Komoly problémákat okozhat a szervezetben keringő tüskefehérje, ezért megfontolandó a méregtelenítése

Komoly problémákat okozhat a szervezetben keringő tüskefehérje, ezért megfontolandó a méregtelenítése

Címlap / Életmód / Egészség / Komoly problémákat okozhat a szervezetben keringő tüskefehérje, ezért megfontolandó a méregtelenítése / 3. oldal

Vihar a szervezeten belül

A gyulladás a szervezet fegyverzetének a része. Amikor azonban bizonyos anyagok hatására túl sok citokin (az immunrendszer őrző-védő rendszerénél dolgozó jelzőmolekula) képződik, óriási zavarodottság alakul ki, ami már egyáltalán nem nevezhető áldásos helyzetnek.

A fertőzés hatására a szervezetünk megkezdi a gyulladáskeltő interleukin 6 nevű citokin fehérje termelését. A vizsgálatok szerint sokkal nagyobb arányban van jelen a fehérje azokban, akiknek volt kapcsolatuk a koronavírussal, mint azokban, akik nem fertőződtek meg. A légzési elégtelenségben szenvedőknél észlelték a citokinek különösen magas szintjét, de a vakcinázás után is megjelennek. 

Drazen Zigic/istockphoto.com

Még egy „rosszfiú”

A  szerin-proteáz enzim a természetes immunitás részeként fontos szerepet tölt be a fertőzések elleni védekezésben. Ahogy azonban a korábbiakban szó volt róla a SARS-CoV-2 az ACE2 segítségével rögzíti a tüskefehérjét a sejthez, az ezt követő hasítási folyamatot pedig a gazdaszervezet membrán proteázai segítik elő.

A közelmúltban végzett vizsgálatok kiderítették, hogy a transzmembrán szerin-proteáz 2 (TMPRSS2) tehető felelőssé a SARS-CoV-2 tüskefehérje proteolitikus hasításáért, ami lehetővé teszi a vírus és a gazdasejt egyesülését. A TMPRSS2 hatása a gasztrointesztinális, a légző- és a kiválasztó szervrendszer hámsejtjeiben nyilvánul meg. A SARS-CoV-2 fertőzési helye összefüggésbe hozható az ACE2 és a TMPRSS2 koexpressziós helyeivel.

A lényegre térve a TMPRSS2 gátlása jótékony hatású lehet, csökkentheti a vírusok bejutását a sejtekbe, megakadályozhatja a tüskefehérje aktiválódását, csökkentve ezzel a fertőzések súlyosságát. A kutatók úgy vélik, hogy a TMPRSS2 gátlása kevésbé kedvezőtlen a szervezet számára, mint a furin blokkolása, de még sok vizsgálatot igényel számukra megérteni a teljes funkcióját. 

A tüskék eltávolítása meggondolandó

Az előbbiek miatt érdemes megfontolni a tüskefehérjék szervezetből való eltávolításának ajánlását akár a természetes fertőzés átélésének enyhébb vagy kifejezett megnyilvánulásai, akár az oltás miatt kerültek a szervezetbe. Amennyiben tehát markáns kellemetlenségeket tapasztalsz az injekció után, ha túlságosan elhúzódó a rehabilitációd, vagy poszt-covid szindrómát észlelsz magadon. A szakértők úgy gondolják, hogy annál kisebb az esélye a tüskefehérje okozta panaszok jelentkezésének, minél hamarabb eltávolítjuk azokat a szervezetünkből. 

Ez a kórokozórészlet rettentően ravaszul garázdálkodik bennünk, és nem szégyelli magát azért, hogy gyakorlatilag ellenünk fordítja a szervezetünk védelmi rendszerét. A következő részben rátérünk azokra a gyógynövényekre és egyéb hasznos vegyületekre, amelyek segítségedre lehetnek ebben a helyzetben. Azért éreztem lényegesnek mélyebben megismerkednünk ezekkel a tényekkel, hogy megértsük, most aztán igazán tennünk kell valamit magunkért. 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2 3

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást