„Mi lesz velem, ha elhagy?” – Ezek a társfüggőség biztos jelei és a kiút

„Mi lesz velem, ha elhagy?” – Ezek a társfüggőség biztos jelei és a kiút

Címlap / Életmód / Lélek / „Mi lesz velem, ha elhagy?” – Ezek a társfüggőség biztos jelei és a kiút / 2. oldal

Miből alakulhat ki a társfüggőség?

A fizikai, érzelmi és szexuális bántalmazás pszichológiai problémákat okozhat, amelyek évekig vagy akár egy egész életen át tartanak. A múltbeli visszaélésekből adódó számos probléma egyike a függőség.

A bántalmazott gyermek vagy tinédzser megtanulja elfojtani érzéseit, mint védekező mechanizmus, a bántalmazás fájdalma ellen. Ez a családi helyzet mintegy predesztinálja a társfüggőket. Felnőttként ez a tanult viselkedés azt eredményezi, hogy az egyén csak más érzéseivel törődik, és nem ismeri el saját szükségleteit.

Előfordul, hogy egy bántalmazott személy később bántalmazó kapcsolatokat keres, mert csak az ilyen típusú kapcsolatokat ismeri. Ez gyakran társfüggő kapcsolatokban nyilvánul meg.

A társfüggőség gyógyítása
CokaPoka/istockphoto.com

De hogyan lehet kezelni? Ki lehet ebből gyógyulni?

A társfüggő kapcsolatokban élők számára szerencsére van kiút. Ha felismertük a problémát, javasolt kis lépésenként haladni afelé, hogy egyéni szinten is képesek legyünk boldoggá tenni magunkat. Első lépésként például kereshetünk egy olyan hobbit vagy tevékenységet, amelyet a párkapcsolaton kívül is élvezhetünk.

Az egyéni vagy csoportos terápia is rendkívül hasznos a társfüggő kapcsolatban élők számára. Egy szakértő segíthet megtalálni a gyermekkor óta eltemetett érzések felismerését és kifejezését.

A társfüggő kapcsolat is alakítható, és lehetünk boldogok benne, ha sikerül a saját határokat megtalálni, ha képesek vagyunk nemet mondani és döntéseket hozni a saját életünkben.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást