Több pénzed lesz jövőre, ha 5 szabályt betartasz az új évben

Több pénzed lesz jövőre, ha 5 szabályt betartasz az új évben

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Több pénzed lesz jövőre, ha 5 szabályt betartasz az új évben

Anyagilag 2019 nem a te éved volt, és szeretnéd, hogy 2020-ban több pénzed maradjon? Akkor fogadd meg az alábbi taktikákat, amelyek segítenek, hogy egy év alatt több pénzt spórolj meg, és a következő évet már sokkal jobb anyagi helyzetben zárhasd le!

1. Csapvíz a flakon helyett

Nem is tudjuk felfogni, mennyire szerencsések vagyunk, hogy hazánkban ilyen jó minőségű a csapvíz! Mi pedig európai szokás szerint mit teszünk? Műanyag flakonba zárt vizet vásárolunk, méghozzá nem is túl olcsón! 

Mindamellett, hogy a környezetet is szennyezed a műanyag flakonokkal, anyagilag sem a legokosabb döntés palackozott vizet vásárolni. Míg másfél liter ásványvíz jobb esetben 90 forint körül mozog, addig egy liter csapvíz nem kerül neked többe körülbelül 0,22 forintnál (budapesti lakosként, egyébként megyénként eltérő lehet).

Ha minden nap megiszol egy másfél literes flakont, akkor a 90 Ft-os árral számolva ez 4050 Ft egy hónapban. Ez éves szinten durván 50 ezer forint kiadás – vízre.

Ugyanez csapvízből (csatornadíj nélkül) havi szinten 10 Ft-ot jelent összesen! Nem kis különbség, igaz?

Ha esetleg attól tartasz, hogy túl klóros vagy nem elég tiszta a csapvíz otthon, szerezz be egy szűrőberendezést, amit a csapra igazíthatsz, és az aktív szénnel semlegesíti a klórt. Így spórolsz is, és még a környezetnek sem ártasz.

2. 500 Ft ide

Hatékonyan szeretnél spórolni, de sosem tudod rávenni magad arra, hogy X összeget félretegyél egy hónapban? Akkor próbáld ki azt, hogy mostantól minden alkalommal, amikor 500-ast vagy 200 Ft-os érmét kapsz vissza a boltból (mindegy, melyiket választod), azt elteszed egy fiókba. Határozz meg egy időszakot, amíg semmiképp sem nyúlhatsz hozzá: például legyen fél év. Ez idő alatt ne is számold meg, mennyit spóroltál össze, nehogy kísértésbe ess, és elköltsd a megspórolt összeget.

Az is jó megoldás, ha a bankszámládról napi vagy heti szinten átutaltatsz egy kisebb összeget a megtakarítási számládra. Akár csak napi 200 vagy 500 forint is jelentős összeg lesz pár hónap múlva!

3. Apró kiadások

Havi szinten elég sok olyan kiadásunk van, amiből le lehetne vágni, és sokkal jobban kijönnénk anyagilag. Például nézz utána annak, a bankodnál mennyibe kerül az SMS-szolgáltatás, ami jelez, ha pénzmozgás van a számládon.

Van, ahol ez az 1000 Ft-ot is meghaladja havi szinten, ami egy évben a 12 ezer forintot jelent, pedig lehet, hogy a bankodnak van ingyenes applikációja, amin szintén folyamatosan látod az összegeket. Sőt, van ahol még kedvezményeket is aktiválhatsz!

Mi az, amire még fizetsz? Lehet, hogy több streaming szolgáltatásod is van, pedig nem igazán nézed őket; ebben az esetben érdemes megnézni, mi az, amire nincs szükséged, vagy mi az, ami jobb áron is van. Ugyanez a helyzet a magazinokkal is. Manapság már egyre több helyen bevezetik őket digitális formában, olcsóbban, így alacsonyabb áron hozzájuthatsz az adott lapszámhoz.

4. Havi költések

Hasznos taktika, ha egy hónapon át összeírod, mikor mit vettél a boltban. Ugyanis sokszor jellemző ránk az impulzív vásárlás, és olyan dolgokat is a kosarunkba rakunk, amiket egyébként nem biztos, hogy meg akarnánk venni. Ha ezt összeírod, akkor látni fogod, mi az, amire egyáltalán nem volt szükséged.

Lehet, hogy túl sokat költesz felvágottakra, pudingokra vagy üdítőkre, pedig ezen rengeteget spórolhatnál. Pláne, ha az árát is leírod, mert látni fogod, mennyivel több pénz maradna a zsebedben, ha ezeket nem vennéd meg.

Ehhez akár a Koin nevű appot is használhatod, amibe felvezetheted a költéseket, és még diagramot is láthatsz a pénzmozgásodról. Így egy éven belül több tízezer forintot is félretehetsz.

5. A 30 napos szabály

Tartsd be mostantól a 30 napos szabályt. Hacsak nem új cipőre vagy nadrágra van szükséged, mert egyszerűen nincs mit felvenned, mindig vesd be ezt az egyszerű praktikát. Csak annyit kell tenned, hogy amikor kitalálod, hogy venni akarsz egy új laptopot vagy egy drága táskát – hacsak nem sürgős – várj egy hónapot.

Ennyi idő alatt kizárhatod a lehetőségét annak, hogy hirtelen felindulásból vásárolj, és eldöntheted, valóban szükséged van-e az új tárgyra, vagy azért el tudod képzelni, hogy nélküle élj. Ha 30 nap után is nagyon szeretnéd, vedd meg; de csakis akkor!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást