Mennyi ideig kell használni a műfenyődet, hogy környezettudatos lehess?

Mennyi ideig kell használni a műfenyődet, hogy környezettudatos lehess?

Címlap / Otthon / Mennyi ideig kell használni a műfenyődet, hogy környezettudatos lehess?

Műfenyő kontra élő fa

Elsőre talán azt gondolod, hogy a műfenyő jó választás, de erre vonatkozóan akadnak cáfolatok. Először is az, hogy a műfenyő műanyagból készül, és mint köztudott, a műanyag nem igazán bomlik le, legalábbis nem emberi léptékben mérve. A műfenyők többségükben PVC-ből készülnek, amit még az átlagos műanyagnál is nehezebb újrahasznosítani, pedig éppenséggel abban sem remekelünk.

Ráadásul egy kidobásra ítélt műfenyőt nem is szabad egy az egyben kitenni, hiszen a műanyag bevonat ésa tüskék fém alapra kerülnek, ami azt jelenti, hogy a bevonatot eleve le kellene fejteni az ágakról… Erre még sok ökotudatos ember sem hajlandó, nemhogy mások.

Tény az is, hogy a műanyaggyártás során káros, rákkeltő anyagok szabadulnak fel, amik mérgezik a dolgozókat és a környezetet is.

További negatívum, hogy a műfenyők többsége Ázsiában készül, tehát az ökológiai lábnyomhoz hozzá kell számítanunk az utaztatással járó környezetszennyezést, energiafelhasználást is. Ezek után talán úgy érzed, felesleges érvelni a műfenyők mellett, de mindjárt rácáfolunk erre is.

Oldalak: 1 2 3

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást