Tudtad, hogy ez is magyar találmány? Teszteld a tudásod!

Tudtad, hogy ez is magyar találmány? Teszteld a tudásod!

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Tudtad, hogy ez is magyar találmány? Teszteld a tudásod!

A magyarok keze mindenben ott van – szoktuk mondani, és noha ez így ebben a formában talán túlzás, az tény, hogy sok olyan találmány gazdagította a világot, amit magyar, vagy magyar származású tudós alkotott meg. Most csak hármat gyűjtöttünk össze, de vigyázz, mert egyre nehezednek! Te tudod, melyik kihez tartozik?

Golyóstoll

A golyóstollat vagy töltőtollat egy magyar újságíró találta fel, aki észrevette, hogy az újságok nyomására használt tinta sokkal gyorsabban szárad, így nem maszatolja össze a papírt.

Hogy a toll mégis működőképes legyen, a belsejébe egy kis golyót szerkesztett, ami a tollhegybe vezeti a tintát, így született meg a ma már világszerte ismert és használt golyóstoll.

Van a világon olyan nyelv, ahol még a feltaláló nevét is használják a toll megnevezésére – de ki is volt ő?

Kattints, és kiderül a válasz!

Bíró László József Budapesten, egészen pontosan a Nagymező utca 24. szám alatt látta meg a napvilágot, igaz, végül 86 évesen, Buenos Aires-ben hunyt el.

Újságíróként és festőként is tevékenykedett, és 20 kisebb találmányát jegyeztette be, de egyik sem lett olyan népszerű, mint a golyóstoll, amiről nyugodtan mondhatjuk, hogy forradalmasította az írást.

Az Egyesült Államok bizonyos részein még ma is vannak, akik a golyóstollat biro-nak hívják, igaz, talán nem is sejtik, honnan ered a különös hangzású név.

Villanyóra

Lehet, hogy nem a kedvenced, ahogyan pörög, de hogy egyszerű és elmés találmány, azt el kell ismerni.

A villanyórát, pontosabban az indukciós fogyasztásmérőt 1889-ben hozták forgalomba, és lényegében ma is ugyanazon az elven működik minden villanyóra, minden lakásban – hiszen ha valami egyszer bevált, minek változtatni rajta?

A villanyóra egy rendkívül produktív magyar feltaláló találmánya, aki számos más, iparilag jelentős találmányt jegyez. De ki is ő?

Kattints, és kiderül a válasz!

Bláthy Ottó Titusz 1860-ban született Tatán és 1939-ben hunyt el Budapesten, magyar gépészmérnök feltaláló a világ számos táját bejárta, és eredményeit mindenhol elismerték, még az Edison műveknél tett látogatása is emlékezetes maradt.

Nagyrészt az ő eredményeinek köszönhető, hogy Róma városa az első erőművet a Ganz Művektől rendelte meg.

Hihetetlenül produktív feltaláló volt, akit folyton hajtott a megismerés vágya és a munka iránti szenvedélye. 1886-ban például 96 bejelentett szabadalma volt.

A VW Bogár karosszériája

Érdekes története van a VW Bogár karosszériájának, amit egy magyar származású mérnök tervezett, mint egy jövőbeli népautót, azonban az ötletet nem szabadalmaztatta, és később a Ferrari egészen egyszerűen ellopta azt.

Az ifjú mérnök egykor pert indított, és meg is nyerte azt, de a népszerű autóból ekkor sem gazdagodott meg.

Kártérítésnek mindössze jelképesen egyetlen márkát kért, hiszen maga az elv volt számára fontos, igazát pedig a bíróságon már megvédte.

De ki is volt ez a mérnök? 

A lapozás után kiderül!

Barényi Béla magyar származású osztrák mérnök, aki ugyan Ausztriában született és élt, édesapja magyar katonatiszt, a pozsonyi katonai akadémia tanára volt.

Nevét egyébként a szakmában végül nem is annyira a Bogár karosszériája tette halhatatlanná, mint számos más, ma is megkerülhetetlen felfedezése, ami a biztonságtechnika fejlődését segítette elő.  

A Mercedes-Benz ma is az ő elméleti és gyakorlati felismeréseire építi autóinak biztonsági berendezéseit, így nem túlzás azt mondani, hogy a magyar származású mérnök munkája tömegek életét menthette már meg.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást