Egészség / Életmód

Ez az érzékszerv a legaktívabb halálunk utolsó óráiban

Ez az érzékszerv a legaktívabb halálunk utolsó óráiban

Mérhető agyi aktivitások az élet végén

A Science Reports folyóiratban publikáltak egy új tanulmányt, ami azt vizsgálta, vajon halljuk-e szeretteinket, a szobánkban történteket akkor, amikor életünk legvégéhez érkeztünk. A tanulmány szerzői EEG-t alkalmaztak, miközben az eszméletlen betegek agyának aktivitásának monitorozták életük utolsó óráiban, egy Vancouverben található hospice házban.

Az eredményeket összehasonlították más, olyan hospice-betegek EEG adataival, akik még tudatuknál voltak, illetve egy egészséges, fiatalabb kontrollcsoporttal is. A teszt során mindegyik csoportnak ugyanazt a hangsor-sorozatot játszották le ismétlődő mintázattal. Időnként változtattak rajtuk és hibákat vétettek el, oda nem illő hangjegyek segítségével. Ezek után a kutatók olyan agyi jeleket kerestek, amelyekről ismert, hogy az agy akkor produkálja őket, amikor rendellenes hangokat észlel. 

A kutatók megállapították, hogy a legtöbb beteg, akik látszólag már nem reagáltak a külvilág ingereire, bizonyítottan agyi aktivitást mutattak a hangváltozásokra. A folyóiratban megjelent tanulmány szerint életünk utolsó óráiban agyunk működése nemhogy elhalványulna, egyenesen erősödik.

photographee.eu/depositphotos.com

Hasonlóan kezd el funkcionálni, mint fiatalabb korunkban – legalábbis bizonyos területeken. A vizsgált, külső ingerekre látszólag nem reagáló hospice betegek hallórendszere hasonlóan reagált, mint amit a kontrollcsoportok esetében felfedeztek a kutatók.

Ebből arra következtettek, hogy csupán néhány órával életünk utolsó pillanatai előtt a hallásunk még mindig remekül működik, az egyik legutolsó érzékszervünk, ami végül elveszíti a funkcióját.

Oldalak: 1 2

7 hozzászólás

 • Avatar
  Ábrahám István
  2020.10.25., 20:36

  Személyesen tapasztaltam… 🙁

  Válasz
  • Avatar
   john kucsera
   2020.10.25., 20:58

   máskor ne drogozz be, meg ne zabáld tele magad 90%-os alkohollal, mert ha ezt teszed, akkor továbbra is fent áll annak veszélye, hogy ilyen vízióid lexnek!

   Válasz
   • Avatar
    MSR
    2020.10.25., 22:16

    “lexnek”,mi? idióta barom.

    Válasz
 • Avatar
  SMB
  2020.10.25., 22:51

  Kedves Cikkiró!
  Mennyi ideig tart a halál, amelynek utolsó óráiban élénkül majd meg az agytevékenységem?
  Üdvözlettel
  SMB

  Válasz
 • Avatar
  Bori
  2020.10.25., 23:19

  Nyugodtan haldokolj egyedül! Neked az való. Én a férjemet szeretettel és biztatással engedtem át, és hiszem, hogy TUDTA. Hiszem, hogy képes várni ott is rám.

  Válasz
 • Avatar
  K. Ottília
  2020.10.26., 16:59

  Ez a cikk igen népszerű – már harmadszorra látom az oldalon, mindig az épp aktuális dátummal… 🙄

  Válasz
 • Avatar
  K. Ottília
  2020.11.10., 17:15

  Negyedik alkalommal… 🙄

  Válasz

Írj egy hozzászólást