Háztartás / Otthon

Fel sem tűnik, hogy koszos! 5+1 tárgy, amit jóval többet kellene tisztítanod

Fel sem tűnik, hogy koszos! 5+1 tárgy, amit jóval többet kellene tisztítanod

Ha tisztaságmániás vagy, akkor is előfordulhat, hogy van néhány olyan tárgy az otthonodban, amit sokkal kevesebbszer tisztítasz, mint kellene. Bár gyakran nem is látod, hogy piszkosak, koszosak lennének, az igazság az, hogy ha nem tisztítod őket megfelelően vagy kellő gyakorisággal, akkor csúnya meglepetések érhetnek. Lássuk mik azok, amikre mostantól jobban kell figyelned!

Sminkecsetek

Ugyan csak néhány percre használod őket reggelente, amikor felviszed az utolsó simításokat a sminkedre, mielőtt kilépsz az ajtón, a sminkecsetek mégis számtalan baktériumot összeszedhetnek.

Nem csak a sminket és a festéket veszik ugyanis fel sminkelés közben, hanem az esetlegesen az arcodra rakódott szennyeződéseket is.

Persze ezek a baktériumok nem csak ráragadnak az ecseteidre, hanem szaporodnak is (két hét alatt akár teljes létszámukat megduplázva), így jobban teszed, ha minden hónapban legalább egyszer szappanos vízzel alaposan kimosod őket.

Ágynemű

A legutolsó dolog, ami esténként az ágyba dőlve eszedbe juthat, hogy vajon mennyi szennyeződés és baktérium lehet a lepedőn vagy az ágyneműdön.

Jó jel, ha mindig zuhanyozás vagy fürdés után bújsz csak be az ágyba, de még így is megvan a veszélye annak, hogy az éjszakai izzadás vagy összebújás alkalmával olyan szennyeződések kerülnek az ágyadba, amik között nem szívesen feküdnél.

Ha érzékeny vagy allergiás vagy a porra, akkor a nem elég gyakran mosott ágyneműtől kellemetlen tüneteid is lehetnek, amit egy-egy közbeiktatott mosással könnyen elkerülhetsz.

Tipp: Annak érdekében, hogy biztosan tiszta ágyban töltsd az éjszakád, minden héten legalább egyszer cseréld az ágyneműket és a pizsamákat!

Mobiltelefon

Mindig a kezedben van, folyamatosan nyomkodod és mindenhol kiteszed magad elé. Amikor eszel, nálad van, amikor az utcán vagy, akkor is előveszed.

Egyrészt lehet, hogy egy kicsit függő vagy, másrészt pedig nem is kérdés, hogy miért ez az egyik legszennyezettebb használati tárgy a mindennapjaidban.

Állítólag egy mobiltelefon képernyője akár egy WC deszkánál is több baktériumot hordoz, így nem kérdés, hogy miután a kezedhez, az arcodhoz és a ruháidhoz ér a nap szinte minden percében, ezért minden nap érdemes áttörölni egy nedves törlőkendővel.

Jógamatrac

Nem véletlen, hogy a jógatermek mindig külön kérik a vendégeket arra, hogy a vendégek saját törölközőjüket vagy matracukat használják jógázás közben.

Ez részben azért van, mert a jógamatrac számtalan szennyeződést és baktériumot nyel el miközben edzel, amit valószínűleg biztosan nem törölsz át minden edzés után.

Pedig így kéne tenned, erre a legjobb megoldás, ha egy szappanos szivaccsal áttörlöd a szőnyeged, majd hagyod megszáradni, mielőtt feltekernéd.

Konyhai szivacsok

Bár a szivacsban megülő legtöbb baktérium nem bírja az igazán forró vizet, azzal, hogy mosogatás után leforrázod, majd szappannal átnyomogatod a szivacsot, még nem szabadulsz meg minden veszélyforrástól.

Sokan vallják, hogy jó megoldás harminc másodpercre bedobni a mikróba vagy folyatni rá a forró vizet, hiszen a hőtől elpusztulnak a baktériumok, de valójában a legjobb, ha legalább két hetente újra cseréled a használt szivacsokat a konyhádban.

Vizes flakon

Ha mindig van a táskádban vagy az asztalodon egy vizes flakon, az egy szuper megoldás arra, hogy egész nap megfelelően hidratált maradj.

Ezek mellett még környezettudatos is vagy, hiszen nem vásárolsz folyamatosan új és új műanyag palackos üdítőket, hanem mindig újratöltöd a sajátodat, nagyon büszke lehetsz magadra.

Arra azonban mindenképp figyelj, hogy a vizes flakonodat megfelelően tisztán is tartsd, hiszen a szádról számos baktérium ülhet meg az üvegen, amit ha nem tisztítasz megfelelő gyakorisággal, akkor szaporodni is kezdenek majd.

Mindig öntsd ki a megmaradt vizet a flakonodból, ne hagyd, hogy több napig benne álljon a víz és időnként, ha teheted, tedd be az üveged a mosogatógépbe is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást