Tudatmódosítót kérnek a halálos ágyukon: ez lehet a szép búcsú kulcsa?

Tudatmódosítót kérnek a halálos ágyukon: ez lehet a szép búcsú kulcsa?

Címlap / Életmód / Egészség / Tudatmódosítót kérnek a halálos ágyukon: ez lehet a szép búcsú kulcsa?

Kevés ijesztőbb dolog lehet, mint a saját halálunkra várni. Vannak, akik a pszichoszomatikus kábítószerek használata az ilyen helyzetekben nem csak indokolt, de akár ajánlott is lehet – természetesen ellenőrzött körülmények mellett.

Thomas Hartle minden, csak nem az a tipikus kábítószerfogyasztó. Az 53 éves férfi két gyerekes családapa, saját elmondása szerint a lehető leghétköznapibb és legátlagosabb életet élte, és soha eszébe sem jutott illegális szerekhez nyúlni.

Aztán 2016-ban Hartle-t negyedik stádiumú vastagbélrákkal diagnosztizálták. Többszöri kemoterápián és sugárkezelésen esett át, de a rák 2019 augusztusában visszatért. A halál nagyon is valós kilátásával szembesülve úgy döntött, hogy új módszereket keres a megküzdésre. Ekkor jutott eszébe a Johns Hopkins Medicine által 2016-ban megjelent kutatás, amelyre az interneten bukkant rá, és amely azt sugallta (51 betegből álló kis mintán keresztül), hogy a pszilocibin – a varázsgombák hatóanyaga – terápiás alkalmazása segíthet csökkenteni a depressziót és a szorongást végzetes rákbetegségben szenvedő betegeknél.

Pszichedelikus terápia végstádiumú rákbetegeknek
Yarygin/istockphoto.com

Az első legális pszichedelikus terápia

Tavaly Hartle levélben fordult Kanada Ellenőrzött Anyagok Minisztériumához, hogy jogi mentességet kérjen a pszilocibin kipróbálására. Egyike volt annak a négy betegnek az országban, aki engedélyt kapott, és ő lett az első kanadai, aki legálisan átélt egy pszichedelikus terápiás kezelést 2020. augusztus 12-én.

Az eredmények azonnaliak és mérhetőek voltak. Az előző napon Hartle 36-ot regisztrált a Beck Anxiety Inventory-n, amelyen minden 25 feletti pontszám „súlyos szorongásnak” minősül. Másnap, ugyanezen a skálán hat pontot ért el, ami „minimálisnak” tekinthető. „30 ponttal csökkent az állandó szorongásszintem” – mondja Hartle –, „és ez tényleg nagyon sokáig kitartott.”

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»