Szünet a párkapcsolatban – Fogadd meg a tanácsainkat, hogy jól sikerüljön

Szünet a párkapcsolatban – Fogadd meg a tanácsainkat, hogy jól sikerüljön

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Szünet a párkapcsolatban – Fogadd meg a tanácsainkat, hogy jól sikerüljön

Egyértelmű, hogy – ahogy az életben minden – egy párkapcsolat sem lineárisan halad, vannak benne jobb és rosszabb időszakok, olyanok, amikor erősen elgondolkozol az értelmén, vagy lélegezni is alig tudtok egymás mellett. De ehhez vajon hozzátartozik az, hogy szüneteltessétek a viszonyt? Milyen körülmények között lehet ez jó ötlet?

Képzeld el az alábbi szituációt: jó ideje együtt vagytok a pároddal, de valami mostanában nem stimmel közöttetek. Úgy érzed, egyre távolabb kerültök egymástól, és az első reflexed az lenne, hogy utána kapsz, és még erősebben szorítod, hogy visszanyerjétek azt a közelséget és meghittséget, ami addig jellemezte a kapcsolatotokat. Pszichológusok szerint azonban ilyenkor ez a legrosszabb, amit tehetsz, az ehhez hasonló problémáknál ugyanis inkább a távolságra lenne szükségetek, mint a még nagyobb közelségre.

Ilyenkor jöhet jól az, ha tartotok egy kis szünetet. Ha ugyanis egy helyzet bonyolult, és nagyon benne vagytok, nehéz objektív döntéseket hozni.

Ilyenkor az, ha elvonultok, távolságot helyeztek magatok és a probléma közé, majd hideg fejjel átgondoljátok a történéseket, mind a kapcsolatnak, mind pedig a saját életeteknek jót tehet.

Ha nincs egyfajta szünet a kapcsolatban, ez nem tud megtörténni.

Rengeteg pár úgy gondolja, hogy az egészséges kapcsolat jele az, ha sülve-főve együtt van a két fél, pedig ez egyáltalán nem igaz. Szünet nélkül is szüksége van mindkettőtöknek arra, hogy saját magán dolgozzon, a barátaival legyen, és saját élményeket szerezzen, amikhez a másiknak nincs köze. Egy feszültebb időszakban pontosan erre ad lehetőséget a szünet: meglátjátok, hogy milyen lenne a másik nélkül, mennyire viselne meg a párotok hiánya, és hogy fontosabb-e, hogy megoldjátok a problémákat, vagy inkább végleg kilépnétek a kapcsolatból. Ezt nem tudjátok így átgondolni, ha együtt vagytok, mert sokszor magától értetődőnek veszünk olyan dolgokat is egy párkapcsolatban, ami később nagyon hiányozni kezd.

Nem is érdemes szünetnek hívni, inkább párkapcsolat-felújításnak: egy esélynek, hogy kilépjetek a mérgező ördögi körből, megtörjétek azokat a szokásokat, amik csak hátráltatják a kapcsolatot. Akkor segíthet egy kis szünet, ha annak ez a célja, és nem az, hogy elmenekülj a másik elől, vagy hogy kikacsintgass a kapcsolatból.

A szünetnek is a szerelemről kell szólnia, csak kicsit másképp – azt kell közben mérlegelni, hogy megvannak-e még azok az érzelmek, amik miatt érdemes a másikért küzdeni.

Ha ilyesmin gondolkozol, figyelj arra, hogy a szünet feltételei mindkét fél számára egyértelműek legyenek (ne járj úgy, mint Ross és Rachel!), valamint arra is, hogy mindketten tudjátok, miért is történik ez az egész. Ha az a célod, hogy büntesd a másikat, vagy ha szabadulnál, és másokkal akarsz találkozgatni, akkor bizony inkább a szakítás való neked, nem egy rövid szünet.

Kép forrása: Iatanni/depositphotos.com

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást