Térkő és teraszlap választási kisokos

Térkő és teraszlap választási kisokos

Címlap / Otthon / Kert és terasz / Térkő és teraszlap választási kisokos

A külső tér kialakítása izgalmas projekt, amelynek során szabadjára engedheted fantáziádat. Akár a régi teraszodat szeretnéd felfrissíteni, akár újat szeretnél építeni, mutatunk néhány tippet, hogyan tervezz lenyűgöző és praktikus külső tereket a megfelelő alapok kiválasztásával. (x)

Hogyan válasszunk teraszlapokat és térkövet?

Ökölszabályként elmondható, hogy minél nagyobb a lefedendő terület, annál nagyobbnak kell lennie a burkolólapoknak a méretarányok miatt. A hatalmas teraszlapok egy apró területen hajlamosak kisebbnek mutatni a teret, mint amekkora valójában, és hasonlóképpen, az apró térkő nagy felületen nem esik jól a szemnek.

Négy fő szempontot érdemes még mérlegelni, amikor a kültéri burkolatot tervezed:

  • Stílus, ami passzol a házhoz és a kerthez. A hagyományos, a rusztikus vagy a modern típusokat részesíted előnyben?
  • Szín, ami megfelel az ízlésednek. Azt is gondold át, hogy hogy olyan színt szeretnél-e, ami kontrasztban áll a ház és a kert meglévő falfelületievel, vagy ami inkább kiegészíti azokat?
  • Funkció, hogy a burkolat bírja a terhelést. Autóval is ráhajtotok a felületre, vagy csak gyalogosan használjátok?
  • Ár, ami belefér a büdzsédbe. Egy kertépítési projektnél a teljes költségnek csak egy kisebb részét teszi ki a teraszlap, illetve a térkő anyagköltsége a munkadíj mellett. Így a drágább kő kiválasztása nem feltétlenül befolyásolja drámaian a kiadásaidat.

Miért érdemes a beton mellett dönteni?

Régen elmúltak már azok az idők, amikor a betonból készült külső burkolatok fantáziátlannak számítottak, mivel a speciális adalékanyagok és gyártási eljárások lehetővé teszik, hogy betonból a legkülönbözőbb színekben, formákban és minden elképzelhető felületi struktúrával készüljenek térkövek és teraszlapok. Mi szól még a beton mellett?

  • A beton tartós és időjárásálló, ráadásul szabályos alakjuknak köszönhetően a teraszlapokat és a térkövet különösen könnyű lefektetni. 
  • A gazdaságos gyártási technológiának köszönhetően kedvező az árfekvése a természetes kőhöz képést, amelynek a lerakása is időigényesebb. 
  • A kiválasztott betonburkolatok stílusában a gyártók készítenek hozzájuk illő szegélyeket, támfalakat és egyéb designelemeket is.
  • A beton sokféle színben és formában kapható, könnyen tisztítható és mezítláb is kényelmesen járható.

Milyen extrákkal dobhatod még fel a kertet?

Ha már eldöntötted, hogy milyen burkolatot választasz az udvarra, kezdődhet is a móka. Hozzáadhatsz néhány szokatlanabb elemet a kerthez, például egy támfalat virágágyásokkal, egy ülőfalat vagy egy magaságyást. Gondold át, hogy milyen növények mutatnának jól: néhány jól elhelyezett kúszónövény és cserepes virág például zökkenőmentes átmenetet biztosít a teraszról a kertbe. Az olyan kúszónövények, mint a lonc, a kúszó jázmin és a rózsa csodálatos illatot kölcsönöznek a terasznak, akárcsak a fűszernövények, amelyből könnyen le lehet szedni egy-egy ágacskát a grillsütéshez vagy egy pohár koktélhoz. 

Designelemek, térkövek és teraszlapok a Frühwaldtól

Szeretnél egy kertet, amely harmonikus egységet képez a ház egyéb kültéri egységével? Válogass a Frühwald termékei között, és tervezd meg kertedet, teraszodat vagy kapubeállódat velünk! Látványtervező szoftverünk segítségével megnézheted, milyen burkolatok mutatnának  a legjobban nálad, majd találd meg a hozzád legközelebb eső partnerünket az ország 232 pontján, ahol meg is vásárolhatod a kívánt terméket.

Képek forrása: Frühwald

VIDEO Így készíts pár perc alatt merész, füstös szemsminket

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!