Elhúzódó Covid-tünetek: ezt árulják el a betegségről

Elhúzódó Covid-tünetek: ezt árulják el a betegségről

Címlap / Életmód / Egészség / Elhúzódó Covid-tünetek: ezt árulják el a betegségről

Melissa Heightman légzőszervi specialista, aki részt vett az Egyesült Királyság első poszt-Covid klinikájának felállításában, a BBC-nek elmondta: a járvány kezdetén nem tudhattuk, hogy a Covid a gyógyulás után is okozhat még tüneteket. A legtöbb kórháznak nem is voltak meg az erőforrásai arra, hogy ezeket a betegeket kezelje. Az oltások terjedésével és az aktív fertőzöttek számának csökkenésével azonban most az elhúzódó tünetekkel bíró betegek kerültek a fókuszba.

A leggyakoribb tünet, amelyet Heightman szerint a klinikáján a betegek több mint 80%-a tapasztalt, a halálos fáradtság. Ez rontja az életminőséget, és megnehezíti a legegyszerűbb napi feladatok elvégzését is. Kutatások azt mutatták, hogy a tartós Covid-betegek legalább 62%-ánál jelen van a tartós fáradtság.

Az általános tudományos konszenzus az, hogy körülbelül minden tizedik Covid-19 betegnek 12 hét múlva is tünetei lesznek.

Heightman azt mondja, hogy az UCLH klinika kórházba vitt elhúzódó tünetektől szenvedő Covid-betegeinek kétharmada most már jól gyógyul. A fennmaradó egyharmad a fertőzés utáni hat hónapos vizsgálaton mutatott javulást.

A hosszú covid tünetei
Georgiy Datsenko/istockphoto.com

„Reméljük, hogy ezeknek a betegeknek a túlnyomó része olyan mértékű javulást ér el, hogy nem maradnak károk, amelyek a későbbiekben korlátoznák őket bármiben”

– mondja az orvos.

A betegek gyógyítására jelenleg több kíséret is érvényben van. Egy vizsgálat például azt találta, hogy az elhúzódó tünetekkel bíró betegek bélrendszerében egy bizonyos baktérium túltengése mérhető. Mivel az emésztőszerv az egyik legfontosabb szervünk, megbetegedése egyenes út lehet különféle autoimmun betegségek felé – ezért a vizsgálat szerint a kezelésnek ezekre a baktériumokra kell irányulnia. Más vizsgálatok szerint különféle antibiotikumok, gyulladáscsökkentők jelenthetik a megoldást.

Heightman hozzáteszi: sok elhúzódó tünetektől szenvedő Covid-beteg az idő múlásával egyszerűen magától is jobban lesz, ahogyan a teste lassan regenerálódik a betegségből.

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást