Kevés ember tud jó teát főzni. A titkos módszer

Kevés ember tud jó teát főzni. A titkos módszer

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Kevés ember tud jó teát főzni. A titkos módszer

Tiszta élvezet

Az egyik legegészségesebb ital a tea, de mivel sokan nem kedvelik a natúr forrázat ízét, ezért keresgélnek, próbálkoznak, azonban sok a csalódás ezen az úton. Az ízesített teák kínálata igencsak bőséges, mi tagadás inkább már zavarba ejtőnek mondanám.

A temérdek üvegcse látványa, bontogatása, a beleszippantás rituáléja során hasonlóképpen „elfárad” az orr, mint a parfümök szagolgatásába egy parfümériában. Szóval nehéz a választás, de amin nálam a legtöbb teakeverék elbukik, – legyen az fehér, fekete vagy zöld- az utolsó tétel, mégpedig az aroma.

Ez még a legjobb tea- alapot és a gondosan válogatott összetevők sorát is beárnyékolja, mivel egyszerűen túlzó és mű hatású lesz, kellemetlen utóízzel, amire ugyebár senki sem vágyik. A tea legyen tisztán növényi eredetű, szerintem semmilyen aromának nincsen helye benne. 

Sixteen Miles Out/unsplash.com

Érdemes biztos alapra építkezni

A zöld teák között is hatalmas különbségek van, a termesztés helyétől és a feldolgozás módjától függően, ezért megéri kísérletezni. Abban az esetben pedig, ha mégsem sikerül megbarátkozni egyikkel sem önmagában, van néhány praktika, amivel kiváló zamatos teákat készíthetsz magadnak, és elkápráztathatod a családodat és a barátaidat.

Natúr teákat különféle árfekvésben lehet találni, de mégis csak lényeges, hogy jó minőségű teafűvel dolgozz, mivel az a cél, hogy a finom teád egészséges is legyen. Ha megengedheted magadnak, válassz fair trade logóval ellátott terméket, amely a kiváló minőség mellett a termesztők és feldolgozók megbecsültségét is garantálja. 

Illatosítás illóolajjal

Legjobb lenne, ha belső fogyasztásra alkalmas illóolajat vásárolnál, de ha ilyet nem tudsz beszerezni, a minőségi, tiszta fajták még megteszik, – ha az én módszeremet követed ezek is biztonságosnak tekinthetők, mert közvetlenül nem kerülnek érintkezésbe a levelekkel – , de az olcsó illatolajok szóba se jöhetnek.

Először is kiválasztod az illatot, a citrusfélék többsége illik hozzájuk, de lehet próbálkozni virágillatokkal, fűszeres olajokkal, – mint a szegfűszeg vagy fahéj – , vagy ezek keverékével. Ha rajongsz például az Earl grey teáért, a bergamot lesz nálad a befutó. A lényeg, hogy takarékosan használd, hiszen 1- 2 csepp elég 100 g szárítmány aromatizálásához.

Egy papírtörlőt összehajtogatsz úgy, hogy egy kisebb befőttes üveg aljára be tudd csúsztatni. A középső rétegekre cseppented a kiválasztott olaj(ok) 1- 2 cseppjét, becsukod, elhelyezed az üveg alján, és feltöltöd a teafűvel. Két hétig érleled időnként megrázogatva. Amint készen van, áttöltheted a teatartódba és szokásos módon használhatod. Később kitérek arra is, hogyan kell a tökéletes forrázatot elkészíteni a különféle teafüvekből. 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást