Tényleg megóv a lógástól? 5 tévhit a melltartóról

Tényleg megóv a lógástól? 5 tévhit a melltartóról

Címlap / Stílus / Divat / Tényleg megóv a lógástól? 5 tévhit a melltartóról

Van, aki a legjobb barátjaként hivatkozik a cicifixre, míg más nem győzi szidni az anyatermészetet, amiért ilyen kényelmetlen szörnyűséget kell viselnie. Csokorba szedtük azokat az igazságtalan vádakat, amelyek a melltartót szokták érni – biztosan ismerősen cseng majd némelyik!

„A melltartó emlőrákot okoz.”

Nem pusztán városi legendáról van szó, hiszen 2005 októberében megjelent egy könyv, ami éppen ezt az összefüggést taglalja. 

A Dressed To Kill című kötet szerzőpárosa, Sydney Ross Singer és Soma Grismaijer szerint az Amerikai Rákkutató Társaság összeesküdött a Susan G. Komen mellrák alapítvánnyal, hogy eltitkolják az emlődaganatok igazi okát a nyilvánosság elől. 
Ezt azonban minden megbízható kutatóintézet és jótékonysági szervezet badarságnak tartja, így semmi sem indokolja, hogy kidobd miatta a melltartódat. 
Igen, léteznek olyan életmódbeli változtatások, amelyekkel csökkentheted a kockázatot – beleértve az egészséges táplálkozást és a rendszeres testmozgást is –, ám a cicifix száműzése nem tartozik ezek közé.

„A melltartó megakadályozza, hogy lógjon.”

Minden nő szeretné, hogy a keble minél tovább feszes maradjon. Ezt a fehérneműgyártók is tudják, így számos olyan termék kapható a piacon, mely azt állítja, hogy képes felvenni a harcot a gravitációval

Az egy dolog, hogy amikor rajtad van a cicifix, peckesen állnak elöl a dolgok – de nincs olyan tudományos eredmény, ami bizonyítaná, hogy létezik az ikrek állapotát megváltoztató csodamelltartó
Tudod, a lökhárítók természetéből adódik, hogy változatos helyen és formában díszeleghetnek egy nő mellkasán: lejjebb, feljebb, kicsit oldalt, inkább középen… Nem is lehet olyan darabot gyártani, ami bármilyen ergonómiai hatást fejtene ki bárkire.

„A melltartótól lógni fog.”

Fogadjunk, hogy kamaszként te is hallottad a furcsa intelmet: ne kezdj túl korán melltartót hordani, mert akkor hamar megereszkedik a cicid

Ésszerűnek tűnhet ugyan, hogy a kötőszövetek „ellustuljanak” a külső tartás hatására – ám most is csak azt tudjuk mondani, amit az előbb: egyetlen felmérés sem bizonyítja, hogy ez valóban így volna. 

Sőt, néhány kis létszámú mintán készült vizsgálat feltárta, hogy a legnagyobb méretekkel büszkélkedő hölgyek némelyikénél javult a tartás a megfelelően alátámasztó darab hatására.
(Ez nem jelenti azt, hogy az előző pontot megcáfoltuk volna, hiszen nem a lógás megakadályozásáról van szó, hanem átmeneti javulásról.)

„Mindenki rossz méretet hord.”

A közelmúltban számos helyen hallhattad, hogy a nők X%-a – legyen az 50, 75 vagy akár 90 – nem a megfelelő méretű cicifixet hordja. Az efféle statisztikának azonban többnyire az a célja, hogy menjél szépen, és vásárolj új darabokat

Nem ritka, hogy a gyártók PR-cikkekhez rendelnek hasonló „kutatásokat”. A nagy számok törvénye és az eltérő méretezés miatt elképzelhető, hogy szinte mindenkinek lapul olyan darab a szekrényében, ami számára kényelmetlen – de ki ne járt volna már így például nadrággal vagy felsővel? 
Ha mégis kétségeid vannak, mérd meg magad gondosan, és vásárlás előtt ellenőrizd a mérettáblázatokat! Meg persze próba, próba, próba…

„Borzalmas kínzóeszköz, ráadásul hímsoviniszta.”

Számtalan poén szól arról, hogy ott vagy igazán otthon, ahol ledobhatod a melltartódat, és hogy ennél a mozdulatnál semmi sem jelzi jobban, hogy vége a fárasztó munkanapnak

A cicifixtől való megszabadulás tehát sokaknak a szabadság szinonimája. Ha te is így vagy vele, az egyenjogúság alapelvei mellett tudnod kell: valószínűleg abba az előbb említett X%-ba tartozol, akik tényleg nem a megfelelő méretű, fazonú vagy anyagú fehérneműt hordják egész életükben. 
Ne alkudj meg a kényelmetlenséggel! Szánj rá akár egy fél napot, járd végig a szaküzleteket, mert valahol biztosan létezik az a darab, ami viselés közben is feloldozást nyújt neked!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást