Tudtad? A gazdi személyisége befolyásolja a cicáét is

Tudtad? A gazdi személyisége befolyásolja a cicáét is

Címlap / Életmód / Család / Tudtad? A gazdi személyisége befolyásolja a cicáét is

Manapság rengetegen hivatkoznak a cicájukra és kutyájukra úgy, mint a családtagjukra. Sőt, sokan saját gyermekükként tekintenek a házi állatukra, becézgetik őket, és igyekeznek mindent megadni nekik. Gondoltad volna, hogy ez a fajta hozzáállás egy cica személyiségére is hatással van?

Egy kutatás során több, mint 3300 macska gazdit kérdeztek meg saját és kis kedvencük életviteléről, hogy átfogó választ kapjanak olyan kérdésekre, mint hogy milyen hatással van a gazda az állat személyiségére, és hogy van-e hasonlóság gyermek és kisállat nevelése között. Az eredmények pedig több érdekes dologra is rávilágítottak. Például ha te olyan típus vagy, aki gyakran szorong, stresszel, és a neurózis (depresszióra való hajlam, kedvtelenség) jellemző rád, akkor valószínűleg a cicádnál is kialakulhatnak problémák.

A statisztika alapján ezek a macskák gyakran küzdenek túlsúllyal vagy viselkedési problémával; például nagyon ellenségesek másokkal, vagy nem fogadnak szót a gazdájuknak.

A felmérés alapján egyébként ezek a gazdik nem fajtatiszta cicát választanak maguknak, és többnyire a lakásban tartják őket, a szabadba egyedül nem jellemző, hogy kiengednék őket.

Az extrovertált személyiségek

Azonban ha egy gazdi nem küzd szorongással és stresszel, nyugodtabb és alapjáraton is életvidámabb, úgy az a cica személyiségén is tükröződött. Ezek a macskák általánosságban kevésbé voltak agresszívek vagy félősek, és sokkal barátságosabbak voltak az idegenekkel szemben is. Szakértők szerint erről az tehet, hogy a gazdi egészen másképp viselkedett velük, mint egy olyan személy, aki szorongással küzd.

Utóbbiaknál jellemző, hogy nagyon aggodalmasak, ezért olyan problémákkal is elviszik a cicákat az állatorvoshoz, amelyek nem feltétlenül valósak. Ezek a látogatások, főleg, ha nagy számban fordulnak elő, a macskát is szorongósabbá tehetik. De az is hasonló hatással lehet rájuk, ha sosem találkoznak más állattal, és ritkán éri őket külső inger.

Hasonló kutatást végeztek már kutyákkal is, ahol szintén bebizonyosodott, hogy eltérő személyiségű emberek egészen más módon viselkednek a macskájukkal, valamint azok egészségügyi helyzetével és nevelésével is különböző véleményen vannak.

Cica és ember kapcsolata

Korábban Bécsben is foglalkoztak a témával, ahol megállapították, hogy a macska-ember kapcsolat hasonló, mint két másik emberé. Azaz ha te sok időt töltesz a cicád társaságában, türelmes és játékos vagy vele szemben, ő is azzá válik, vagyis igényli a társaságod, és barátságosabb is veled. De ha csak egy szobában ültök, és nem kimondottan foglalkozol vele, akkor ő sem keresi a társaságod túl gyakran, emiatt válhat függetlenebbé és kicsit ellenségesebbé. Vagyis megéri sok időt szentelni a cicádra, mert a végén ennek is megvan az előnye!

Egy 2010-es felmérés arra is fényt derített, hogy a kutya imádók és a cica gazdik személyisége alapjáraton eltérő. Ezért aki macskát fogad örökbe, valószínűleg a cicákéhoz hasonló személyiséggel rendelkezik: ők többnyire introvertáltabb jellemek, akik szeretik a spontán dolgokat, és ki nem állhatják a hagyományokat és szabályokat.

Vagyis amikor elnézegeted a cicádat, és megállapítod, hogy milyen kiszámíthatatlan, szórakoztató és független személyiség, könnyen lehet, hogy saját magadat látod visszatükröződni benne.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást