Otthon / Dekor

5 tipp, hogy boldogabbnak érezd magad az otthonodban

Talán a gyűjtögető életforma, talán a fogyasztói társadalom nyomása teszi, de mindannyian hajlamosak vagyunk olyasmikkel telezsúfolni az otthonunkat, amire valójában nincs szükségünk. Mutatunk néhány tippet, hogy megszabadulj a fölösleges helyfoglalóktól, és ettől az otthonod egy sokkal rendezettebb, tisztább, boldogabb hellyé váljon!

Minden nap egy dolog

Nem kell ajtóstul a házba rontanod, ha lomtalanítani szeretnéd az otthonodat. Jelölj ki magadnak egy intervallumot – egy hetet, egy hónapot – amikor minden nap megszabadulsz egy dologtól.

Az első szakasz biztosan könnyen menni fog, csak kidobod azt a nagy halom régi újságot, ami már úgyis bekötve állt egy dobozban, vagy megszabadulsz a törött lábú kisszéktől.

Az idő múlásával azonban ténylegesen rá fogsz kényszerülni arra, hogy végiggondold, mi is az, amit valóban használsz és szeretsz az otthonodban, és mi az, amire valójában egyáltalán nincs szükséged.

Fedezd fel a lehetőségeidet!

Természetesen senkit nem szeretnénk arra biztatni, hogy dobáljon mindent a kukába, de számos más módja van annak, hogy megszabadulj a fölöslegessé vált holmiktól.

Mielőtt szelektálni kezdesz, érdemes felmérni a lehetőségeidet: mi az, amit elajándékozhatsz, mi az amiből adomány lehet, mit tudsz eladni és mi kerülhet újrahasznosításra.

Olvastad már?  5 dolog, aminek lennie kell egy boldog otthonban, a tudósok szerint

Készíts listát és tervet, mert így nem csak könnyebb lesz később a dolgod – egyszerűbb megszabadulni valamitől, ha tudod, hová tedd – de arra is nagyobb az esély, hogy végigvidd a tervedet.

Ne tarts meg semmit bűntudatból!

Emlékezz rá: az otthonod a tiéd, és annak van ott helye, amit szívesen használsz, vagy amire szeretsz nézni. Ne tarts meg semmit azért, mert valaki más zokon venné, ha megszabadulnál tőle.

A tárgyak önmagukban nem hordoznak érzelmi értékeket, azokkal csak mi ruházzuk fel őket, de ezeket a tárgytól függetlenítve is megtarthatod.

Azt is tartsd észben, hogy ha valami egyszer a te birtokodba került, onnantól kezdve csakis a te döntésed, hogy mit teszel vele – megtartod, vagy kiadod az útját.

Ismerd a saját igényeidet!

Persze, hogy vendéglátáskor jól jön az a 15 plusz teríték, de milyen gyakran van rá szükséged? Ne hagyd, hogy saját magad azért ne tudd kényelmesen használni az otthonodat, mert a kivételes alkalmakra áll készenlétben, és nem a te mindennapjaidat szolgálja.

Tudd, hogy mi az, amire a mindennapokban szükséged van, és pontosan annyi terítéket, tálkát, poharat, asztalterítőt tarts otthon.

Olvastad már?  Így dekorálj szárított virággal: 10 meseszép és tartós ötlet

Ha szökőévente egyszer egy különleges esemény miatt extra terítékekre lesz mondjuk szükséged, még mindig kérhetsz kölcsön barátoktól vagy családtagoktól tányérokat.

Tiszteld a saját idődet!

Ne feledd, hogy minden tárgy, amit birtokolsz, időt vesz ez az életedből: időbe kerül a megtisztítása, az elrendezése, az arrébb rakása. Ne áldozd fel az életed értékes pillanatait arra, hogy olyasmit birtokolj, ami valójában nem fontos a számodra.

Nézd végig az otthonodat ezzel a szemmel: ha van olyasmi, amiről úgy érzed, több vele a gond, mint amennyi örömet ad, akkor szabadulj meg tőle.

Sokkal felszabadultabbnak, szabadabbnak és könnyedebbnek érzed majd magadat utána.