újabb ok, hogy ne félj a szénhidrátoktól

Persze állandóan fehér kenyeret és tésztát enni még mindig nem egészséges, és az alakodnak sem tesz jót – az egészséges szénhidrátoktól azonban egyáltalán nem kell tartanod, sőt! Egy friss kutatás kimutatta, hogy a rezisztens keményítőt tartalmazó szénhidrátok kifejezetten segítenek égetni a zsírt!

Mi az a rezisztens keményítő?

A keményítő egy olyan szénhidrát, amely kizárólag növényekben található meg. Az állati szervezetben megtalálható megfelelője a glikogén, az emberi testben a glükóz. 

Keményítőből három fajtát különböztetünk meg: a gyorsan emészthetőt (főtt ételek), a lassan emészthetőt (nyers ételek), és a rezisztens keményítőt. Utóbbinak az a legfőbb tulajdonsága, hogy az emberi emésztőenzimek nem képesek megemészteni.

Megtalálható nyers zöldségekben, leginkább a krumpliban, de például a tésztában is. Kutatók szerint, ha megfelelően fogyasztjuk őket, segíthetnek a zsírégetés felturbózásában.

Hogyan „működik”?

A rezisztens keményítő (RS) olyan, mintha álruhában lenne: valójában keményítő, de úgy viselkedik, mintha rost volna. A vékonybélen keresztül úgy jut el a vastagbélbe, hogy nem emésztődik meg – innen jön a neve is: rezisztens, tehát ellenáll az emésztőenzimeknek.

A normál keményítők azért növelik a kalóriabevitelt, mert megemésztjük őket, glükóztartalmukat energiaként használjuk fel.

Az olyan ételekben, mint a fehér kenyér vagy a normál tészta, rengeteg keményítő van, ezért nagyon sok kalóriát is tartalmaznak – nem így azok az élelmiszerek, amelyekben RS található. Az RS nem emésztődik meg, így nem növeli a kalóriabevitelt, ráadásul egy olyan hormon termelődését segíti elő, amelytől eltelítődik a gyomrunk, és nem leszünk éhesek.

Miért nem hallottál még róla?

Bár neked új információ lehet az RS létezése, a tudományos világban már évtizedek óta foglalkoznak vele.

Egyelőre teljesen biztosan nem sikerült megállapítani, hogyan fejti ki pozitív hatásait: az alacsony kalóriatartalom és a hormontermelődés ösztönzése mellett ugyanis még a vércukrodat is alacsonyan tartja, és a bélműködésedet is rendbe teheti.

Mindezek segíthetnek a diétádban, és hamarabb leadhatod azokat a fránya plusz kilókat. Sőt, ahogyan korábban írtunk róla az is előfordulhat, hogy egy-egy kevesebb rezisztens keményítőt tartalmazó ételben felmelegítés után megnövekszik az RS mennyisége!

Az RS különböző fajtái

A kutatások során megállapították, hogy a rezisztens keményítőknek négy különböző fajtája van: az RS1 és az RS2 természetesen található meg az ételekben, utóbbival azonban az a probléma, hogy ha az ezt tartalmazó ételeket főzni kezded, a keményítő elveszíti rezisztens tulajdonságát.

RS2 található például a nyers krumpliban, amit ha megfőzöl, a benne lévő keményítő átalakul normállá, és máris megnő a kalóriatartalma.

A trükk az, hogy ilyenkor hagyni kell újra kihűlni a főtt krumplit (ugyanúgy, ahogy korábban említett cikkünkben a tésztával is tettük) – a normál keményítő így ismét ellenállóvá válik az emésztőenzimekkel szemben. Ennek következményeként RS3-at kapunk, aminek ugyan van egy kis kalóriatartalma, de lényegesen kevesebb, mint a normál keményítőnek.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást