Hihetetlen: ez az érzékszervünk a legaktívabb halálunk utolsó óráiban

Hihetetlen: ez az érzékszervünk a legaktívabb halálunk utolsó óráiban

Címlap / Életmód / Egészség / Hihetetlen: ez az érzékszervünk a legaktívabb halálunk utolsó óráiban

Mérhető agyi aktivitások az élet végén

A Science Reports folyóiratban publikáltak egy új tanulmányt, ami azt vizsgálta, vajon halljuk-e szeretteinket, a szobánkban történteket akkor, amikor életünk legvégéhez érkeztünk. A tanulmány szerzői EEG-t alkalmaztak, miközben az eszméletlen betegek agyának aktivitásának monitorozták életük utolsó óráiban, egy Vancouverben található hospice házban.

Az eredményeket összehasonlították más, olyan hospice-betegek EEG adataival, akik még tudatuknál voltak, illetve egy egészséges, fiatalabb kontrollcsoporttal is. A teszt során mindegyik csoportnak ugyanazt a hangsor-sorozatot játszották le ismétlődő mintázattal. Időnként változtattak rajtuk és hibákat vétettek el, oda nem illő hangjegyek segítségével. Ezek után a kutatók olyan agyi jeleket kerestek, amelyekről ismert, hogy az agy akkor produkálja őket, amikor rendellenes hangokat észlel. 

A kutatók megállapították, hogy a legtöbb beteg, akik látszólag már nem reagáltak a külvilág ingereire, bizonyítottan agyi aktivitást mutattak a hangváltozásokra.

A folyóiratban megjelent tanulmány szerint életünk utolsó óráiban agyunk működése nemhogy elhalványulna, egyenesen erősödik.

Hasonlóan kezd el funkcionálni, mint fiatalabb korunkban – legalábbis bizonyos területeken. A vizsgált, külső ingerekre látszólag nem reagáló hospice betegek hallórendszere hasonlóan reagált, mint amit a kontrollcsoportok esetében felfedeztek a kutatók.

photographee.eu/depositphotos.com

Ebből arra következtettek, hogy csupán néhány órával életünk utolsó pillanatai előtt a hallásunk még mindig remekül működik, az egyik legutolsó érzékszervünk, ami végül elveszíti a funkcióját.

Maradjunk velük és beszéljünk nekik, amíg csak lehet

A tanulmány összegzéseként a kutatók megjegyezték, hogy a haldokló emberek agya ugyan képes volt felismerni bizonyos hangokat a halál előtti pillanatokban is, az egyelőre nem világos, hogy a válaszreakciók mennyire voltak tudatosak, tisztában voltak-e azzal, mit jelentenek a szavak, a hangok.

A tanulmány szerzője szerint a résztvevők agya egyértelműen reagált a hallott ingerekre. Azt viszont nem tudhatjuk, hogy emlékeznek-e azokra, illetve az sem egyértelmű, hogy azonosítják-e a szavakat, vagy megértik-e még a nyelvet.

A kutatók úgy vélik, ez a különleges felmérés alátámasztotta, amit az ápolók és orvosok eddig is állítottak: szeretteik hangjai segítenek a haldoklóknak megnyugodni, vigasztalást és támaszt jelentenek az utolsó órákban akkor is, ha ők látszólag nem reagálnak rájuk.

A várható, természetes halál előtti utolsó órákban sok ember lép a reagálatlanság időszakába, ami során láthatóan nem válaszolnak a környezetükből érkező ingerekre. Ebből úgy tűnhet a családtagoknak, hogy érdemtelen időt szánni a kapcsolattartásra. Pedig egyre bizonyosabb, hogy sok haldokló a tapintást és a hangokat is érzékeli annak ellenére, hogy nem tudnak megbízhatóan jelezni.

A biztos eredmények értékelését tovább nehezíti, hogy akiknek fájdalmát opioid gyógyszerekkel csillapítják, kevésbé reagálnak külső környezetükre, amikor a haldoklás végső szakaszába lépnek. A kutatók viszont úgy vélik, még ők is megőrizhetnek bizonyos rejtett tudatosságot.

VIDEO 6 dolog amit soha ne érints meg más házában

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

9 hozzászólás

 • Ábrahám István
  2020.10.25., 20:36

  Személyesen tapasztaltam… 🙁

  Válasz
  • john kucsera
   2020.10.25., 20:58

   máskor ne drogozz be, meg ne zabáld tele magad 90%-os alkohollal, mert ha ezt teszed, akkor továbbra is fent áll annak veszélye, hogy ilyen vízióid lexnek!

   Válasz
   • MSR
    2020.10.25., 22:16

    „lexnek”,mi? idióta barom.

    Válasz
 • SMB
  2020.10.25., 22:51

  Kedves Cikkiró!
  Mennyi ideig tart a halál, amelynek utolsó óráiban élénkül majd meg az agytevékenységem?
  Üdvözlettel
  SMB

  Válasz
 • Bori
  2020.10.25., 23:19

  Nyugodtan haldokolj egyedül! Neked az való. Én a férjemet szeretettel és biztatással engedtem át, és hiszem, hogy TUDTA. Hiszem, hogy képes várni ott is rám.

  Válasz
 • K. Ottília
  2020.10.26., 16:59

  Ez a cikk igen népszerű – már harmadszorra látom az oldalon, mindig az épp aktuális dátummal… 🙄

  Válasz
 • K. Ottília
  2020.11.10., 17:15

  Negyedik alkalommal… 🙄

  Válasz
 • Kéky Magnólia
  2021.06.06., 11:19

  Mennyi ideig tart? AMEDDIG ÉLSZ, SZÜLETÉSED ÓTA!!!

  Válasz
  • Baranyai György
   2021.11.21., 19:41

   Pontosan!

   Válasz

Írj egy hozzászólást