3 tudományos ok is van arra, hogy idén többet strandolj

3 tudományos ok is van arra, hogy idén többet strandolj

Címlap / Életmód / Lélek / 3 tudományos ok is van arra, hogy idén többet strandolj

Fontos a szabadban eltöltött idő

A természetben vagy bárhol a szabadban, a friss levegőn eltöltött idővel sokat tehetünk a jólétünkért. Még ha nem is szereted, ha homok tapad a talpadhoz, vagy jelenleg nincs a közeledben egy strand sem, akkor is tedd meg magadért, hogy több időt töltesz a természetben, még ez csak egy sétát is jelent a háztömb körül. Az ilyen és ehhez hasonló programok mind az öngondoskodás hatékony összetevői.

Amikor elhagyjuk az otthonunkat, és úgy döntünk, hogy elmegyünk sétálni, vagy mondjuk strandolni, olyan tevékenységeket végzünk, amelyek pozitívan befolyásolják a testünket. Például oxigént juttatunk az agyunkba, átmozgatjuk a testünket, más panorámát látunk, vagy egyszerűen elszakadunk egy stresszt generáló helyzettől.

Tulajdonképpen úgy is tekinthetjük, hogy a szabadba járás alapvetően gyógyszer az elménk számára.

Az egyre többekre jellemző mentális fáradtság pedig egyértelműen jelzi, hogy pihentetnünk kell az elménket, elszakadni a gondjainktól és egyszerűen csak lélegeznünk, miközben élvezzük a pillanatot. Az elengedés és a létezés érzése pedig pontosan az, amit a strandolás is képes adni nekünk. Ha pedig még mindig kételkedsz benne, hogy többet kellene strandolnod, akkor itt az ideje, hogy megtudd, miért ajánlja a tudomány.

1. A strandolás segíthet a kikapcsolódásban és a feltöltődésben

Egy boldogságot generáló helyre menni annyi, mint egy olyan térben lenni, amely megadja a biztonság és a jólét érzését. A kint tartózkodás a szabadság, a mozgás, a természet színeinek megcsodálása, a levegővétel a stressztől és a szorongást okozó helyzetektől való elszakadás szimbóluma. Ha megragadsz egy széket, egy könyvet, és leülsz a vízpartra olvasni, biztos lehetsz benne, hogy nem a zsúfolt munkanaptáradon fogsz rágódni, hanem képes leszel elmerülni egy jó történetben és a természet éltető közelségében. Ehhez persze az is fontos, hogy a vízparton zárd ki az online világot és az sms-eket. Tehát amikor csak lehet, a telefonod inkább a táskád mélyén heverjen.

2. A strandolás segít felvenni a nyaralással járó életérzést

Ha igazán tudatosan készülsz egy hétvégi kiruccanásra, akkor alapvetően az esetleges váratlan eseményeken kívül semmi olyan dolog nincs, amelynek hagynod kellene, hogy megzavarjon. A strandolás a pihenéshez, valamint az általános lelki békéhez és kikapcsolódáshoz kapcsolódik, még akkor is segít felvenni a nyaralással járó életérzést, ha csak néhány óráig tart. Egy másik módja annak, hogy közelebb hozd magadhoz a nyaralás hangulatát (még akkor is, ha csak 1-2 órára leugrottál a városi strandra), az, ha telepakolod a táskád finom nyári ételekkel is italokkal. Ezekkel az egész napi energiaszükségletedet biztosíthatod a szervezeted számára.

3. Mentálisan is segíthet regenerálódni

Amikor levertnek érzed magad, vagy éppen elrontották a kedvedet, könnyebben reagálhatsz indulatosan olyan helyzetekben, amelyeket másként valószínűleg higgadtan kezelnél. Egy olyan felszabadító érzést keltő helyen, mint amilyen a strand is, a kedved is nagyobb valószínűséggel javulhat. Ennek köszönhetően pedig képes leszel nyugodtabban reagálni az életben felmerülő stresszesebb helyzetekben. Nem is beszélve arról, hogy a szabadban töltött idő a jobb alváshoz, a kreativitáshoz és az immunrendszered erősítéséhez is hozzájárulhat.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást