Valójában nem izzadjuk ki a méreganyagokat! 10+1 tévhit az emberi testről

Valójában nem izzadjuk ki a méreganyagokat! 10+1 tévhit az emberi testről

Címlap / Életmód / Egészség / Valójában nem izzadjuk ki a méreganyagokat! 10+1 tévhit az emberi testről

1. Az agyunknak csak 10 százalékát használjuk

A népszerű tévhit szerint az ember többsége azt hiszi, csak a zsenik használják agyuk nagyobb százalékát, míg egy átlagos ember mindössze körülbelül 10 százalékát. Több olyan film is készült nemrég ami erre lapozott, például a Csúcshatás Bradley Cooperrel, vagy a Lucy Scalett Johanssonnal. Ezekben a szereplők zsenikké váltak, mikor „hozzáfértek” agyuk teljes kapacitásához.

A valóság azonban az, hogy az agykéreg szinte egésze állandó használatban van még akkor is, mikor alszunk.

2. Elromlik a szemed, ha sötétben olvasol

Hányszor hallottuk szüleinktől, hogy szemüvegesek leszünk, ha sötétben olvasunk? Én nagyon sokszor, pedig nem így van. Annyi igaz, hogy így a szem hamarabb elfárad, de nagyon hamar regenerálódik is és nem romlik tőle. 

3. Kiizzadjuk a méreganyagokat

Erre biztos sok hölgy kapja fel a fejét pedig ez is tévedés, hiszen az izzadsággal nem távoznak szervezetünkből toxinok, mindössze lehűl a testünk. A méreganyagokat a máj, az emésztőrendszer és a vese dolgozza fel.

4. Öt érzékünk van: látás, hallás, tapintás, szaglás, ízérzékelés

Ez valóban az öt érzékszervünk, de ennél sokkal több érzékünk van. A tapintáson belül például érzékeljük azt is, hogy amihez hozzáérünk az milyen hőmérsékletű, érdes vagy sima felület és milyen erővel nyomódik hozzánk.

Egyesek szerint 21, mások szerint 35 érzékünk van, melyekbe olyanok is beletartoznak, mint az egyensúly, gyorsulásérzék, időérzék, fájdalom érzet, teltség-szomjúság-vizelési érzet, a testünk helyzetérzékelése, izületeink helyzetének szöge és izmaink feszültségének érzése, gravitáció és légnyomás érzése, mentális vagy lelki gyötrelem stb. 

5. A hidegtől megfázunk

A megbetegedést a legtöbbször vírus okozza, illetve nem maga a hideg, hanem a hirtelen hőingadozás: például mikor nyáron a hűvös, légkondicionált helységből kimész a melegbe, ugyanannyi esélyed van megfázni, mint mikor télen a meleg szobából kimész a hidegbe. 

Dragan Zigic/istockphoto.com

6. Az agysejtek nem fejlődnek pubertáskor után

Szépen néznénk ki, ha az agyunk megállna a fejlődésben, amint elértük a felnőttkort és szépen lassan demenciába hajlanánk. Neuronjaink egész életünkben fejlődnek és virulnak, az öregedés korántsem jelent egyet a szellemi leépüléssel. 

7. Az egészséges fog hófehér

A szépség egyik fontos alapfeltétele a hófehér fogsor, ezért sokan károsítják fogzománcukat különböző fogfehérítő kezelésekkel. Pedig a fogak természetes árnyalata közel sem vakító fehér, hanem enyhén sárgás árnyalatú.

8. Az égési sérülésekre krémet/vajat/olajat kell tenni

Ha megégetted vagy leforráztad magad, a legfontosabb teendő a felület hűtése – hideg vízzel vagy jéggel – mert ilyenkor az égés még belül tovább folytatódhat. Ha olajat, vajat vagy vastag krémet kensz a sérült felületre, azzal csak ártasz, mert azok benntartják a hőt.

9. A töredezett hajvégeken segít a balzsam és a pakolás

Ha a hajad vége seprűs és töredezett, azon sajnos csak az olló segít, semmilyen rákent csodaszer nem fogja egészségessé varázsolni.

10. A cukortól hiperakítvak lesznek a gyerekek

A szülőknek jó oka van, hogy tartózkodjanak attól, hogy sok édességet adjanak gyerekeiknek, de a hiperaktivitás nincs köztük. A sok cukor árt a fogaknak és elhízáshoz vezethet, de semmi köze nincs ahhoz, hogy a gyerek mennyire izgága. 

+1. A borotválástól sűrűbb lesz a szőr!

Csak azért érezzük sűrűbbnek a borostát, mert a szőrszálak vastagabbak a tőnél, így „szúrósabbak”, mint a hosszúak. 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást