Így tárold a teafüvet, hogy az aromája megmaradjon

Így tárold a teafüvet, hogy az aromája megmaradjon

Címlap / Otthon / Háztartás / Így tárold a teafüvet, hogy az aromája megmaradjon

Egy csésze illatos teát szívesen megiszunk bármikor, aromája és melegsége kellemesen elbódít, ugyanakkor erővel tölt fel bennünket. Aromáját jó lenne sokáig élvezni, így fontos, hogy sokáig ne veszítsen a minőségéből. Ha a tárolási szabályokat betartjuk, akkor a tealevél nagy valószínűséggel friss marad, és megőrzi eredeti minőségét a szavatossági időszak lejártáig.

Felbontás előtt  

A teát általában hamar felbontjuk, amikor hazavisszük, hogy minél előbb megkóstolhassuk a belőle főzhető finom teaitalt. De ha valamilyen okból mégis bontatlanul félretesszük egy időre, és nem szeretnénk, ha elveszítené az aromáját, vagy ajándéknak szánjuk, akkor felnyitás nélkül, egyszerűen hagyjuk benne az aromatartó csomagolásban, ami lehet fémdoboz, papírdoboz vagy fóliabelsővel ellátott zacskó.   

Felbontás után  

Felbontás után vegyük ki az eredeti csomagolásból, hogy ne veszítsen a minőségéből, és rakjuk át egy jól zárható tárolóedénybe. Ennek az anyaga lehet fa, porcelán vagy rozsdamentes fém. A tárolóedény akkor megfelelő, ha védi a teát az oxigéntől, a portól, a rovaroktól, a közvetlen napfénytől és a hőtől. Szárazon tartja, és nem engedi, hogy a tea környezetében levő ételek vagy fűszerek illata beleszivárogjon.

A hűvös helyen való tárolás követelménye 20-25 fokos szobahőmérsékletet jelent. A legtökéletesebb tárolóhely az éléskamra. Soha ne tegyük a teafüvet hűtőszekrénybe vagy fagyasztóba, mert ezeken a magas páratartalmú helyeken átnedvesedhet. Még a jól zárható tárolóedényt is tartsuk távol a tűzhelytől és a mosogatótól, nehogy pára érje. A teát a feldolgozás során alaposan kiszárítják. Ez teszi lehetővé, hogy a zárt teadobozban ne kezdjen el penészedni. Az aromazáró tárolóedény plusz védelmet jelent, mivel megakadályozza, hogy a teafű átnedvesedjen.    A teafilterek esetében az a legjobb módszer a romlás ellen, ha a filtereket többrekeszes, zárható dobozba tesszük. Lényeges, hogy az azonos ízűek ne keveredjenek másfélékkel.    A dobozokat címkézzük fel, és írjuk rájuk a dobozban levő tea nevét és vásárlási idejét.   

Szavatossági idő  

Megfelelő tárolás mellett a felbontatlan csomagolású teafű akár 2 évig is eláll. Főleg a fekete teafajták tarthatóak el sokáig. A zöld, a fehér és a vörös teáknál körülbelül 1 évig nem következik be minőségromlás. Egyes teafajták szavatossági ideje az átlagosnál sokkal korábban lejár. Ezek az enyhén fermentált, inkább nyers teák, amelyeknek aromája annyira egyedi és friss, hogy szinte még érződik rajta a hegyi levegő. Érdekes, hogy a teaszüret ideje hatással van az eltarthatóságra, ugyanis a tavasszal leszedett tealevelek tovább elállnak, mint a többi évszakban szüreteltek.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást