Otthon / Háztartás

5 tipp a legkisebb otthonokhoz, ami megkönnyíti a rendrakást és takarítást

Én már nagyon sok kis lakásban éltem életemben, sőt, most is egy garzonban lakom. Ráadásul kicsit tisztaságmániás vagyok, és kényszeresen rendszerető is, pedig ez egy apró otthonban kihívás, pláne ha az ember a párjával él. Az én személyes, első számú szabályom az, hogy mindennek legyen helye. Ne tegyünk le semmit csak úgy valahova, hogy „majd eltesszük később”. Ha pedig nem találtunk neki helyet, gondolkodjunk el rajta, hogy valóban szükségünk van-e az adott tárgyra, és amennyiben nem, szabaduljunk meg tőle. Ezen kívül íme pár tipp, én hogyan tartom rendben a kis lakásom.

Ruhák selejtezése

Több pici otthon és még több költözés után rájöttem, hogy elsősorban nem is a helyhiány a legnagyobb probléma, hanem az, hogy túl sok holmim van, egészen pontosan rengeteg ruhám.

Minden nő szeret öltözködni, de be kellett látnom, hogy mindig ugyanazokat a kedvenc ruhadarabjaimat hordom, a ruhatáram nagy részétől pedig pusztán nosztalgikus elfogultságból nem válok meg.

A sokadik költözés óta minden évben selejtezek és minden évben legalább egy szatyornyi holmit kiselejtezek, így a szekrényem sosincs túltömve ruhákkal.

 

Helyiségek felosztása

Egy egyszobás lakásban nem ritka, hogy egyetlen helyiség kénytelen irodaként, hálószobaként, ebédlőként és nappaliként is működni. Ez nálam sincs másképp, de igyekszem felosztani a teret funkciók szerint.

Az íróasztalomon például sosem hagyok tányért és a laptopomat sem helyezem soha az ebédlőasztalra.

Munka, étkezés, baráti látogatás, minden tevékenység után egyből elpakolok, minden asztalt, minden felszínt üressé és tisztává varázsolok, így igyekszem mindig rendezett összképet fenntartani.

 

Szabad padló

Tágasabb térérzetet érhetünk el, ha nem teszünk semmit a padlóra. Természetesen nem bútorokra vagy szőnyegre gondolok, hanem felesleges tárgyakra.

Én régebben több nagy növényt, kisebb asztalkát, padlóvázát és trendi takarótároló-kosarat tartottam a padlón, amíg rá nem jöttem, mennyivel kisebbnek tűnik miattuk a tér.

A kis, felesleges asztalkákat száműztem, a nagy növényeket kisebbekre cseréltem és a polcokra, komódra helyeztem őket.

A padlóváza helyett kisebb dísztárgyakat szereztem be, a divatos kosarak helyett pedig az ágyneműtartóban tárolom a takarókat vagy csak egyszerűen a kanapé karfájára dobom őket.

Így a tér nagyobbnak tűnik és a porszívózás, felmosás is gyorsabban megy.

 

Díszdobozok

Minden lakásban van egy „mindenes” fiók.

Egy olyan hely, ahol mindenfelé apróságot tárolunk, mint pl. ritkán használt kulcsokat, celluxot, kisebb szerszámokat, noteszeket, gombostűt stb. Tárgyak, amik hasznosak, kis méretük miatt azonban nem lehet őket szépen elrendezi, csak összeöntve tárolni.

Egy kis lakásban viszont csak egyetlen komód szokott előfordulni, amiben örülünk, ha a ruháink elférnek, így luxus lenne feláldozni egy fiókot „csetreszesnek”.

Ilyenkor jönnek jól a különböző méretben kapható díszdobozok, amik elegánsan rejtik el az apróságokat.

Én a könyvespolcom pár fakkjában tartom őket, ahol kéznél is vannak, de jól is mutatnak.

 

Szigorúság a tárgyakkal szemben

Ezalatt azt értem, hogy gondosan válogassuk meg, milyen tárgyakat engedünk otthonunkba.

Tudom, nehéz megállni, hogy ne vegyünk meg egy jópofa dísztárgyat, amikor ma már annyi helyen lehet trendi lakberendezési holmikat kapni.

Illetve nehéz megválni a család vagy barátok által jóindulattal vett díszektől is, viszont egy kis otthonban fokozottan érvényes „a kevesebb több” aranyszabálya.

Legyen kevés, de igazán stílusos dísztárgyunk és hagyjuk szellősen a teret – hosszú távon sokkal jobban fogjuk érezni magunkat benne.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást