Kert és terasz / Otthon

Így tarthat sokáig a mikulásvirágod – akár évekig is!

Így tarthat sokáig a mikulásvirágod – akár évekig is!

A mikulásvirág az ünnepeket megelőző időszak legkedveltebb szobanövénye. Mivel egy picit kényes, sajnos könnyen előfordulhat, hogy karácsony után a kukában végzi, mert hamar elhervad. Ennek azonban nem muszáj így történnie!

Vegyél egészségeset!

Keress olyan példányt, amelynek felső levelei jól fejlettek és színpompásak!  Azok, amelyeknél a piros részek szélén zöld elszíneződés található, még fejletlenül kerültek a cserépbe, így valószínűleg rövidebb életűek lesznek. Az alsó leveleknél csak annyi a lényeg, hogy minél sűrűbben helyezkedjenek el, egészen a talajig.
A papírba vagy műanyag fóliába csomagolt mikulásvirágot valószínűleg zsúfoltan szállították és tárolták. Márpedig ennek a növénynek friss levegőre van szüksége. Ráadásul fenn áll a lehetősége, hogy a növény gyökerei is romlásnak indultak, ami a növény elhalásához is vezethet.

Kép forrása: housebeautiful.com

Ápold megfelelően!

A föld: A túl vizes föld nem jó, mivel a mikulásvirág gyökere hamar rohadásnak indulhat. Viszont annak ellenére, hogy az ünnepek virágáról beszélünk, Mexikóból származik, így a hideg és a szél nem jó neki. A lehető legjobb, ha enyhén nedves, nem túl hideg talajt találsz alatta.
A hely: Vásárlás után minél hamarabb találd ki a mikulásvirág állandó helyét, tehát ne tedd egyik asztalról a másikra „majd valahol úgyis jól érzi magát!” felkiáltással. Ne helyezd ajtó vagy ablak közelébe, huzatos helyre vagy fűtőtest mellé. 20-22°C-os szobában érzi magát a legjobban.
Vízigény: Öntözéskor ne legyél rest a mosdó vagy a fürdőkád fölé tartani, hogy a fölösleges víz távozni tudjon alóla! A túllocsolás ugyanis hamarabb lehet végzetes a mikulásvirág számára, mint a kiszáradás. Körülbelül ötnaponta ellenőrizd a talaját!

Kép forrása: christmas4u, tumblr

Ne dobd ki!

A mikulásvirágod szépségének jövőre is örülhetsz, ha elvirágzás után eltávolítód róla az elszáradt leveleket, és továbbra is figyeled a körülményeket – úgymint a fényt, a hőmérsékletet, illetve a talaj nedvességét.
Márciusban vágd le körülbelül 20 cm magasra, április elején pedig fújd le univerzális permetszerrel. Májusban ismét növekedésnek indul majd!
Amint 10°C fölé emelkedik a hőmérséklet, helyezd a mikulásvirágot az erkélyre, a teraszra vagy a kertbe. Folytasd az öntözési rutint, valamint permetezd 2-3 hetente. A metszés ideje júliusban érkezik el.

Vissza a lakásba!

Ősszel, amikor ismét 10°C-nál alacsonyabbra esik a hőmérő higanyszála, tedd vissza a jól bevált helyére. Asztali lámpával sürgetheted a növekedést, de ne tartsd 25°C-nál melegebben! A rügyezésnek ősz közepén, a virágoknak pedig ismét november végén örülhetsz.
A növénytermesztő szakemberek azt javasolják, hogy késő szeptembertől minden éjjel 14 órán át egyhuzamban tartsd teljes sötétségben a növényt – ez akár a gardrób mélyét is jelentheti, vagy pedig egy dobozét. Ha ezt nem tudod betartani, az előbbi tanácsok segítségével akkor is szép eredményre számíthatsz jövőre!

Kép forrása: yellowblissroad.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást