Mit tegyünk, hogy a hűtőnk kevesebbet fogyasszon?

Mit tegyünk, hogy a hűtőnk kevesebbet fogyasszon?

Címlap / Otthon / Háztartás / Mit tegyünk, hogy a hűtőnk kevesebbet fogyasszon?

A hűtőszekrény szinte minden egyes háztartás alapeleme, ráadásul ez az a háztartási eszköz, ami éjjel-nappal működik, így folyamatosan fogyasztja az energiát. Természetesen nagy szükség van ezekre a berendezésekre, de nem árt, ha néhány dolgot megteszünk azért, hogy hűtőnk kevesebbet fogyasszon, ezzel pénzt és energiát is megtakarítva számunkra.

Elrendezés

Fontos, hogy a polcokon lehetőleg ne legyen zsúfoltság, hiszen ha a levegő nem tud megfelelően áramolni a hűtőben, akkor az nagyobb munkára, így nagyobb fogyasztásra is ösztönzi a berendezést.
Próbáljuk tehát a lehető leglevegősebb rendszerben elhelyezni az élelmiszereket a polcok között mindig maradjon egy kis rés.

Hőmérséklet

Az ideális hőmérséklet beállításával sokat tehetünk a megfelelő energiafogyasztás érdekében. A mélyhűtőben -18 fok, míg a hűtő részben pedig 2-4 fok az ideális hőmérséklet.
Minden egyes fokkal sok energiát takaríthatunk meg, így érdemes akár egy hőmérővel is rendszeresen ellenőrizni a belső hőmérsékletet.

Hűtőhasználat

Értelemszerűen szükség van arra, hogy kinyissuk a hűtő ajtaját, hiszen máshogy nem juthatnánk a benne tárolt élelmiszerekhez, de az nagyon nem mindegy, hogy hányszor és mennyi időre tárjuk ki az ajtót és engedjük be ezzel a lényegesen melegebb levegőt, ami fokozott működésre kényszeríti a berendezést.
Lehetőleg soha ne hagyjuk nyitva a hűtőajtót, mert azzal semmi jót nem teszünk sem magunknak, sem a hűtőnek!

Meleg ételek

Ha a fogyasztás szempontjából az egyik legfontosabb szempont az, hogy ne hagyjuk nyitva a hűtő ajtaját, mert akkor a beáramló meleg levegő túlműködésre ösztönzi, akkor érthető az is, hogy miért nem szabad meleg ételt, vagy tárolókat a hűtőbe tenni.
Az ezekből áradó meleg azonnal felmelegíti a nehezen lehűtött levegőt, és egyaránt megviseli a hűtőt magát és a pénztárcánkat is.

Jegesedés

Manapság egyre kevesebb hűtő jegesedik, de ha nekünk még régebbi típus van, akkor nagyon fontos, hogy a jégborítás megjelenésével azonnal olvasszuk le a hűtőt.
Ellenkező esetben a hűtő energiafogyasztása drasztikusan megemelkedik, nem utolsó sorban pedig a hűtőnek sem teszünk jót vele.

Tárolt mennyiség

Nagyon egyértelműnek tűnik, hogy ne tároljunk felesleges dolgokat a hűtőben, mivel ezek indokolatlanul megemelik a hűtőnk energiafogyasztását, mégis szinte minden háztartásban előfordul néha, hogy felesleges ételeket, vagy akár üres tárolókat is benn felejtünk a hűtőbe.
Ezeket inkább vegyük ki onnan, ne kényszerítsük ezek miatt felesleges munkára a hűtőnket.

Hűtő vagy kamra?

Ahol van a lakásban kamra is, ott érdemes megfontolni, hogy milyen élelmiszereknek van ténylegesen szükségük a mesterséges hűtésre, és melyeknek elég az, hogy egy hidegebb helységben, a kamrában tároljuk őket.
A zöldségek és gyümölcsök például sokáig elállnak a kamrában is, és nem kell a hűtőt dolgoztatni emiatt.

Elhelyezés

A hűtő megfelelő elhelyezése szintén nagyon fontos a berendezés energiafogyasztása és egyben az élettartama miatt is.
Lehetőleg ne tegyük fűtőtest mellé, vagy bármi olyan berendezési tárgy mellé, ami meleget áraszt. A sütőt például érdemes a lehető legmesszebb elhelyezni a hűtőtől, vagy fordítva.
Drasztikus csökkenés?
Sajnos ezek a szabályok betartása nem jelenti azt, hogy villanyszámlánkban óriási csökkenés fog beállni. Hosszú távon azonban egy 10-20%-os megtakarítás is jó eredménynek számíthat, nem beszélve arról, hogy így valószínűbb, hogy új hűtőre sem kell költenünk egy jó ideig!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást