Életmód / Táplálkozás

A tavasz legfrissebb zöldsége és gyógynövénye: az újhagyma

A tavasz legfrissebb zöldsége és gyógynövénye: az újhagyma

Tudtad, hogy gyógynövénynek tartják, például azért, mert már a közelében elpusztulnak a kórokozók? Még több érdekességet megtudhatsz, ha elolvasod cikkünket.

Gyógynövény

Ősidők óta ismeretes, hogy az újhagyma nemcsak táplálék, hanem gyógynövény is. Az ókori Egyiptomban a piramisépítőknek is vöröshagymát adtak, hogy fizikailag elég erejük legyen a nehéz munkához, és ne betegedjenek meg. Az ókori görögök is nagyra értékelték, a hagymaárusokat a legtiszteletreméltóbb emberek között tartották számon.
A hagyma gyógyító anyaga az, amely jellegzetes illatát és ízét adja, vagyis a kéntartalmú illóolaj. A tudósok megfigyelték, hogy a hagyma közelében már 40 másodperc múlva elkezdenek lebomlani a kórokozók. Az illóolajok ilyenkor a levegőben terjedve fejtik ki a hatásukat. 

Hogyan és mit gyógyít?

Gyógyszerkészítéshez is felhasználják a hagymát, szív- és érrendszeri, valamint emésztőrendszeri betegségek kezeléséhez. A hagymában található különleges illatanyagok nemcsak fertőtlenítik a szervezetet, de javítják az emésztést és a szívműködést is.
Csökkentik a vérnyomást, tágítják az ereket, csökkentik a koleszterinszintet, és védelmet nyújtanak a rák ellen. Megfázással járó betegségek esetén gyorsítja a gyógyulás folyamatát. Már azzal elindítja a jótékony folyamatokat, ha a beteg belélegzi az illatát. Ilyenkor javul a felső légutak vérellátása, több oxigéndús vér áramlik bennük. 

Nemcsak tavasszal ehetjük

Annak, aki az újhagymát jobban szereti, mint a csípősebb, kifejlett állapotú vöröshagymát, jó hír, hogy egész nyáron lehet termeszteni.
Egyszerűen nem kell megvárni, hogy a hagymafejek megnőjenek és kigömbölyödjenek, a hagymákat még zsengén ki kell húzni a földből. Ha márciusban elveted, nyáron kikelnek az újhagymáid. A vetést június közepéig folytathatod.

Felhasználása

Sokféleképpen felhasználhatjuk, akárcsak a medvehagymát. Főként nyersen esszük, az íze így markánsabb, és a gyógyhatását is leginkább így fejti ki.
A szárát sokan félreteszik főzéshez. A szárát akár le is fagyaszthatod, és egész évben folyamatosan használhatod. Készíthetsz belőle szendvicskrémet, krémlevest, de adhatod egyéb levesekhez, valamint szószokhoz és salátákhoz is.

Recept: Hússzeletek gombával és újhagymával

Az újhagymát tisztítsd meg, és vágd fel vékony karikákra. A gombát szintén tisztítsd meg, és vágd fel vékony szeletekre, majd öntsd hozzá a citromlevet, és keverd össze vele. A hússzeletek szélét vagdosd be, hogy sütés közben ne gyűrődjenek meg. Ha szükségesnek tartod, ki is klopfolhatod. Szórd meg sóval és borssal…
A teljes receptet és a hozzávalókat itt tekintheted meg!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást