Kikapcsolódás / Tech és kütyük

Nem is sejtetted: így szerzik meg a telemarketingesek a telefonszámodat

Nem is sejtetted: így szerzik meg a telemarketingesek a telefonszámodat

Részt veszel nyereményjátékokban

Az egyik leggyakoribb helyzet, amiben meg tudják szerezni a telefonszámodat az, ha részt veszel valamilyen nyereményjátékban. Rengeteg olyan online játék van ugyanis, ahol azon túl, hogy kitöltesz egy kvízt vagy szimplán csak jelentkezel a sorsolásba, meg kell adnod a lakcímedet és a telefonszámodat is.

Ha nem teszed, regisztrálni sem lehet. Ez persze részben érthető, hiszen csak így tudnak elérni a nyereményed esetén. Azonban sok esetben a számodat később tovább adják egy harmadik cégnek (ezt az adatvédelmi nyilatkozat kipipálásával egyébként el is fogadtad), akik ezeket az adatokat arra használják, hogy bővítsék az ügyfélkörüket, és eladjanak neked minél több terméket.

Bizonyos regisztrációk után

Az sem mindegy, hogy hova regisztálsz be! Nem csak nyereményjátékok során kerülhet ki a telefonszámod harmadik fél számára, hanem akkor is, ha valamilyen weboldalra regisztrálsz, ahol az adatvédelmi nyilatkozatot nem olvastad el elég alaposan.

Sok esetben ugyanis azért próbálnak rábeszélni a regisztrációra, hogy megadd a személyes információidat, amit aztán ők továbbértékesítenek telemarketinges cégeknek. Ezért nem sokkal később már jön is a hívás, te pedig nem érted, miért keresnek meg légkondicionálókkal vagy orvosi vizsgálatokkal. A legjobb, ha csak olyan oldalakra regisztrálsz, amit valóban használni is fogsz hosszabb távon!

Random telefonszám-generátorral

Van, hogy nem is te adod ki az adataidat másoknak! Ma már léteznek random telefonszám-generátorok is, amelyek automatikusan próbálgatják a különböző hívószámokat; ha épp kicseng és felveszed, szerencséjük van, ha pedig nem, próbálkoznak tovább más variációkkal. Bár ez általában ritkább, sokszor mégis ez áll a háttérben, néha akkor is, ha külföldi telefonszám igyekszik felvenni veled a kapcsolatot.

Ezekkel csak óvatosan: ha azt látod, hogy Venezuelából vagy Spanyolországból hívnak, jobb, ha nem veszed fel a telefont, visszahívást pedig semmiképp se indíts! Ezek általában átverések, a rövid csörgetésekkel pedig azt akarják elérni, hogy te hívd vissza őket. Ekkor viszont rendkívül magas pénzösszeggel terhelik a számládat, akár már pár másodperc után is. 

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást