A tökéletes kerti bútor kiválasztása: ezekre figyelj és nem bánod meg

A tökéletes kerti bútor kiválasztása: ezekre figyelj és nem bánod meg

Címlap / Otthon / Kert és terasz / A tökéletes kerti bútor kiválasztása: ezekre figyelj és nem bánod meg

Milyen anyagból legyen a kerti bútor?

Napjaink egyik legnépszerűbb kültéri bútorai közé tartoznak a műrattan kerti bútorok, ami nem is csoda: egyrészt jóval könnyebb a súlyuk, mint a tömörfából készült darabok, viszont sokkal kényelmesebbek, mint fém társaik. Azonban figyeljünk arra, hogy olyan gyártótól szerezzük be a műrattan kerti bútort, amelyik garanciát vállal termékeikért, és jó referenciákkal rendelkezik.

Ugyanis a vásárlói tapasztalatok azt bizonyítják, hogy az olcsóbbnak tűnő, távol keleten előállított kerti bútorok nagy része mindössze 1-2 év után tönkremennek. A keretről lebomlik a műrattan borítás, és csúnya, használhatatlan lesz a fotel vagy kanapé. Alapesetben egy kerti bútor garnitúrának 7-8 szezont is illik kibírnia csekély karbantartással, így mi se elégedjünk meg ennél kevesebb élettartamú darabokkal.

Milyen színű kerti bútort válasszak? 

Ahogy az a kerti bútoroknál – és más lakberendezési tárgyak esetében is – lenni szokott, a klasszikus színek mellett a nagyobb gyártók piacra szoktak dobni divatszínekben pompázó szezonális darabokat. Előbbieknél említhető a cappuccino, a grafitszürke vagy a sötétbarna, míg utóbbiak évente változnak. Nemrég például nagyon divatosak voltak a fehér, illetve a betonárnyalatú kerti bútorok.

Amikor a kerti bútor színe tekintetében döntünk, azt érdemes átgondolni, hogy az összes darabot egyszerre vásárolnánk meg, vagy inkább évenként bővítenénk a szettet. Ha a nagyáruházak szezonális kínálatából választunk foteleket és kanapét, majd jövőre szeretnénk egy ugyanolyan árnyalatú asztalt vagy napozóágyat, könnyen meglehet, hogy csalódni fogunk. Érdemes szakáruházak termékeiből vásárolni kerti bútort, ahol minden évben ugyanazok a színek érkeznek, ugyanabból a gyártásból.

Milyen kerti bútor elemeket válasszak?

Hogy milyen kerti bútor szett elemeket szerezzünk be, érdemes előzetesen megválaszolni néhány kérdést:

  • hány fős háztartást fog kiszolgálni a kerti bútor garnitúra
  • milyen gyakorisággal szoktunk vendégeket fogadni, és általában hány embert
  • mekkora területre szeretnénk kerti bútorokat elhelyezni
  • milyen célt szolgálnának elsődlegesen a bútorok, pl. pihenést, étkezést stb.

Ha szeretünk grillezni vagy sütögetni a kertben, akkor az ülőalkalmatosságok mellett egy nagyobb asztalt tartalmazó garnitúrát ajánlott választani. Ha viszont pihenésre és társas együttlétekre használnánk a kerti bútorokat, érdemesebb a többfoteles-kanapés változatokat beszerezni egy kisasztallal. Az igazán egyedi igények esetén pedig a legjobb megoldás, ha magunk válogatjuk ki egyesével az ideális garnitúránkhoz illő kerti bútordarabokat.

Hogy használjam a kerti bútort?

Sokan elkövetik azt a hibát – főleg a műrattan bútorok esetében -, hogy nem használnak ülőpárnát a székeken vagy kanapékon. Egy kisebb párnának ugyanis nemcsak kényelmi, hanem praktikus funkciója is van, miután jobban eloszlik a terhelés, és nem feszül túlzottan az anyag. Télen a hidegben, amikor merevebb és sérülékenyebb a felület, különösen ajánlott egy ülőpárna használata. Így nagyobb eséllyel kerülhetjük el, hogy idő előtt kelljen megválni kerti bútorunktól.

Ha kerti bútort vásárolunk, nem ajánlott hirtelen felindulásból, érzelmek alapján dönteni. A megfelelő vásárlási stratégiával és kellő türelemmel felvértezve azonban igazán az igényekhez passzoló, esztétikus és időtálló darabokat fogunk tudni választani.

VIDEO Téli horoszkóp 2023

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!