10 tudományos állítás, ami hihetetlennek hangzik, de tényleg igaz!

10 tudományos állítás, ami hihetetlennek hangzik, de tényleg igaz!

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / 10 tudományos állítás, ami hihetetlennek hangzik, de tényleg igaz!

A világ tele van izgalmakkal és rejtélyekkel, ráadásul a kutatók sorra bukkannak újabbnál újabb felfedezésekre, amelyek akár az egész életünket megváltoztathatják. Néhány ilyen megállapítás pedig olyannyira hihetetlenül hangzik, hogy azt gondolnánk, csak egy sci-fi forgatókönyvéből ragadták ki; holott valójában az alábbi dolgok 100 százalékig igazak! Téged melyik döbbentett meg leginkább?

1. A férfiakban van egy genetikai hajlam, ami megjósolja, hogy inkább fiú vagy lány gyermekük születik-e nagyobb eséllyel a későbbiekben. Ezt pedig te is megállapíthatod: ha egy pasinak több húga vagy nővére van, mint fiú testvére, valószínűbb, hogy később lányai születnek majd.

2. Az Eiffel Torony mérete képes megváltozni, attól függően, épp milyen idő van. Amikor nyáron nagy a hőség, 15 centimérettel megnövekszik, mivel a benne található fém anyag a magas hőmérséklet hatására kitágul.

10 tudományos állítás, ami hihetetlennek hangzik, de tényleg igaz!3. Nem csak dohányzással tudsz nikotint juttatni a szervezetedbe, ez a vegyület ugyanis még a padlizsánban is megtalálható! Szerencsére elég sokat (pontosabban 9 kilót) kellene megenned egyhuzamban ahhoz, hogy olyan hatást érezz, mintha elszívtál volna egy szál cigarettát.

4. Számunkra megszokott dolog, hogy az éjszakai alvás közben többször is álmodunk, de a kisbabáknál ez egyáltalán nincs így. Neurológusok szerint ez a folyamat négy és öt éves kor környékén indul be, addig a gyermekek nem szoktak álmodni.

5. Noha az öngyújtó bonyolultabb szerkezetnek tűnik, mint egy gyufa, ez mégsem jelenti azt, hogy utóbbit használták előbb. Valójában ugyanis az öngyújtót 1823-ban, míg a gyufát 1826-ban találták fel!

10 tudományos állítás, ami hihetetlennek hangzik, de tényleg igaz! 6. Nem véletlen, hogy a repülőgépen kapott étel nem tűnik olyan finomnak, mint ha otthon ennél valamit, de erről nem a kaja minősége tehet! Amikor ugyanis nagyon magasan repülsz, a szaglásod és az ízlésed erőssége lecsökken a szárazság és az alacsony légnyomás miatt.

7. Ha kisgyermeked van, biztosan megtapasztaltad már, hogy szó szerint minden felkelti az érdeklődését. Olyannyira, hogy egy átlagos 4 éves gyerek napi szinten majdnem 400 kérdést tesz fel! Ezt még számon tartani sem könnyű.

8. Ha összeadnánk a Földön élő hangyák súlyát, az majdnem megegyezne azzal, ha összeadnánk a bolygón élő összes ember súlyát. Igen, ez azt jelenti, hogy sokkal több hangya él velünk, mint ember, csak (szerencsére) nem látjuk őket!

9. A bolygónk oxigén-ellátásának közel felét valójában nem is a fák biztosítják, hanem az óceánok. Ennek felső részében élnek ugyanis a fitoplanktonok, amelyek valójában mikroszkópikus méretű algák, és az ökoszisztémát segítik. Lényegében azt csinálják, amit a fák: a napfény és a széndioxid segítségével oxigént termelnek. Ezért is nagyon fontos, hogy vigyázzunk az óceánokra!

10 tudományos állítás, ami hihetetlennek hangzik, de tényleg igaz! 10. Amikor ideges, esetleg szomorú vagy, természetes, hogy sírni kezdesz. Ez viszont nem csak lelkileg segít rajtad, hanem egészen máshogy is! Ilyenkor ugyanis a könnyeid nagy mértékben tartalmaznak egy bizonyos hormont (leucin-enkefalin), amely természetes fájdalomcsillapító és hangulatjavító hatással rendelkezik.

Képek forrása: pexels.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást