Szuper agyserkentő módszerek, hogy könnyebben menjen a munka

Szuper agyserkentő módszerek, hogy könnyebben menjen a munka

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Szuper agyserkentő módszerek, hogy könnyebben menjen a munka

Manapság az életünk folyamatos egyensúlyozás a munkánk, a baráti kapcsolataink és a családi kötelezettségeink között. Az ebből fakadó folyamatos stressz rányomhatja bélyegét a mindennapjainkra és karrierünkre is. Az eredmény? Koncentrációs nehézségek, fáradékonyság, depresszió. Ha szeretnéd elkerülni a teljes kiégést, érdemes kipróbálnod a most következő egyszerű módszereket, melyekkel edzésben tarthatod az elmédet, és megőrizheted lelki egészségedet!

Hallgass klasszikus zenét!

Régóta közismert tény, hogy a békés, kellemes hangzású klasszikus zeneművek pozitív hatással vannak az agyra, illetve a produktivitásra. Az egyik leghíresebb példa erre a Mozart-hatás. Egyes kutatások szerint Mozart zenéjének hallgatása rövid távon fejlődést eredményezhet bizonyos típusú értelmi, térbeli-logikai feladatoknál. Hasonló eredményre jutottak az Illinois-i Egyetem tanulmánya során is. E szerint a zenehallgatás hat százalékkal javította a dolgozók munkateljesítményét. Ha teheted, hallgass tehát zenét a munka közben, így fokozhatod a koncentrációs képességedet, de elősegítheted vele a kreatív ötleteket, valamint a kritikai gondolkodást is! Fontos, hogy kerüld a szöveges számokat, helyette válassz komoly zeneműveket, esetleg olyan elektronikus „chill out” zenét, amely nyugodt, relaxált körülményeket teremt a munkavégzéshez.

Tarts szünetet!

Nem megy a munka? Hirtelen nincs ihleted? Képtelen vagy koncentrálni? A legegyszerűbben úgy kerülheted el a kiégést, ha időnként szünetet tartasz, és hagyod az agyadat kikapcsolni. Használd ki okosan az idődet munka közben és beszélgess néha a kollégákkal is, vagy ebédelj távol az íróasztalodtól! Lehetőleg ne vidd haza a munkád, helyette hagyj magadnak időt otthon a feltöltődésre! Az olvasás, a kártyázás, vagy a keresztrejtvényfejtés mind olyan tevékenységek, melyeket napi rendszerességgel végezve edzésben tarthatod az agyadat, és késleltetheted az olyan egészségügyi problémák kialakulását, mint a memóriazavar vagy a demencia. Érdemes körülnézned a különböző alkalmazások között is! Manapság számtalan okostelefonra letölthető applikáció közül válogathatsz, melyekkel megőrizheted a mentális egészségedet, és javíthatod a kognitív funkciókat!

Mozogj egy kicsit!

A mozgás fizikai és mentális egészségünk megőrzésében egyaránt fontos szerepet játszik. A reggeli, munka előtt végzett edzés javíthatja a koncentrációs képességedet, hatására olyan kémiai anyagok szabadulnak fel az agyban, amelyek befolyásolják a memóriát és a tanulási folyamatokat, továbbá antidepresszánsként funkcionálnak. A mozgás elősegíti a felelős döntéshozatalt, emellett pedig ítélő- és emlékezőképességedben egyaránt fejlődést eredményezhet.

Ha teheted, időnként állj fel az asztalodtól az irodában, és sétálgass, vagy tornáztasd meg a végtagjaidat! Akár ülés közben is végezhetsz egyszerű gyakorlatokat, melyekkel felfrissítheted a vérkeringést a testedben. Végezz fej vagy vállkörzéseket, és ne feledkezz el a csuklókörzésről sem!

Meditálj!

A meditáció amellett, hogy segít ellazulni és enyhíteni a stresszel, szorongással kapcsolatos tüneteket, a szellemi frissesség megőrzésében is hasznodra válhat!

Egy 2000-es Harvard Egyetemen végzett kutatásban megállapították, hogy a meditáció növeli a koncentrációval, a gondolkodással és a memóriával kapcsolatos agyterületek méretét.

Próbáld ki a Mindfulness módszert, melynek lényege, hogy a meditáció során kizárólag a jelenre koncentrálunk, miközben nem értékeljük vagy minősítjük azt sehogysem.

Készíts jegyzeteket!

A jegyzetkészítés segíthet emlékezni a fontosabb dolgokra, emellett javítja a koncentrációs és problémamegoldó képességedet. Ha úgy érzed, képtelen vagy odafigyelni a munkára, írd össze azokat a dolgokat, melyekért hálás vagy az életben!

Bizonyos kutatások szerint a negatív gondolkodási minták negatív hatással vannak az agyra is, melynek köszönhetően romlik a teljesítményünk.

Amikor azonban figyelmünket a pozitív dolgokra irányítjuk, éppen ellenkező hatást érhetünk el. Az optimista szemlélet pedig segíthet elérni a céljaidat!

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!