Életmód / Táplálkozás

Jó hírünk van, kevesebb a kalória az újramelegített tésztákban

Jó hírünk van, kevesebb a kalória az újramelegített tésztákban

A BBC weboldalán örömteli híreket olvastunk: kutatók megállapították, hogy a megfőzött, majd újramelegített tészta sokkal kevésbé hizlal, mint a frissen főzött – méghozzá azért, mert a tested máshogy emészti meg.

Kezdjük az alapoktól

Azt már biztosan tudod, hogy a tészta szénhidrát, ami az egyik legfontosabb energiaforrás a tested számára. A szénhidrát az, amiért érdemes felkelni reggel, a pirítós, a zabkása, a palacsinta gondolata csalogat ki az ágyból, és ezek azok, amelyek igazán elindítják a napodat, hiszen emésztés során energiával látják el a szervezetedet.

A szénhidrát cukorrá alakul át a véredben, és megemeli a vércukorszintedet, amitől nem érzed magad fáradtnak és stresszesnek. Persze ez csak nagyon lebutított magyarázat, a valóság ennél jóval bonyolultabb, de ahhoz, hogy megértsd, miért ehetsz több tésztát, ha újramelegíted főzés után, fontos tudni.

Nem mindegy, milyen a tészta

Persze távol álljon tőlem, hogy arra buzdítsalak titeket, hogy ládaszámra tömjétek magatokba a négytojásos száraztésztát. Mint ahogy a többi szénhidrátnál, ennél sem mindegy, milyen minőséget viszel be a szervezetedbe: a durum- és teljes kiőrlésű tészták lassabban bomlanak le a testedben, és fokozatosan emelik meg a vércukorszintedet, nem csak feldobják, aztán hirtelen lehúzzák, mint a normál, búzalisztből és társaiból készült szénhidrátok. Ezért kalóriadeficit ide vagy oda, ne cseréld le a durumtésztádat simára, mert ugyanúgy hizlalni fog, és ugyanolyan éhes leszel utána.

Hogy működik a varázslat?

A BBC kiderítette, hogy a megfőzött tészta újramelegített változatát a tested nem sima szénhidrátnak, hanem egy rezisztens keményítőnek fogja fel. Azért rezisztensnek hívják, mert a tészta, a krumpli és társai főzést követően immunisak lesznek a beleidben található normál emésztőenzimekre – ezek azok, amelyek a hirtelen vércukor-emelkedésért felelősek.

A Surrey-i Egyetem kutatója, dr. Denise Robertson kimutatta, hogy ha megfőzöd, majd lehűtöd, és újra felmelegíted a tésztát, a tested rostként kezeli, és fokozatosan adagolja a cukrot a véredbe – ennek megfelelően hamarabb tele leszel, tovább bírod éhségérzet nélkül, és még kevesebb kalóriát is raktároz el belőle a szervezeted.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást