3 hatékony módszer, amivel fejleszthető a gyerekek kreativitása

3 hatékony módszer, amivel fejleszthető a gyerekek kreativitása

Címlap / Életmód / Család / 3 hatékony módszer, amivel fejleszthető a gyerekek kreativitása

1. A gyermeket dicsérd, ne a tetteit

Adam elárulta, amikor a kislánya rajzol neki valamit, a reakciója nem az, hogy „nahát, ez egy nagyon szép rajz”, hanem sokkal inkább „hűha, igazi tehetség vagy”. Ettől ugyanis a gyermek tényleg elhiszi, hogy különleges érzékkel van megáldva, és hatékonyabban fejleszti ezt a képességét.  Kisebb korban egyébként is nagyon fontos megerősíteni a gyerekben, hogy amit csinálnak (és ahogyan ezt teszik) helyes, így nem veszítik el felnőtt korukra a kreativitásukat – hiszen mindig is szerves része volt az életüknek.

2. Ne találj ki túlságosan szigorú szabályokat

Néhány évvel ezelőtt a bostoni egyetem kutatói készítettek egy felmérést, amelyben összehasonlították a kiemelkedően tehetséges gyerekek családját az átlagosabb ügyességgel rendelkezőkével. Az eredmények szerint utóbbiak mindennapjaiban nagyjából 6 szigorúbb szabályt határoztak meg (például a lefekvés vagy házi feladat ideje), míg a kreatív gyerekeknél ez nagyjából 1-re csökkent –  vagy még ennél is kevesebbre.

Adam szerint ha fiatalabb korban valaki erősen le van határolva, később sokkal nehezebben tudja megoldani a saját problémáit. Ilyenkor ez a személy inkább igyekszik hagyományos módszerekhez folyamodni, ahelyett, hogy saját ötletekkel állna elő. Persze ez még nem jelenti azt, hogy a szabályok gondot okoznak, de fontos megtalálni az egyensúlyt; a túlzott engedékenység ugyanis szintén nem a legjobb megoldás.

Karolina Grabowska/pexels.com

3. Beszéld meg a dolgokat a gyermekeddel is

Egy másik kutatás során az amerikai építészeket vizsgálták meg közelebbről, és érdekes infókra bukkantak. A legsikeresebb emberek szülei ugyanis nagy vonalakban meghatározták, hogyan illene egy gyermeknek viselkednie, és ezt egyúttal meg is indokolták (így a legkisebbek is meg tudták érteni). Közben azt is hagyták, hogy saját értékrendet állítsanak fel maguknak – a meghatározott kereteken belül.

Azért fontos a gyermekeddel tisztázni a problémákat, mert ezáltal neki is lehetősége van bemutatni a saját véleményét, és közösen megoldást találni a kérdésekre. Ráadásul a tettei következményéről is képben lesz, így a jövőben jobban megérti az erkölcsi kérdéseket.

VIDEO Melyik színt utálod a legjobban?

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást