Lassan érik a cseresznye, ami édeskés íze miatt nagyon jó desszert alapanyag, ha valami kevésbé cukormentes finomságra vágysz. Ha az egészséges életmód híve vagy, akkor sem kell mellőznöd a gyerekkort idéző nyári, tradicionális desszerteket. Négy olyan receptet mutatunk, ami nem csak finom, de állati eredetű hozzávalóktól is mentes, ráadásul könnyen elkészíthető.
Vegán cseresznyés piskóta
Hozzávalók:
- 25 dkg tönkölyliszt,
- 10 dkg nádcukor vagy xilit,
- ½ zacskó vaníliás cukor,
- 1 zacskó sütőpor,
- ½ citrom leve,
- egy csipet só,
- 2 dl víz,
- 1 dl növényi ital (mandula, rizs),
- ½ dl napraforgóolaj,
- magozott cseresznye.
Elkészítés:
Sütőpapírral bélelj ki egy tepsit, majd a száraz hozzávalókat alaposan keverd össze, és lassan adagold hozzá a vizet, a növényi italt és végül az olajat is. Öntsd bele a tepsibe a tésztát, majd – a történet legvidámabb részeként – csak úgy hanyagul potyogtasd rá a meggyeket a masszára. 180 fokos sütőben fél óra alatt megsül. Kihűlés után kockákra vágva szervírozd.
Vegán diós-cseresznyés rétes
Hozzávalók:
- ½ kg cseresznye,
- 20 dkg darált dió,
- ízlés szerint nádcukor vagy xilit,
- 1 citrom leve,
- 3-4 ek tönkölyliszt,
- növényi ital vagy víz a tetejére.
Elkészítés:
A kimagozott cseresznyét a cukorral, a citromlével és a citrom héjával hagyd állni. Ha levet eresztett, add hozzá a diót és keverj hozzá annyi lisztet, amennyit felvesz. Töltsd réteslapba, majd a tetejét kend be vízzel vagy a növényi itallal, hogy szép aranysárga legyen, végül szurkáld meg villával. 150 fokon süsd.
Glutén- és cukormentes cseresznyés muffin
Hozzávalók:
- 1 bögre hajdinaliszt,
- 50 g kókuszkrém,
- 1 dl víz,
- 1 csomag sütőpor,
- ízlés szerint vanília,
- negyed bögre xilit,
- 1 ek kókuszreszelék,
- 2 ek kókuszzsír,
- 8 dkg cseresznye.
Elkészítés:
A lisztet, a xilitet, a sütőport, a vaníliát és a kókuszreszeléket keverd össze egy tálban. A kókuszkrémet öntsd fel annyi vízzel, hogy 2 dl legyen (ezt egy mérőedényben vagy egy 2 decis pohárban is megcsinálhatod), majd keverd össze. A száraz hozzávalókhoz add hozzá a keveréket, illetve a kókuszzsírt is. Papírral bélelt muffinformákba adagold, majd tedd 180 fokra előmelegített sütőbe. Körülbelül 15-20 perc alatt készre sülnek.
Vegán, cukormentes cseresznyés pite
Hozzávalók:
- 1 bögre teljes kiörlésű liszt,
- ½ bögre zabliszt,
- ¼ bögre kukoricaliszt,
- ½ tk só,
- ½ tk fahéj,
- ½ tk őrölt szegfűbors,
- 1 db közepes banán,
- 4 ek őrölt lenmag,
- 2 ek agave szirup (lehet juhar is),
- 2 ek kókuszzsír.
A töltelékhez:
- 4 bögre cseresznye,
- ½ ek agave szirup,
- pár csepp vaníliaaroma,
- ¼ ek kukoricakeményítő.
Elkészítés:
Keverd össze a száraz összetevőket egy tálban, egy külön edényben pedig a nedves összetevőket mixeld össze. Ezután dolgozd össze őket. Az így kapott tésztát tekerd be fóliába, és pihentesd 30-40 percet. A töltelékhez a cseresznyét keverd el az agave sziruppal és a vaníliával. Kis lángon 5 percig főzd a cseresznyét, majd add hozzá a vízben oldott keményítőt, és forrald fel egyszer. A tészta 2/3-át lapítsd ki egy piteformában, és 200 fokra előmelegített sütőben süsd elő 10 percig. Tedd bele a tölteléket, a tetejére pedig a maradék tésztából vágj csíkokat. 15 percig süsd, majd vedd le 150 fokra a sütőt és fedd be alufóliával a pitét, így süsd még 30 percig. A végén vedd le a fóliát, és még 5 percre tedd vissza a sütőbe.
Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!