10 új tojásdíszítő technika

10 új tojásdíszítő technika

Címlap / Stílus / Divat / 10 új tojásdíszítő technika

Minden, amit tudnod kell a hagyományos húsvéti tojásfestésről, valamint ismerj meg 10 új tojásdíszítő technikát!

1. Felkészülés a tojásfestésre

Mielőtt díszíteni tudnánk a tojást, főzzük keményre (ez általában lassú tűzön, 9-10 perc főzést igényel). Vegyük le a tűzről és öntsünk rá óvatosan hideg vizet, majd pár perc hűlés után emeljük ki és töröljük szárazra.
Várjunk, amíg teljesen kihűl, majd csak ez után festhetjük. A repedt tojásokat ne használjuk festésre.

2. Bolti tojásfesték

Senkinek nem kell bemutatni a hideg és meleg eljárással alkalmazható tojásfestékeket. A tasakok hátoldalán mindig megtalálható a festés módjának a leírása.
Sokszor matricákkal is el vannak látva ezek a tojásfestékek. Előnyük, hogy könnyen, gyorsan és látványosan alkalmazhatók, hátrányuk, hogy kevésbé egyediek.

3. Tojásfestés élelmiszer-színezékkel

Keverj össze 1/2 – 1 evőkanál élelmiszerszínezéket 2 kiskanál ecettel és 1 csésze vízzel. Ebbe a színező folyadékba mártsd a tojásokat. Egy evőkanál segítségével a tojásokat görgesd a festékbe.
Minél többet marad a festékben a tojás, annál sötétebb árnyalatú lesz. Kísérletezhetünk színkeveréssel is. Festés után helyezzük a tojásokat papírtörlőre, töröljük szárazra, majd fényesítsük olajos papírtörlővel.

4. Viaszos minták festése

Egy viaszos íróval (zsírkréta is megfelel) rajzolj mintákat a tojásra, mielőtt festékbe mártanád. Rajzolhatsz egyszerű formákat, de indaszerű bonyolultabb mintákat is. A viasz ellenáll a festéknek és a mintákat megóvja a színezéstől.
Festés után a viaszt el is távolíthatod egy éles pengével úgy, hogy a festéket ne kapard le a tojásról.

Gumi-technika

Keskeny gumiszalagokkal tekerjük körbe a tojást és így helyezzük a festékbe. Vegyük ki a tojást, konyhai papírtörlővel töröljük szárazra és távolítsuk el a gumiszalagokat. Csíkos mintázat lesz az eredmény.
Miután eltávolítottuk a gumiszalagot, a tojást rövid időre más színű festékbe is tehetjük. Ezt a technikát a gyerekek is könnyen elsajátíthatják, jó móka lesz a húsvéti készülődésben.

6. Márvány-technika

Egy bögrébe (amely elég nagy ahhoz, hogy kényelmesen megfesthetünk benne egy tojást) öntsünk 1 evőkanál olajat, 1 evőkanál ecetet és 1 evőkanál élelmiszer színezőanyagot.
Adjunk hozzá annyi vizet, hogy ellepjen egy tojást. Keverjük gyorsan össze egy kanállal és helyezzük bele a tojást. Gyors mozdulatokkal hengereljük bele a tojást, majd konyhai papírtörlővel gyorsan itassuk le a festéket róla. Ha szeretnénk, egy második festékbe is gyorsan belehengerelhetjük, így érdekesebb, két színe lesz.

7. Kollázs-technika

A tojásokat különböző apró papírmintákkal is díszíthetjük (konfetti, virág-, csillagformák), de flittereket, gyöngyöket, matricákat, gombokat is ragaszthatunk az egyszerű színes tojásokra.

8. Természetes színezési technikák

Az alábbi módszerrel természetes színt adhatunk a tojásoknak. Keverjünk össze élelmiszerszínezéket, 1/2 evőkanál ecetet és hideg vizet egy közepes lábasba.
Tegyük bele a nyers tojásokat és így főzzük keményre (közben hengereljük a tojásokat, hogy alaposan be tudja fogni a festék). Minél többet főzzük, annál sötétebb színe lesz (legalább 8 percet főzzük, hogy kemények legyenek a tojások).

9. Márványos tojások természetes festékkel

Ezzel a technikával szép márványos hatású tojásokat kapunk. Tekerjük a nyers tojásokat lila hagyma héjába, spenótba, vagy friss sáfrányba. Egy fehér zsinórral kössük át a “csomagolást”.
Helyezzük a betekert tojásokat egy nylon harisnyába és szorosan csomózzuk meg. Ez után óvatosan főzzük meg tiszta vízben. Hagyjuk minél több ideig a tojásokat a vízben. Amikor kibontjuk őket, márványos színárnyalatokban fognak pompázni.

Természetes festékek:
Barna – a lilahagyma, tea vagy kávé külső héja/levele
Sárga – kurkuma vagy sáfrány
Piros – áfonya, málna
Lila – répa, lilahagyma
Zöld – spenót (vagy áfonya+sáfrány)
Kék – áfonya

10. Szivacsos technika

Vágjunk egy szivacsot apró darabokra. Öntsünk egy kis akrill festéket egy lapos tányérra vagy viaszos papírra. Mártsuk a szivacsdarabot a festékbe és nyomkodjuk a tojáshéjra. Különböző szivacsdarabokat más-más színű festékbe mártsunk.
Kezdjük a tojást sötét színekre foltozni, majd következhetnek a világosabbak. Hagyjuk a tojást megszáradni egy tojástartóban. Az akrill festékkel festett tojások NEM alkalmasak fogyasztásra!

11. Viasz-technika

Az égő gyertya viaszát csepegtessük tetszésünk szerint a tojásra (akár a tojás csúcsára is, innen majd szépen lefolyik).
Miután a viasz megszáradt, fessük be a tojást. Töröljük szárazra a tojásokat és kaparjuk le róla a viaszt. Esetleg egy más színű festékbe is márthatjuk a tojást.

12. Tojásdíszítés pálcikával

A tojásfestékbe (ételszínezék vagy akrill festék) mártsunk egy fültisztító pálcikát vagy fogvájót és ezzel rajzoljunk egyszerű mintákat a tojásra.
A gyerekek is könnyen besegíthetnek! Hagyjuk a tojásokat megszáradni.

13. Kézműves tojásdíszítés

Használj kézműves kellékeket a tojás díszítésére (fonal, szalag, szövet maradékok) és ragasztóval készítsd el családtagjaid arcvonásait az egy színűre festett tojásokra (száj, orr, szemek).
Filctollal vagy márkerrel is rajzolhatsz karakteres arcokat. Egy szórakoztat tevékenység Húsvétra…

14. Húsvéti nyuszi-tojás

Fesd a tojásokat pasztell színekre. Töröld szárazra konyhai papírtörlővel. Színes papírból vagy anyagból vágj ki két ovális formát a nyuszi fülének és ragaszd a tojásra. Akár korona formában is ráhelyezheted a füleket.
Ragassz vagy fess szemeket is a tojásnak, márkerrel pedig rajzolj háromszög formában orrot és bajuszt a nyuszinak. Az orr akár gyöngy is lehet, a bajusz pedig vékony drót. A faroknak megteszi egy ragasztott vattacsomó.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást