Ki ne ismerné ezt a klasszikus magyar édességet? Talán te is a szádban érzed a régi korok zserbóját, azt az ízt, amilyet csak anyukád, vagy a nagymamád tudott sütni.
Sajnos a zserbónak igen magas a kalóriatartalma. A dió és a jó kis baracklekvár „kötelező” bele. Csak a cukorral tudok picit csínján bánni, kevesebbet, és azt is barnát használni belőle. De a zserbó íze így is tökéletes.
Az eredeti zserbó egy híres magyar cukrász mester, bizonyos Gerbeaud Emil nevéhez fűződik. Kugler Henrik utódaként vitte tovább a híres cukrászatot. Kuglerről is elneveztek egy sütit, ezt József Attila énekelte meg első versében.
A budapesti Vörösmarty-téren álló „Zserbó” nevű cukrászda ma is kedvelt találkozóhely.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg margarin
- 5 dkg barna cukor
- 2,5 dkg élesztő
- 1 kis doboz 12%-os tejföl
- 1 dkg sütőpor
- ½ citrom lereszelt héja
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 tojás
- 1 csipet só
A töltelékhez:
- 25 dkg darált dió
- 5 dkg barna cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 25 dkg baracklekvár (legalább 50 % gyümölcstartalommal)
A tetejére:
- 10 dkg étcsoki
- 1 evőkanál étolaj
- néhány csepp rumaroma
Elkészítés:
A tésztához valókat összegyúrjuk egy nagy tálban.
Összekeverjük a diós töltelékhez valókat.
A tésztából öt lapot nyújtunk. Az első lapot sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük. Rákenjük a baracklekvár 1/3-át, majd megszórjuk a barna cukros darált dió 1/3-ával. Rátesszük a második tésztalapot. Megkenjük lekvárral, rá a diótöltelék, majd a harmadik lap, lekvár és dió. A negyedik lapra is ráterítjük a tölteléket. A rétegezést az ötödik lappal zárjuk.
Az utolsó tésztalap tetejét villával megszurkáljuk.
1 órácskát pihenni hagyjuk a zserbót.
Előmelegített sütőben 180 fokon 35-40 perc alatt megsütjük.
Ha kihűlt, csokimázzal bevonjuk. Egy tálcát helyezünk a süti tetejére, és gyors és határozott mozdulattal megfordítjuk. A szép sima alsó részt vonjuk be csokival. Egy tábla étcsokit 1 evőkanál olajjal gőz fölött felolvasztunk, néhány csepp rumaromával ízesítjük, és szépen, egyenletesen a zserbóra kenjük.
Hagyjuk egy éjszakát pihenni a zserbót, utána szeleteljük. Sokáig elálló süti.