Tulajdonképpen mi pontosan a kardió edzés?

Tulajdonképpen mi pontosan a kardió edzés?

Címlap / Életmód / Egészség / Tulajdonképpen mi pontosan a kardió edzés?

Amikor azt olvasod tippként, hogy napi fél óra kardió mozgás is elég ahhoz, hogy egészségesebb legyél, máris lelkiismeret-furdalásod lesz, hogy ma sem mentél el futni? Semmiképp se érezd ettől rosszul magad, mert nem csak a kocogás és a bringázás lehet jó a szervezetednek! 

Csak szép fokozatosan!

A kardió szó latin eredetű kifejezés, jelentése: szív. A kardió edzések, vagy más néven állóképesség-fejlesztő edzések a szívre, a keringési és a légzőrendszerre gyakorolnak pozitív hatást.

Az ilyen jellegű edzésprogramok esetén is a legfontosabb a fokozatosság, a változatosság, és nem utolsósorban a rendszeresség!

A kezdőknek és az újrakezdőknek, a túlsúlyosoknak, valamint a keringési problémákkal küzdőknek különösen be kell tartaniuk a fokozatosság elvét.

Nekik az alacsony intenzitású kerékpározással – melynek során ülő helyzetben kevésbé terhelik ízületeiket – , vagy az igazán ízületkímélő úszással célszerű kezdeniük.

Mennyi kardió edzés javasolt?

A rendszeresség fontos edzéselméleti szempont: az átlagember számára minimálisan heti három alkalommal 20-30 perc aerob edzés javasolt, és innen lehet eljutni a haladó – heti öt alkalommal végzett – 60 perces kardióprogramig.

Természetesen akár napi 10-15 perc testmozgásnak is óriási jelentősége van, így az ajánlásaim pusztán egy optimális kardióprogramra vonatkoznak.

Sőt, azt vallom, hogy 20 perc kardió edzés alatt minden létfontosságú élettani folyamat lejátszódik a szervezetben.

Hosszabb kardió edzéssel izmot is veszíthetünk!

A hosszabb időtartamú, de alacsonyabb intenzitású kardió edzések folyamán akár veszíthetünk is az izmainkból, mivel maga az izom szintén felhasználható energiaként.

Ennek a „kannibalizmusnak” a következményeként lassul az anyagcserénk, hiszen, mint már tudjuk, az izom a legfőbb anyagcsere-pörgetőnk az edzés alatt és utána is.

Éppen ezért az olyan hosszan tartó, maratoni jellegű aerob edzés, amely a tiszta izomtömeg csökkenését eredményezi, vagyis csökkenti a „lóerőnket”, hosszú távon kontraproduktív lehet.

Párosíts erősítéssel!

Csak előnyünkre válhat, ha a kardió edzés előtt beiktatunk egy erősítőprogramot.

Ennek segítségével felkészíthetjük az izom- és ízületi rendszert a megterhelésekre, és segít abban is, hogy elkerüljük az esetleges kisebb-nagyobb sérüléseket.

Utóbbiak abból adódhatnak, hogy bizonyos kardióprogramok végrehajtásakor nem vagyunk elég erősek ahhoz, hogy elbírjuk a testtömegünket a gravitáció ellenében.

A változatosság gyönyörködtet

Mindannyian tudjuk, hogy a változatosság bizony jó hatással van ránk, mentálisan és fizikálisan egyaránt.

Nem is beszélve arról, hogy gyönyörködtet.

Így hát azt tanácsolom, hogy bár a járás, a kocogás és a futás természetes alapmozgásunk, mégis érdemes más jellegű kardióprogramokkal kombinálni az edzéseket, és nem csak az erősítőprogramok esetében, hiszen a szervezet idővel hozzászokik a megterheléshez, vagyis az edzés hatásfoka csökkenni fog.

Segítek neked!

Ha szeretnél még többet olvasni a sportolásról, diétáról, vagy megtalálni a neked megfelelő mozgásformát, szeretettel ajánlom a Formáld magad! – Változtass! Segítek neked című könyvemet, ahol sok fontos információt és hasznos tanácsot olvashatsz az életmódváltásról!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást