Mit tegyünk, hogy a hűtőnk kevesebbet fogyasszon?

Mit tegyünk, hogy a hűtőnk kevesebbet fogyasszon?

Címlap / Otthon / Háztartás / Mit tegyünk, hogy a hűtőnk kevesebbet fogyasszon?

A hűtőszekrény szinte minden egyes háztartás alapeleme, ráadásul ez az a háztartási eszköz, ami éjjel-nappal működik, így folyamatosan fogyasztja az energiát. Természetesen nagy szükség van ezekre a berendezésekre, de nem árt, ha néhány dolgot megteszünk azért, hogy hűtőnk kevesebbet fogyasszon, ezzel pénzt és energiát is megtakarítva számunkra.

Elrendezés

Fontos, hogy a polcokon lehetőleg ne legyen zsúfoltság, hiszen ha a levegő nem tud megfelelően áramolni a hűtőben, akkor az nagyobb munkára, így nagyobb fogyasztásra is ösztönzi a berendezést.
Próbáljuk tehát a lehető leglevegősebb rendszerben elhelyezni az élelmiszereket a polcok között mindig maradjon egy kis rés.

Hőmérséklet

Az ideális hőmérséklet beállításával sokat tehetünk a megfelelő energiafogyasztás érdekében. A mélyhűtőben -18 fok, míg a hűtő részben pedig 2-4 fok az ideális hőmérséklet.
Minden egyes fokkal sok energiát takaríthatunk meg, így érdemes akár egy hőmérővel is rendszeresen ellenőrizni a belső hőmérsékletet.

Hűtőhasználat

Értelemszerűen szükség van arra, hogy kinyissuk a hűtő ajtaját, hiszen máshogy nem juthatnánk a benne tárolt élelmiszerekhez, de az nagyon nem mindegy, hogy hányszor és mennyi időre tárjuk ki az ajtót és engedjük be ezzel a lényegesen melegebb levegőt, ami fokozott működésre kényszeríti a berendezést.
Lehetőleg soha ne hagyjuk nyitva a hűtőajtót, mert azzal semmi jót nem teszünk sem magunknak, sem a hűtőnek!

Meleg ételek

Ha a fogyasztás szempontjából az egyik legfontosabb szempont az, hogy ne hagyjuk nyitva a hűtő ajtaját, mert akkor a beáramló meleg levegő túlműködésre ösztönzi, akkor érthető az is, hogy miért nem szabad meleg ételt, vagy tárolókat a hűtőbe tenni.
Az ezekből áradó meleg azonnal felmelegíti a nehezen lehűtött levegőt, és egyaránt megviseli a hűtőt magát és a pénztárcánkat is.

Jegesedés

Manapság egyre kevesebb hűtő jegesedik, de ha nekünk még régebbi típus van, akkor nagyon fontos, hogy a jégborítás megjelenésével azonnal olvasszuk le a hűtőt.
Ellenkező esetben a hűtő energiafogyasztása drasztikusan megemelkedik, nem utolsó sorban pedig a hűtőnek sem teszünk jót vele.

Tárolt mennyiség

Nagyon egyértelműnek tűnik, hogy ne tároljunk felesleges dolgokat a hűtőben, mivel ezek indokolatlanul megemelik a hűtőnk energiafogyasztását, mégis szinte minden háztartásban előfordul néha, hogy felesleges ételeket, vagy akár üres tárolókat is benn felejtünk a hűtőbe.
Ezeket inkább vegyük ki onnan, ne kényszerítsük ezek miatt felesleges munkára a hűtőnket.

Hűtő vagy kamra?

Ahol van a lakásban kamra is, ott érdemes megfontolni, hogy milyen élelmiszereknek van ténylegesen szükségük a mesterséges hűtésre, és melyeknek elég az, hogy egy hidegebb helységben, a kamrában tároljuk őket.
A zöldségek és gyümölcsök például sokáig elállnak a kamrában is, és nem kell a hűtőt dolgoztatni emiatt.

Elhelyezés

A hűtő megfelelő elhelyezése szintén nagyon fontos a berendezés energiafogyasztása és egyben az élettartama miatt is.
Lehetőleg ne tegyük fűtőtest mellé, vagy bármi olyan berendezési tárgy mellé, ami meleget áraszt. A sütőt például érdemes a lehető legmesszebb elhelyezni a hűtőtől, vagy fordítva.
Drasztikus csökkenés?
Sajnos ezek a szabályok betartása nem jelenti azt, hogy villanyszámlánkban óriási csökkenés fog beállni. Hosszú távon azonban egy 10-20%-os megtakarítás is jó eredménynek számíthat, nem beszélve arról, hogy így valószínűbb, hogy új hűtőre sem kell költenünk egy jó ideig!

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást