Egészség / Életmód

Nem 5, hanem 21 érzékünk van! 10+1 tévhit az emberi testtel kapcsolatban

Nem 5, hanem 21 érzékünk van! 10+1 tévhit az emberi testtel kapcsolatban

1. Az agyunknak csak 10 százalékát használjuk

A népszerű tévhit szerint az ember többsége azt hiszi, csak a zsenik használják agyuk nagyobb százalékát, míg egy átlagos ember mindössze körülbelül 10 százalékát. Több olyan film is készült nemrég ami erre lapozott, például a Csúcshatás Bradley Cooperrel, vagy a Lucy Scalett Johanssonnal. Ezekben a szereplők zsenikké váltak, mikor „hozzáfértek” agyuk teljes kapacitásához.

A valóság azonban az, hogy az agykéreg szinte egésze állandó használatban van még akkor is, mikor alszunk.

2. Elromlik a szemed, ha sötétben olvasol

Hányszor hallottuk szüleinktől, hogy szemüvegesek leszünk, ha sötétben olvasunk? Én nagyon sokszor, pedig nem így van. Annyi igaz, hogy így a szem hamarabb elfárad, de nagyon hamar regenerálódik is és nem romlik tőle. 

3. Kiizzadjuk a méreganyagokat

Erre biztos sok hölgy kapja fel a fejét pedig ez is tévedés, hiszen az izzadsággal nem távoznak szervezetünkből toxinok, mindössze lehűl a testünk. A méreganyagokat a máj, az emésztőrendszer és a vese dolgozza fel.

4. Öt érzékünk van: látás, hallás, tapintás, szaglás, ízérzékelés

Ez valóban az öt érzékszervünk, de ennél sokkal több érzékünk van. A tapintáson belül például érzékeljük azt is, hogy amihez hozzáérünk az milyen hőmérsékletű, érdes vagy sima felület és milyen erővel nyomódik hozzánk.

Egyesek szerint 21, mások szerint 35 érzékünk van, melyekbe olyanok is beletartoznak, mint az egyensúly, gyorsulásérzék, időérzék, fájdalom érzet, teltség-szomjúság-vizelési érzet, a testünk helyzetérzékelése, izületeink helyzetének szöge és izmaink feszültségének érzése, gravitáció és légnyomás érzése, mentális vagy lelki gyötrelem stb. 

Oldalak: 1 2 3

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást