6 tipikus maszk a velencei karneválon

6 tipikus maszk a velencei karneválon

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / 6 tipikus maszk a velencei karneválon

A velencei karneválról talán mindenkinek elsőként a díszes, színes maszkok jutnak eszébe, amelyet a felvonulók viselnek. Ezek között azonban van néhány jellegzetes figura, amelyik rendszeres szereplője a karneválnak, egyben pedig a Commedia dell’Arte ismert szereplői is.

Harlekin

Harlekin, vagy olaszosan Arlecchino az egyik legjellegzetesebb alakja a velencei karneválnak, és sok kultúrtörténeti utalásban is visszatér. Eredetileg szakadt, foltos ruhákban jelent meg, a középkortól azonban egyre inkább a jellegzetes, rombusz mintás, színes öltözéket viseli.
A maszkja leginkább fekete színű, homlokán egy nagy vörös folttal, ami a léha élet következményét, egy hatalmas kelést jelképez. Ő a szórakoztató, mindig vidám, de nem éppen okosságáról híres hősszerelmes fiatal szépfiú figurája.

Brighella

Brighella nem más, mint Harlekin számító és gyakran rosszindulatú barátja, szintén a Commedia dell’ Arte egyik népszerű alakja. Ruhája általában egyszerű fehér, és zöld, szürke vagy fekete szegéllyel van ellátva.
Nem helyezi magát a figyelem központjába, de rendkívül manipulatív és célja elérése érdekében nem válogat az eszközökben. Pénzért és természetfeletti hatalomért szinte bármire képes, barátait ugyanúgy kihasználja, mint bárki mást. A helyezkedő és számító emberek szimbólumának számít.

Capitano

Capitano, vagyis Kapitány nem más, mint Münchhausen báró olasz megfelelője. Hatalmas hőstetteket mesél folyamatosan, amiben ő kitűnik bátorságával, de a valóságban a legkisebb veszélyre is inába száll a bátorsága.
Általában látványos piros ruhában, köpenyben és piros, tollakkal látványosan díszített maszkban jelenik meg a karneválon. A lódító, magát az igazságnál lényegesen jobb színben feltüntető, valójában gyáva ember megtestesítője, akit a környezete egy idő múlva mindig kinevet.

Burattino

Burattino figurája szintén sok helyről visszaköszön. Ő az okos, gyors észjárású, de mégis visszafogott emberek megtestesítője. Szerepe szerint jóban van a szolgákkal is, és bármilyen foglalkozásban megállja a helyét. Érdekeit azonban nehezen érvényesíti, inkább a háttérben segítő szerepet vállalja.
Öltözéke egyszerű, általában fehér ruhában és maszkban jelenik meg, amelyen kevés fekete vagy színes díszítés található. Orra gyakran hosszú, ezért figurája sokban egyezik Pinocchioéval.

Colombina

Colombina az egyetlen állandó női szereplő a velencei karneválon. Fehér, foltos ruhában jelenik meg, amely ártatlanságát és szegénységét jelképezi. Maszkja is fehér, a szeme körül gazdagon díszített.
Neve „kis galamb”-ot jelent, személyisége nem hivalkodó, de a szerelemért bármire képes. Ő nyitja meg a karnevált is azzal, hogy leereszkedik a velencei harangtoronyból egy kötélen, konfettit és szalagokat szórva a bámészkodókra. 

Dottore

Dottore egy művelt, tehetős velencei polgárt jelképez, aki komoly – főleg orvosi – tanulmányokat folytatott, ezek után pedig úgy érzi, hogy a világ minden dolgához jobban ért, mint bárki más. Tudálékos, és mindenbe beleüti az orrát.
Ennek megfelelően maszkja egy hatalmas orr, vagy inkább csőr, szemén pedig pápaszemet visel. Ruhája fekete köpeny, sokszor fehér gallérral. Jellemző rá, hogy ő maga elhízott, de mégis mindenkinek orvosi tanácsokat ad, a nőknek pedig fennhéjázva udvarol. 

Maszkok és személyiségek

Ha jobban megnézzük, jól látszik, hogy minden egyes maszk és a mögé bújó karakter egy-egy jellegzetes embertípust szimbolizál. Manapság is bőven találkozhatunk ezekkel, és könnyen felismerhetjük őket a felsorolt tulajdonságok alapján.
Nem véletlen, hogy a középkor emberei könnyebben tudták kigúnyolni a negatív figurákat, ha maszkot viseltek. Néha-néha pedig nekünk is segíthet, ha a maszk mögött magunk körül felismerjük ármánykodásáról Brighellát, lódításairól a gyáva Capitanot, vagy nagyképűségéről Dottorét.

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!