6 tipp a legfinomabb gombaételek készítéséhez

6 tipp a legfinomabb gombaételek készítéséhez

Címlap / Életmód / Táplálkozás / 6 tipp a legfinomabb gombaételek készítéséhez

Fontos, hogy a gomba megfelelő hőkezelést kapjon, mert nyersen fogyaszthatatlan. Vigyázat! Csak bevizsgált gombát szabad enni, és azt is jól átsütve, átfőzve. Étkezésre alkalmatlan minden olyan gomba, amely csípős, keserű, bűzös, erősen nyálkás vagy nagyon kemény. Hogyan készíthetsz igazán jó, biztonsággal ehető gombaételeket?

Nehezen emészthető

A gomba nehezen emészthető. Minél jobban felaprítod, annál kevésbé terheli meg a gyomrodat. Ez érvényes az emésztésre is. Jól rágd meg a gombákat!

A levesekbe és a szószokba legjobb a finomra vágott gomba. Amikor egészben panírozod vagy grillezed a gombát, gondolj arra, hogy az ilyen étel nehéz lehet a gyomrod számára, tehát alaposan meg kell rágni. 

Megfelelő hőkezelés

A túl hosszú főzés miatt az ízereje csökkenhet, és a gomba kemény, rágós lehet. 

Sok gombafaj, ha nincs jól átfőzve, átsütve, emésztési zavarokat, sőt, mérgezést is okozhat. 10-12 perc alatt általában megfő, a keményebbekhez több idő szükséges.

A tojáshoz hasonlóan főzheted, amíg akarod, puhább nem lesz, csak ízetlenebb.

Nyersen ne egyed, mert a legtöbb gombafaj ilyen állapotban mérgező!

Elkészítési módok gombánként

Nem minden gombát lehet ugyanúgy elkészíteni. Ha új gombaféleséget kóstolsz meg, keress hozzá receptet, mert nem biztos, hogy a kedvenc gombaételed finom lesz ezzel a fajtával is.

Tartósítás

Fagyasztás

A fagyasztástól a gomba nem sokat veszít az ízéből. Kis adagokban tedd be a mélyhűtőbe. Felhasználás előtt ne olvaszd ki, hanem fagyottan tedd a főzőedénybe, és a továbbiakban a friss gombához hasonlóan bánj vele. Az elkészített gombaételt is lefagyaszthatod, csak arra ügyelj, hogy fogyasztás előtt fel kell forrósítani. A mélyhűtött gomba akár 8 hónapig is eláll.

Befőzés

A befőzésnek az a hátránya, hogy a hosszú főzési idő alatt sokat romlik a gomba minősége. Csak fiatal, ép, gondosan megtisztított példányokat használj. Ha az eltett gomba üvege magától véletlenül felnyílik, akkor semmiképp se használd fel a gombát, mert a fehérjék lebomlása miatt ételmérgezést kaphatsz.

Az előkészített gombát a saját levében főzd 10 percig, majd forrón töltsd az üvegekbe. Öntsd rá az átszűrt főzőlevet, és szükség szerint egészítsd ki forró vízzel. Az üvegeket előzőleg sterilizáld forró vízben: a kicsiket másfél órán át, a litereseket két órán át.

Szárítás

Ez az egyetlen olyan tartósítási eljárás, amikor a gomba ízanyagai teljesen megmaradnak, néhány fajnál még koncentrálódnak is. A szárított gombát emiatt még fűszerezésre is lehet használni. Alaposan tisztítsd meg, de ne mosd, mert ha vizet venne fel, megromlana.

Olyan helyről szerezd be a gombát, ahol nem vegyszeresen kezelték. Miután eltávolítottad róla a szennyeződéseket, vágd fel csíkokra. A szárítás történhet úgy, hogy a gombacsíkokat szétteríted egy papíron, lehetőleg kartonon, és meleg, száraz helyre teszed, ahol gyakran forgatod.

Egy másik módszer, hogy nyitott sütőben aszalod, nem túl magas hőmérsékleten, így nem ég vagy porlad szét. A teljesen megszáradt, aszalt gombákat csavaros üvegben tartsd. Felhasználás előtt éjszakára áztasd be vízbe, és másnap az áztatóvizet is elhasználhatod. 

Ehető illatok – 7 gyönyörű virág, ami a tányérodra is kerülhet
Galéria / Ehető illatok – 7 gyönyörű virág, ami a tányérodra is kerülhet
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást