Milyen hossz, milyen anyag? Ezeket a szempontokat vedd figyelembe télikabát vásárlásnál

Milyen hossz, milyen anyag? Ezeket a szempontokat vedd figyelembe télikabát vásárlásnál

Címlap / Fókuszban / Milyen hossz, milyen anyag? Ezeket a szempontokat vedd figyelembe télikabát vásárlásnál

Anyagok

A hagyományos szövet anyagok mellett most a fényes, vízlepergetős textíliák is divatban vannak. Nagyot mennek a természetes anyagok, mint a szőrme és a bőr, illetve ezek utánzatai, a műszőrme és a műbőr is. Az anyag kiválasztásakor fontos tudni, hogy pontosan hol, mire, milyen gyakran fogod használni a télikabátot.

Egy szövetkabát például jóval kényesebb darab, és többnyire nem is olyan meleg. Akkor lehet jó választás, ha olyan környezetben dolgozol, ahol fontos a jó megjelenés, és nem kell túl sokáig kinn tartózkodnod.

A szőrme és a bőr kimondottan divatos most, és nagyon megnyerő összeállítások részei lehetnek. Használatuk viszont korlátozott, nehéz őket tisztítani és viszonylag kényes anyagok is, ezért kíméletes használatra, vagy kiegészítő, alkalmi kabátnak a legalkalmasabbak.

A vízlepergetős anyagok jól tisztíthatóak, ellenállnak az időjárásnak, akkor sem kell aggódnod, ha elkezd szemerkélni az eső. Ha huzamosabb időt tervezel a szabadban tölteni, mindenképpen ezeket javasoljuk.

Merlas/istockphoto.com

Hossz

A télikabát hosszának kiválasztásakor érdemes figyelembe venni, hogy hol fogod használni, és persze az alakodat is, hiszen mindenkinek más áll jól. Ugyanakkor általános szabály, hogy bármennyire tűnik is divatosnak, ne válassz olyan fazont, ami nem takarja a derekadat!

A rövidebb fazonú télikabátok azoknak lehetnek kimondottan előnyösek, akik kicsit magasabbnak szeretnének látszani, mert őket egy hosszú ballonkabát összenyomhatja.

A 3/4-es hosszúságú, térd fölött véget érő kabátok a legtöbb átlagos magasságú ember számára előnyösek. Ha vékony alkat vagy, akkor egy kicsit rövidebb, közepes hosszúságú kabát jobban fog mutatni rajtad.

1. budmil, 2. budmil, 3. budmil

A hosszú, térd alá vagy tovább érő kabátok általában az átlagostól kicsit magasabbakon mutatnak jól, különösen, ha derékban karcsúsítottak, akár egy övvel, akár behúzással.

A hossz mellett érdemes figyelembe venni az anyagot, illetve annak súlyát. A merev, nehéz anyagok mindig kiemelik, amit fednek, és nagyobbnak is mutatják azt, ami alkatodtól függően előnyös vagy hátrányos is lehet.

A túl vékony, filigrán alkaton sem mutatnak jól ezek az anyagok, mert olyan hatást érsz el velük, mintha a kabátod felfalt volna.

Bien tipp: A budmil oldalán most 10% kedvezményt kaphatsz a teljes árú télikabátokra, a BUDMIL10KABAT kuponkóddal. 

Szín

Mivel minden nap hordott, és az időjárás viszontagságainak kitett darabokról van szó, a kabátok esetében általában a sötét alapszínek az legelőnyösebbek. Azonban, ha kímélve lesz, vagy csak alkalmanként fogod hordani, a galambszürke és a tevebarna most nagyon divatos az elegánsabb kabátok között.

Ha pedig egy kicsit sportosabb, vagányabb darabot keresel, akkor a zöld, a piros és a sárga rozsdás árnyalatai lesznek a legtrendibb színek. Átmeneti megoldásnak pedig a tengerészkéket ajánljuk. Bár szintén könnyen meglátszik rajtuk a szennyeződés, cserébe jól tisztíthatóak a fényes, irizáló anyagok, amelyek a sportos fazonok között most ugyancsak népszerűek lesznek.

1. budmil, 2. budmil, 3. budmil

Kiegészítők

A kabátok megjelenését bizonyos kiegészítők nagyban befolyásolják. Egy kapucni például praktikus darab, ahogyan a zsebek is, ám tudni kell, mindkettő sportosabbá teszi a kabátot, ezt vedd figyelembe, amikor választasz. Hasonlóan lezserebb hatást keltenek a zipzárak is, míg a gombok inkább a letisztult, elegáns vonalat erősítik.

Egy derékon megköthető öv viszont minden kabáton jól mutat, legyen az sportos vagy éppen elegáns. Segít kiemelni az alakodat akkor is, ha több réteg ruha van rajtad, és szorosabban is köréd fogja a kabátot, amitől az így még jobban megtartja a meleget.

Ha a csípőd szélesebb, kerüld a nagy zsebes kabátokat, mert ezek még jobban odavonják a figyelmet. Ha mellben erősebb vagy, keress olyan kabátokat, amiknek valamivel alacsonyabb a dekoltázsa azok helyett, amelyek az álladig záródnak.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást