A túlzott tisztaság árthat ‒ így óvhatod bőrödet

A túlzott tisztaság árthat ‒ így óvhatod bőrödet

Címlap / Stílus / Arc / A túlzott tisztaság árthat ‒ így óvhatod bőrödet

Valaha a családok nem törődtek annyira a tisztasággal, mint napjainkban. Mindenki egy héten csak egyszer fürdött, hétköznapokon beérték egy gyors mosdással. Ma már alapvető a napi zuhanyozás vagy fürdés. Ehhez szoktunk hozzá, ezt igényeljük. De mintha kissé túlzásba vinnénk a tisztálkodást. Árt-e a túlzott mértékű tisztálkodás a bőrünknek, és milyen gyakran tisztálkodjunk? Erről szól cikkünk.

Zsírtartalom

Sokunknak hámlik és viszket a bőrünk a szárazságtól. A szappanok és a mosakodószerek gyakran ártalmas összetételük miatt gyengítik a bőr vízmegkötő és faggyútermelő képességét.

Mosakodáshoz, zuhanyozáshoz és fürdéshez a langyos víz a legmegfelelőbb, mert kíméletes a bőrhöz. 
A forró víz oldja a zsírt, így a bőr zsiradékát is kioldja. Akinek legalább öt percig érintkezik vele a bőre, az az összes lipidet lemossa magáról. A kemény víz is fokozottan szárít.

Hidratáltság

A bőr víztartalmától függ, hogy a tapintása sima és selymes, vagy matt és sprőd. Ha 20 százalékban tartalmaz vizet, akkor már elég rugalmas és friss.

Ám ha a felső bőrrétegekben a víz mennyisége 10 százaléknál kisebbre csökken, mert kiszárad, akkor a hámréteg töredezett és pikkelyes lesz.

Baktériumok

A rugalmas, friss, bársonyos bőrt hidrolipid filmréteg védi. Enyhén savas miliőt hoz létre, amely bőrbarát baktériumok számára nyújt táptalajt. 

Ezek a jótékony baktériumok erősítik bőrünk védekező képességét a kórokozókkal szemben. Mivel ezek a baktériumok nagyon fontosak, kerülni kell az olyan tisztálkodószereket, amelyek a baktériumok 99 százalékát elpusztítják.

Tisztálkodószerek

A tisztálkodószereket ott kell használni, ahol piszok vagy testszag van. Az alkáliszappanoknál kevésbé szárítanak a bőrrel azonos kémhatású, 5,5 pH értékű, azaz enyhén savas tisztálkodószerek, amelyek kíméletesek a bőrt borító hidrolipid réteghez.

A szappanok általában nem ártalmasak, de a fürdőhabokat ajánlatos kerülni. Inkább használj patikában kapható tusolóolajokat, fürdőolajokat, mert ezeket problémás, extrém száraz bőrre fejlesztették ki, így nem árthatnak.
A fürdőolajok újrazsírozzák és hidratálják a bőr felszínét. Fürdés után ne töröld magad teljesen szárazra, csak itasd fel a bőrödről a nedvességet.

Testápolók

A testápoló és hidratáló készítmények közül azok a legjobbak, amelyek vízmegkötő anyagokat vagy glicerint tartalmaznak. A „bőrazonos” címkével ellátott készítményeket keresd! A glicerin beszívódik a bőr mély rétegeibe, és megköti a vizet. 

Értékes hatóanyag még a gamma-linolénsav is, amely növeli a felső hámréteg védekezőképességét, továbbá a vízmegkötő hatású E-vitamin.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást