Ha ezt iszod, elkerülnek a szúnyogok! 6 természetes megoldás

Ha ezt iszod, elkerülnek a szúnyogok! 6 természetes megoldás

Címlap / Életmód / Egészség / Ha ezt iszod, elkerülnek a szúnyogok! 6 természetes megoldás

Sötétedés után azonnal megjelennek a szúnyogok, és néhány perc alatt annyira végigcsípik a karodat és a lábaidat, hogy nincs is kedved a szabadban lenni! Arról nem is beszélve, amikor egy-kettőnek sikerül bejutnia a lakásba, és alvás közben folyamatosan a füled mellett zümmögnek. Nem muszáj azonnal rovarirtókkal telefújnod a szobát és a bőrödet; ezekkel a természetes módszerekkel is hatékonyan elűzheted őket a közeledből!

1/6. Illóolajos bódulat

Citronella
istockphoto

Az egyik leghatásosabb módszer a szúnyogok ellen nem más, mint a citronella. Ez a növény olyan összetevőket tartalmaz, amiknek köszönhetően a belőle készült gyertyákat te imádni fogod, a nem kívánatos „látogatók” viszont menekülnek majd előle.

Ha a lefekvés előtti fél órában meggyújtasz egyet az ágyad mellett, nem kell attól tartanod, hogy alvás közben folyamatosan a szúnyogokat kell kergetned, ugyanis egy jó darabig nem mennek a közeledbe. A boltokban már többféle változatban is kapható, de néhány hozzávaló segítségével akár te is készíthetsz házilag.

2/6. Válaszd a levendulát!

Levendula olaj
istockphoto

A levendulát akár többféleképpen is használhatod a rovarok ellen. Ha szeretnéd megakadályozni, hogy bejussanak a lakásodba, keress egy ruhadarabot, és csepegtess rá egy kis levendula olajat.

Ezután már csak az ablakodhoz kell tenned, és a szúnyogok kétszer is meggondolják, hogy bejöjjenek-e a szobádba.

De ezt a készítményt akár a szabadban is alkalmazhatod. Harminc cseppnyit keverj össze két evőkanál olíva olajjal, és oszlasd el a bőrödön. Nem csak az illatod lesz isteni, de a nap végére egyetlen csípés sem lesz majd a karodon.

3/6. Ízletes megoldás

Rozmaring
istockphoto

A nyár egyik legjobb része az, amikor összegyűlik a család, beindítjátok a kerti grillt, és együtt készítitek el a vacsorát. Úgy tűnik, hogy ezt a programot a szúnyogok is imádják, mert általában tömegesen csatlakoznak a sütögetéshez.

Mostantól viszont percek alatt elűzheted őket a közeletekből azzal, ha legközelebb tesztek az ételbe egy kis rozmaringot.

Ez a növény ugyanis olyan összetevőket tartalmaz, aminek az illatát a vérszívó rovarok ki nem állhatják. Valószínűleg nem véletlen, hogy a régebbi időkben is sok rozmaringot ültettek a kertekbe.

4/6. Kellemeset a hasznossal

Mit szólnál, ha egy csapásra megszabadulhatnál a szúnyogoktól, és egyúttal még a lakásod is kidekorálhatnád? Ezt most könnyen megvalósíthatod, hiszen csak macskamentára és margitvirágra lesz szükséged.

Egy amerikai egyetemen bebizonyították, hogy előbbi illóolaja tízszer hatékonyabban űzi el a szúnyogokat, mint a legtöbb rovarirtó, utóbbi pedig még a kártevőket is távol tartja.

Keress egy virágcserepet, ültesd el őket, és rakd ki az ablakodba. Így a szúnyogoknak garantáltan nem lesz kedvük hívatlanul beállítani hozzád!

5/6. A sokoldalú csodaszer

Hallottál már a neem olajról? Ha még nem, akkor ideje beszerezned belőle, ezt ugyanis igazi csodaszerként tartják számon; például Afrikában már évszázadok óta gyógyítják vele az embereket, hiszen gyulladáscsökkentőként is használható.

Emellett természetes rovarölőnek is szokták nevezni, ugyanis a bőrödbe dörzsölve olyan illatod lesz, ami messziről taszítja a szúnyogokat.

És még duplán jól jársz vele, hiszen amellett, hogy megvéd a nem kívánatos csípésektől, hatékony a pattanásokkal szemben, és még a hajszálakat is megerősíti.

6/6. Igyál a szúnyogok ellen

Sokan úgy vélik, hogy akár azzal is megszabadulhatsz a szúnyogoktól, ha odafigyelsz, mit iszol. Két evőkanál almaborecetet keverj össze fél liter vízzel, majd adj hozzá egy evőkanálnyi mézet, hogy kellemesebb legyen az íze.

Ez az ital olyan anyagokat tartalmaz, amiket a szúnyogok messziről kiszagolnak majd. Sőt, akár az is segíthet, ha megeszel egy kevés hagymát, mielőtt a szabadba mész, ez ugyanis szintén nem tartozik a kedvenceik közé.

Bár azt azért hozzá kell tenni, hogy utóbbival az embereket is elűzheted a környezetedből. 🙂

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!