Így tanul a legkönnyebben a gyerek! – 7 mód a játékos tanulásra

Így tanul a legkönnyebben a gyerek! – 7 mód a játékos tanulásra

Címlap / Életmód / Család / Így tanul a legkönnyebben a gyerek! – 7 mód a játékos tanulásra

Akár anyukaként várod, hogy minél több időt tölthess a csemetéiddel nyáron, akár még csak a rokonok vagy a barátok apróságain „gyakorolsz”, nem szabad megfeledkezned róla: a kicsik az önfeledt, napsütéses időszakban is szivacsként szívják magukba az információt. Miért ne tanulhatnátok együtt, játékos formában?

Utazás = tájékozódás

Ahelyett, hogy alá-fölérendeltségi viszonyban, terelgető-oktató hangnemben mesélnéd el a gyerekeknek, hová mentek, mennyi idő az út, s milyen látnivalók várak ott rátok, adj nekik konkrét feladatot!

Engedd őket térképről tájékozódni, hadd nézzenek utána a helyi nevezetességeknek a könyvtárban vagy az interneten, és számítsák át a távolságokat különböző mértékegységekre!

Sütés-főzés = számolás

Egy könnyű, nyári ebéd vagy vacsora elkészítéséből is rengeteget tud tanulni egy csemete.

A hozzávalók kiválasztása, mérése és összekeverése segít neki a tápanyagfajták megismerésében, az mennyiségek meghatározásában, valamint az árak felőli tájékozódásban is.

Megbeszélhetitek, milyen ízek illenek össze, s mely alapanyagok azok, amelyekből megárt a sok.

Napló = íráskészség-fejlesztés

Igazságtalannak tűnhet, hogy valamennyi évszak közül mintha a nyár telne el a leggyorsabban – főleg egy vakációzó kisdiák számára. Éppen ezért érdemes naplószerűen megörökíteni az eseményeket, hogy legyen mire visszaemlékezni a borús őszi-téli estéken.

A rendszeres naplóírás fejleszti az olvasási, írási és kommunikációs készséget, a dátumokban történő gondolkodás pedig jót tesz a számolási és az időérzéknek.

Kertészkedés = biológia

Tanítsd meg a gyerekeknek az egészséges táplálkozás és a növényvilág törvényszerűségeinek alapjait úgy, hogy el is fogyaszthatják munkájuk ízletes gyümölcsét, vagy éppen zöldségét!

A termések szín alapján történő azonosítására a legkisebbek is gond nélkül képesek, míg a nagyobbak talán még téged is kioktatnak, hogy melyik palánta milyen botanikai kategóriába tartozik.

Zene = művészettörténet

Nem számít, milyen zenét kedvel a csemete: lehet szó popról, rockról vagy akár klasszikusról is, hiszen mindegyikhez kapcsolódnak történelmi tények.

Motiváld arra, hogy nézzen utána, hol, mikor és milyen körülmények között él(t) a kedvence, milyen események játszhattak közre művészetének alakulásában, és az ő favoritjának megbeszélése után rukkolj elő a sajátoddal!

Közösségi tevékenység = empátia

Léteznek olyan emberi készségek, amelyek többet érhetnek a lexikai tudásnál. Az empátia éppen ilyen. Keressetek egy helyi közhasznú szervezetet, ahol egy kis önzetlen munkával megtapasztalhatja az apróság, milyen érzés segíteni!

Lehet szó idősek otthonáról, ételosztásról vagy állatmenhelyről: a lényeg, hogy ne te erőltesd a dolgot, hanem hagyd, hogy ő maga válasszon! Megható lesz a lelkesedés, amivel belefog.

Zsebpénz-keresés = üzleti érzék

A mindennap elvégezendő háztartási teendőkért természetesen nem érdemes pénzbeli jutalomban részesítened a kicsiket, ám bizonyos extra feladatokat nyugodtan rájuk bízhatsz egy kis anyagi pluszért cserébe.

Bevásárlásért, kertészkedését, nagyobb takarítási munkálatokért, autómosásért járhat egy kis bónusz, ami biztosan jól jön a nyári programok alkalmával – akár egy fagyira elég, akár egy egész táborra!

A játékos tanulás egyik legnagyobb előnye, hogy az összes résztvevőnek örömöt okoz: ha jól csinálod, nem teher lesz a számodra, hanem magad is élvezni fogod!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást